Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Temmuz '10

 
Kategori
Blog yazarları tartışıyor!
 

İnsan kimliğimi mi?

İnsan kimliğimi mi?
 

Tecrübe ve insan kimliği


İnsan Kimliği ve Diğer Görünen Kimliklerimiz,

İnsan kimliğinin şekillenme aşamaları

1. Bebek insan aşaması

İnsanlar yaşamları süresince farklı kimliklere sahip olurlar. Doğduğumuz andan itibaren biz ne olduğunu sonradan öğrenecek olsak da ilk olarak belirli bir etnik kimliğe, belirli bir dine ve inanç sistemine, belirli bir millete ve belirli bir dile sahip oluruz. dünyaya gelen hiç bir insanın etnik kimliğini, dilini, dinini, yaşadığı bölgeyi ve yaşamını sonsuza kadar değiştirecek yaşam koşullarını seçme şansı yoktur. aslında doğan her çocuk ve insan doğduğu anda eşittir. Kısa bir süre sonra ise yavaş yavaş insan kimliğimizin içi dolmaya başlar. Bazı dinlerde bebekler doğar doğmaz vaftiz edilirken bazıları ise biz de olduğu gibi doğar doğmaz kulaklarına ezan okunur ailenin büyüğü tarafından. Biz de doğan çocuk için hayırlı bir evlat olması, vatana millete hayırlı olması, analı babalı büyümesi için kurban kesilir, yemek verilir, gelen giden yakın dost ve akrabaların ziyaretleri kabul edilir.

2. Çocuk insan aşaması

Bebek biraz büyüdükten sonra yavaş yavaş kendisine bir dil öğretilir. bu dil dünyanın uzak bir yerinde Japonca, Çince ya da Rusça ya da Afrika'da yerli bir dil olabildiği gibi bizde de farklı dil ve lehçeler öğrenilir.

3. Gençlik, Üniversite ve İş hayatı başlangıcı insan aşaması

Bu dönem bir insanın kişiliğinin ve toplum içindeki yaşama başlamaya hazır oluşunun tam oturduğu dönemdir. Bu dönemde insanların kişilikleri oturur, dini inançları tam olarak netleşir, etnik kimliğinin, yaşadıkları bölge ya da yörenin özelliklerini ve siyasi olarak düşünce sistemleri oturur. bu dönemdeki insanlar en sert, en tartışmalı ve en aktif dönemlerindedir. her türlü olayda hızlı ve acele karar verirler ve pişmanlık duyacakları çok işler ya da davranışlar yaparak tecrübe kazanırlar. İş hayatında ya da orta yaşta insanların hayatlarını işleri, aileleri, çocukları ve onların çevresi çok fazla etkiler.

4. İş yaşamı, orta yaş ve olgunlaşma insan aşaması

İş yaşamı ile birlikte; eğer belirli bir düşünce sistemine göre iş alan iş yerlerinde çalışmıyorsanız çalışma hayatında çoğunlukla siz saygılı olduğunuz sürece kimse etnik kimliğinize ya da düşüncenize bakmaz. önemli olan çalışma performansınızdır. Bu dönemde genelde evlenirsiniz ve bir de size ana ve baba olma misyonu yüklenir. Bu aşamada artık daha önceki dönemlerde siz dini, etnik, yöresel, iş, yaşam, evlilik kavramlarının harmanlanmasıyla oluşmuş insan kimliğinizle ortaya çıkarken artık yeni neslin nasıl bir kişilik ve kimliğe göre yetişeceğine siz karar vermeye başlarsınız. Eğer siz dine önem veren ve hayatını dini çerçevede devam ettiren bir kimliğe sahipseniz, çocuğunuzu ona göre yetiştirirsiniz. Yok eğer yöresel kimliğiniz ön plana çıkıyorsa o zaman yöreye uygun olarak çocuğunuzu yetiştirirsiniz. bu dönemde dünyaya ve olaylara yavaş yavaş daha olumlu ve daha geniş bir açıyla bakmaya başlarsınız.

5. Olgun yaş, yaşlılık ve ölüm insan aşaması

Olgunlaşmış insanlar iki türlüdür. bunlardan bir tanesi yaşı 40'lı yaşları geçmiş olmasına rağmen hala kendilerini genç sanmaları ve yine olaylara ve insanlara ve kimliklere sert bir bakış açısı ve kavgacı bir tavırla cevap vermektedirler. Bu tip insanlar çocuklarını da aynı şekilde yetiştirdikleri için; onların yaşadıkları sorunlarla uğraşmaya devam ederler ve sanki kendileri gençlik yıllarında gibi davranırlar. Diğer gruptakiler ise insanlara, düşüncelerine ve kimliklerine saygı duymayı bilen ya da öğrenmiş insanlardır. bu insanlar her türlü düşünceye ve kimliğe saygı duyarlar ve insanları çabuk eleştirmekten ziyade dinlemeye çalışırlar. Bu insanlar aynı zamanda insanlara sadece insan olarak bakabilen insanlardır.

SONUÇTA KİM OLDUĞUMUZ, HANGİ DİNİ İNANCA SAHİP OLDUĞUMUZ, HANGİ BÖLGENDEN GELDİĞİMİZ YA DA HANGİ YÖREDE YAŞADIĞIMIZ ÖNEMLİ DEĞİLDİR. ÖNEMLİ OLAN VE DEĞERLİ OLAN TEK ŞEY İNSAN KİMLİĞİMİZDİR. EĞER İNSANSAK VE ÇEVREMİZDE ÖNCE İNSANLARA SONRA DA YAŞADIĞIMIZ ÇEVREYE VE DOĞAYA SAYGILI İSEK GERİSİ SADECE LAFTAN İBARETTİR.

 
Toplam blog
: 537
: 1884
Kayıt tarihi
: 10.06.10
 
 

Gündemi ve olayları yakından takip etmeye çalışıyorum. Sinema, kitaplar, spor, doğa, siyaset, miz..