Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Aralık '17

 
Kategori
Deneme
 

İnsan İnsanı Bilir Çünkü Aynı Canlı, İşi Yoksa Tanıması Gerekmez

İnsan İnsanı Bilir Çünkü Aynı Canlı, İşi Yoksa Tanıması Gerekmez
 

Merak ederiz, başka insanlar nasıl? Oysa onlar da bizim gibi bir insan olduğuna göre bize benziyorlardır. Değişik huy ve karakterlerde insanlar olabilir ama bunlar “insan” ırkında/neslinde olabilecek şeylerdir; tepesinin ürerinde yürüyen insan yoktur mesela. Keza hastalıklı ya da aptal filan değilse ağlanacak şeye gülen…

Tanımak tanışmak babında biz insanı değil insanları tanırız, insanı biliyoruz zaten. Ve onlarda tanıyıp bilmek istediğimiz şeyler cinsiyetiyle (insan olduğuyla) ilgili şeyler değildir, onların var olduğunu biliriz; her insanın saçı vardır, yemek yemek için ağzı vardır vs.

Biz insanlarla onlarla bir işimiz olduğu için tanışırız ve dostluk paylaşım da bir iştir. Nasıl biri, merak ediyorum, ilginç bir özelliği var mı diyerek tanımak tanışmak istediğimiz pek fazla olmuyor herhalde. Âşık olacaksın, beğeneceksin, ilginç bulacaksın, evlenmek, sevgili olmak, fikir almak, birlikte iş yapmak falan. Tüm bunlar tanıma tanışma nedeni.

Yani insan nasıl bir canlı diye ilginç kişileri tanır mıyız bilmiyorum, zaten biliyoruz insanın nasıl bir canlı olduğunu. Bizde olan başkasında(herkeste) da olduğu için yapısal olarak insanları araştırmak için örnekler toplamaya gerek duymayız. Ama mesela farklılık olsa; atıyorum karaciğeri olmayan insan var ya da ne bileyim çağırdığın zaman gelmek yerine giden. İşte böyle bir durumda insanı tanımak da ilginç olur.

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..