Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Kasım '16

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

İnsan olmak ne demek?

İnsan olmak ne demek?
 

İnsan Olmak Ne Demek?


Her şey değişir hiçbir şey kalıcı değildir, doğanın kanunudur bu. Ama bazı şeyler kalıcı izler bırakır. Kimi izler silinir akıllardan, yüreklerden, kimini de yüreğin baş köşesine yerleştirir, unutamaz insan. Yani insan seçim demektir. Kendi kararları doğrultusunda bir hayatı yaşadığını anlamaktır insan olmak. İnsan olarak doğduktan sonra insan olarak kalmayı seçmek ve bu seçimin gereklerini yapma iradesini gösterebilmektir. Deneyimleriyle sorgulayan ve bütün varlıkların içinde var olduğunun bilincinde evrimleşen varlıktır. İnsan olmak doğruların ve yanlışların toplamıdır. Ne din, ne siyaset, ne para, ne şöhret, ne de eğitim işidir, insan olmak vicdan işidir. Özüne ulaşan insan olmuştur, öze ulaşmadan insan tanımı yapılamaz, zekasını vicdanıyla harmanlayandır insan, ruhunun özüyle dans edebilendir.

 

Her türlü iyiliği ve kötülüğü kendin de barındıran, kendini dünyanın en akıllı yaratığı sanan, dünyadaki her şeyi ona gönderilmiş sanan bir canlıdır insan. Böyle düşünen hemcinslerimiz yüzünden rahat nefes alıp yaşayamıyoruz. Yani insanı tanımlamak mümkün değildir. Eylemlere bağlı olarak çoğunlukla değişkenlik gösterir. Onun hakkında söylenecek en net tahminler, en şaşmaz öngörüler bile yanılgılarla doludur. Çünkü insanların çoğu, teorisine süslü, pratiğinde yoktur hayatın. Hamdım, piştim, yandım, sözündeki son insan olmanın da son evresi yani yandığı halidir.

 

İnsan olmak sevgi dolu olmak demek, merhametli olmak demek, haddini bilmek demek, herkese ırkçılık yapmadan, insan sınıflandırmadan ve yeryüzünde yaşayan tüm canlıları sevmek sevebilmek demek. Çünkü her şey önce sevmekle başlar, insan olabilmek sevgiden geçer. Çıkarsız, kötülük düşünmeden, içten ve saf sevmek. Vicdan sahibi olup, hayatta adaleti uygulamaktır ve insan olduğunu bilip ona göre yaşamaktır, özünden kopmamak, ilk haliyle kalmaktır, nefsle savaşmaktır, bir an mağlup bir an alıp olmaktır.

 

İnsan olmak, tam olmamak demek, kocaman bir boşlukta yalpalanıp sonra da büyük bir hızla düşmek demek. Kötülüklere katlanmak demek, kötülükleri yapmak demek, acı demek ama yine de yaşamaya çalışmak demek. Hem her şey demek, hem de hiçbir şey demek. Altı üstü bir ölüm kadar yaşıyoruz demek. Sonrası mı? İnsanız diye geçinip gidiyoruz hayat denen bu boşlukta.

 

Mevlana'nın bir sözü vardır; Biri gelir seni sen eder, biri gelir seni senden eder. Hepimiz kendimiz de dahil hep sen için uğraşır, insan sen için uğraşanların şekillendirdiği bir eserdir. Havuz yapıp, problem yaratıp, içini geçmişle doldurup sonra eskiyi atıp, dibini delip, suyu boşaltıp, boğulanı da gömmek demek. İnsan olmak iyi insanların seni sevmesi, kötü insanların senden nefret etmesi demek. Kısacası az sevilmek demek.

 

HÜLYA ÇAKICI

 
Toplam blog
: 822
: 574
Kayıt tarihi
: 19.12.15
 
 

Hacettepe Üniversitesi İktisat Fakültesi ve Akdeniz Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Fakültesi ve..