Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Eylül '10

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

İnsan sağlığını tehdit eden hastalıkların belirtileri neler?

İnsan sağlığını tehdit eden hastalıkların belirtileri neler?
 

Ramazan ayıydı, referandum derken birçoğumuzun sağlığı bozuldu. Şimdi sıra geldi sağlığı düzeltmeye.

Sağlığı düzeltmek için okyanus ötesinin nasihatlerine veya Ana muhalefet partisinin genel Başkanına katakulli yapmak, referandumda “Evet” çıkması için köylüleri yeşil kart iptali ile tehdit edip, aile başına 250TL para dağıtmak yok. Ayrıca “Hayır” oyu verenleri darbeci ilan etmek de yok. Bu sadece sağlıkla ilgili…

Bilindiği üzere, çoğumuz hastalanmadan doktora gitmiyoruz. Herhangi bir yerimiz ağrıdığında ağrının durumuna göre bir ağrı kesici alıp, ağrıyı geçiştirmeye çalışıyoruz. Ancak bu belirtilerden bazılarını dikkate almamamız gerektiği, bu işin uzmanları tarafından belirtiliyor.

Aslında Sağlık Bakanlığının böyle bir duyuruyu halka iletmesi gerekiyordu. Ancak Sağlık Bakanlığı yerine yine okyanus ötesinden uyarı geldi! Reader's Digest dergisinde yer alan habere göre, aşağıdaki belirtilerden birisi varsa, en yakın zamanda doktora gitmemiz gerekiyormuş.

1.Kan öksürmek ya da kusmak tüberküloz (verem), akciğer kanseri ya da iç kanamanın habercisi olabilirmiş.

2. Gece krampları ve/veya cilt renginde morluk, beyazlık ile birlikte bacağınızda ağrı, şişlik, kızarıklık ya da sıcaklık hissi ise kan pıhtılaşmasının belirtisiymiş.

3. Daha önce hiç yaşamadığımız ani, şiddetli baş ağrısı felç ve damar toplanmasına yol açabilirmiş.

4. Bilinç kaybı ise dehidrasyon, felç, nöbet, düzensiz kalp atışı ya da diğer kalp problemleri, kansızlık, düşük kan şekeri ya da aşırı dozda ilaç kullanımının bir belirtisi olabilirmiş.

5. Ateşimiz varken vücudumuzdaki bir yara da özellikle kızarıyorsa ve alevleniyorsa sistemik bir enfeksiyona yakalanmış olabilirmişiz.

6. Boğuluyormuş hissiyle birlikte nefes darlığı ya da zor nefes almak astım krizi, anafilaktik şok, zatürree veya zayıflamış bir akciğerin belirtisi olabilirmiş.

7. Gözümüzün önündeki siyah noktaların sayısında ya da büyüklüğünde artış ve/veya ışık çakması ise retina yırtılması ya da ayrılmasının bir belirtisi olabilirmiş.

8. Göğüs ağrısı ya da bulantı olsun veya olmasın göğüste baskı, ağrının çeneye, sırtımızın üst bölümüne, omuzlarımıza ve/veya kollarımıza yayılması durumunda ise kalp krizi geçiriyor olabilirmişiz.

9. Vücudumuzun tek tarafında güçsüzlük, hissizlik ya da ağırlık hissi ile vücudumuzun bir tarafını aniden hareket ettirememe gibi bir sorunu aynı zamanda görme, konuşma ya da kelimeleri anlamada güçlükler, baş dönmesi, baygınlık ya da zihin karışıklığı eşlik edebilir. Ya da tüm bu belirtiler bir iki dakika içinde görülebilir. Eğer bu belirtiler varsa, felç ya da geçici iskemik kriz geçiriyor olabilirmişiz.

10. İştahsızlık, karın ağrısıyla birlikte bulantı/kusma, karında şişlik, ateş varsa apandisit ya da bağırsak tıkanıklığı olabilirmiş.

11. Nerede olduğumuzu anlayamama ya da bildiğimiz kişileri tanıyamama gibi zihinsel durumdaki ani değişiklikler ise felç ya da diğer nörolojik problemlerin, kafa yaralanmasının, enfeksiyonun, düşük kan şekerinin ya da nöbet geçirmenin belirtisi olabilirmiş.

12. Başımız aniden ve aşırı şekilde dönmeye başladıysa felç veya kalp krizi geçiriyor olabilir ya da tedaviye reaksiyon gösteriyor olabilirmişiz.

Herkese sağlıklı, mutlu, darbelerden uzak, ‘ileri demokrasinin’ birer ferdi olarak yaşam dilerim…

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..