Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Kasım '18

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

İnsan Kaynakları ve Görevleri Nelerdir?

İnsan Kaynakları ve Görevleri Nelerdir?
 

Birçok kişi tarafından ik nedir sorusunun cevabı ifa edilen görevler ile birlikte verilmektedir. Görevlerin başında iş mülakatlarını yönetmek ve işe alımları gerçekleştirmek gelir. Bununla birlikte gönderilen öz geçmişleri incelemek ve geri dönüşleri gerçekleştirmek de insan kaynakları tarafından da yapılmaktadır. Mülakatların sonunda kimlerin işe alınacağına karar veren insan kaynakları personelleri bağlı bulundukları şirketin yararına ve çıkarına uygun adımlar atmakla mükelleftir. Bunların yanı sıra bazı işletmelerde ve şirketlerde ayın elemanını seçmek de aynı pozisyonda çalışan personellerin ve müdürlerin görevleri arasında gösterilmektedir.

Böylece performansı arttırmak ve mevcut kadrodan en randımanlı sonuçlar almak suretiyle teşvik edici çalışmalar yürütmek söz konusu olabilmektedir. İşten çıkarma süreçlerinin tamamı da bu kaynakların bir diğer görevidir. Kimlerin hangi nedenlerle işten çıkarılacağı bütçe planlaması dahilinde analiz edilerek ilgili kişilere iletilir. Son yıllarda gündeme yeniden gelen ''mobbing'' uygulamalarıyla mücadelede de insan kaynakları etkin olarak vazife almaktadır. Herhangi bir baskı ve psikolojik şiddet tutumları karşısında çalışanlar bu kaynakları şikayet merci olarak kullanabilirler. Çalışanların veriminden olduğu gibi mutluluğundan da sorumlu olan insan kaynakları hem içeride hem de dışarıda şirketin doğru bir şekilde temsil edilmesini sağlar.

İnsan Kaynaklarının Önemi

İnsan kaynaklarının önemi ancak insan kaynakları nedir sorusuna tam ve net cevaplar vermekle gerçekleşmektedir. Şirketlerin aylık ve yıllık mali hedefleri bulunmaktadır. Bu hedeflerin tutması açısından yapılan tüm çalışmalar da insan kaynaklarının ana meslek disiplinleri arasında bulunur. Aynı zamanda bu hedeflerin mevcut rakamlar ve istatistikler bağlamında oluşturulması da diğer önemli noktayı ulaştırır. Hedef kitlelere yönelik reklam ve duyuru çalışmalarında da insan kaynaklarının azımsanmayacak kadar çok yönlü çalışmaları bulunmaktadır.

Denilebilir ki insan kaynakları tıkır tıkır işleyen şirketler her alanda başarılı sonuçlar almaya muktedir. Bununla birlikte insan kaynaklarında aksamalar olan şirketler ise hem hedefler hem de şirket içi bütünlük konusunda çeşitli sorunlar yaşayabilirler. Günümüzde insan kaynakları epey revaçta olan bir meslek türüdür. Amerika ve İngiltere çıkışlı olan bu meslek artık Türkiye ve diğer Avrupa ülkelerinde de aktif olarak sahada yer almaktadır. 

 
Toplam blog
: 26
: 1653
Kayıt tarihi
: 10.03.16
 
 

2005 yılında işletme bölümünden mezun olduktan sonra 2010 yılın insan kaynakları yüksek lisansına..