Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Mayıs '21

 
Kategori
Deneme
 

İnsan İnsan Olarak Doğmaz

Yeni dalga akımının öncülerinden Fransız yönetmen François Truffaut'nun yaşanmış bir olaydan esinlenerek çektiği Vahşi Çocuk adlı film, daha bebek sayılabilecek bir yaşta ailesinin ormanda kaybettiği çocuğun hikayesidir.
 
Aradan geçen uzun yıllara rağmen nasılsa hayatta kalmayı başarmış, hayvanların arasında hayvan gibi yaşayabilmiştir. On, ya da on bir yaşına girdiği sırada, avcılar tarafından bulunur. İlk bakışta hangi türe ait olduğu pek belli olmayan bu erkek çocuk avcıları şoke etmiştir. Sadece avcılar değildir şoke olan, bilim insanları da şaşkındır.
 
Şehirde dedikodular dolaşmaya başlar. Kimse tam olarak ne yapılması gerektiğini bilmemektedir. Ona, yalnız yaşayan bir doktor sahip çıkar ve eğitmek için zorlu bir yola girer. Fakat beş yaşına kadar öğrenmesi gereken dil gelişimini yaş eşiğini aştığı için konuşmayı öğrenemez. Dolayısıyla toplumun ve kültürün içine nüfuz edemez.  
 
Halbu ki  geçmişte hem içindeki hem de dışındaki doğaya yapışık olarak yaşamasına rağmen on yaşına  varabilmiş, ama insan olamamıştır. Çünkü insan, insan olarak doğmaz. İnsanı; insanın, insanla ilişkisi yaratır.
 
Daha açık bir ifadeyle izah edecek olursak, insan; ölümlü, aciz, mutlak olarak kaybetmiş, bir hayvan kadar bile kendisine yetmeyen, eksik, başkasına muhtaç bir varolan olarak dünyaya gelir. İçine doğduğu toplumun yasalarını ve yasaklarlarını kavrayıp, herkesi kuşatan kültürle uzlaşarak belki iinsanlaşabilir. Ne var ki ne yaparsa yapsın öldüğü ana kadar eksik olmaktan kurtulamaz.
 
Aynı zamanda tarih öncesi çağlarda yaşamış tıpkı Truffaut'nun vahşi çocuğunu andıran, ölümün, ölümlü olmanın, öleceğinin, ne anlma geldiğinin bilincide varmadan yaşayan ilk -  el insandan teslim aldığı bayrağı elden ele taşıyarak içinde yaşadığımız kültürü inşa eden insanoğlunun geçirdiği  kültürel evrimi açık eden ve bizim anlayışımıza sunan bir yapıttır bu filim.
 
Ahmet Güreşçioğlu
 
 
 
 
Toplam blog
: 164
: 710
Kayıt tarihi
: 13.09.06
 
 

1956 yılında doğmuşum. Tanrı Bilimi Eğitimi aldım. 78 kuşağından olmanın verdiği şevkle olsa gerek;..