Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Şubat '08

 
Kategori
İlişkiler
 

İnsan ilişkileri

İnsan; birikimi, iletişimleri ve yetkileri kadar vardır.

İnsan, birikimleri, sosyal yapısı, diplomaları ve ekonomisi ile güçtür.

Yetkileri; uzmanlığının imza yetkisinin devlet tarafından tanınması ve kamu veya özel sektör kuruluşlarında bulunduğu pozisyondur.

İlişkileri; çocukluk döneminden bulunduğu zamana kadar aile, okul, hobi, çalışma yaşamı, seyahat ortamlarında tanıdığı, bir şeyleri paylaştığı insanlardan pozitif ilişki kurduklarıyla devam ettirebildiği iletişimlerdir.

İnsan kişiliği, doğal yapısı doğrultusunda ebeveynlerinin ve temel eğitim programındaki eğiticilerinin yönlendirmesi ile oluşmaktadır. Çocuğun doğal yapısına aykırı sosyal bilincin ve temel eğitimin oluşturul- ması, ileriki yaşlarda insan ilişkilerinin, iletişimlerinin sağlıksız, yetersiz olmasına neden olacağından, bu konuda esas sorumluluk ebeveynlere ve temel eğitmenlere düşmektedir. Kapasiteli ama kapasiteleri doğrultusunda eğitilmemiş, yönlendirilmemiş başarısız çokça silik insanla doludur.

İnsan için çok önemli bir faktör de ilişkileridir. Birikimli, nitelikli ama etkin olamayan insanlar, ilişkilerine önem vermeyenlerdir. Yeryüzünde yaşayan insanları olimpiyat halkalarına benzetirim. İletişimi güçlü insanlar çok fazla insanla ilişkisi olan bunları korumaya çalışan ve gerektiğinde bu insanlardan destek almak, destek vermek ve paylaşımı artırmak yoluyla ilişiklerini güçlendirenlerdir, bunlar sosyal etkinlerdir. İletişimi güçlü olamayan insanlar da, az halkayla temasta olan ve bunu korumaya yönelik, bir çabası olmayanlardır, bunların da sosyal etkinliği çok azdır. İnsanın başarılı ve doygun olması için mutlaka iletişimlerinin çok ve güçlü olmasına gerek olmayabilir. İnsan kendini doğru tanımlayıp kişiliğine uygun bir formasyona sahip olmuş, bir misyon üstlenebilmişse bu haliyle de başarılı ve doygun olabilir.

Ancak bu şartlarda ve sınırlı ilişkilere sahipken bile iletişimlerinin güçlü olması önemlidir. İnsan ilişkilerini korumanın sağlıklı yolları; iş ilişkilerinde pozitif tavır takınıp buna başka şeyler karıştırmamak, sosyal ilişkilerde hobileri paylaşmak, önemli kişisel ve toplumsal günleri kutlamak, önemli olanları belirli periyotlarda ziyaret etmek, düşünce paylaşımı sağlamak, daha etkinleri taltif etmek, destek isteyenlere verilebileceklerini vermektir. Ancak tüm bunlarda dikkat edilecek önemli konu tek yanlı bir şey yapmamaktır. Dünyada insan kullanma meraklısı çokça fırsatçı vardır.

İnsan ilişkileri çok farklı nedenlerle başlar ama vizyon birliği yoksa nereye kadar?

Ebeveyn-çocuk, kardeş, arkadaş, partner, ekip ilişkileri farklı nedenlerle oluşur ama vizyon birliği ve pozisyon uygunluğu yoksa bu ilişkilerin devamı mümkün müdür?

Ebeveyn çocuk kendisine benzesin ister ama doğal formatları farklıysa çocuk ne yapsın, ebevenyler kardeşler yakın olsun ister ama yine doğal farmatları farklıysa kardeşler ne yapsın, okul arkadaşlıkları bitmesin istenir ama formatlar farklıysa nasıl devam edecek, partnerlik bitmesin istenir ama formatlar farklıysa herbiri ne yapsın, ekip oluşur ama formatları biribirini tamamlamıyorsa ekip ne yapsın.

Özetle; oluşan ilişkilerde her bireyin formatları formasyonları vizyonları farklıysa ilişkinin devamı mümkün olmaz.

Aynı hedefi arzulayarak bir araya gelen bireylerden her birinin format ve formasyonları durumlarına uygunsa biribirilerini tamamlıyorlarsa ilişki ilişkiler giderek güçlenip üretimlerinin gücünü artırabilirler.

Bu mantığı özetlersek; herhangi bir durumda biraraya gelen bireyler öncelikle vizyon, formasyon ve enerjilerini test ederlerse birlikteliklerinin uygunluğunu ve sürecini öngörebililer yoksa bir denemeye başlamış olurlar, uyum ve süreklilik ise belki!

 
Toplam blog
: 617
: 1221
Kayıt tarihi
: 03.12.07
 
 

Her kesimi anlama ve kabullenme bilincimle; her kişinin asgari yaşam şartlarına sahip olabildiği,..