Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Mart '08

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

İnsan tanıma

İnsan tanıma
 

Bende bir ben var onu kimse bilmiyor anlamıyor. O beni bilen anlayan benim. Ancak ben beni anlarım. Ben seçerim nerdeyim, kiminleyim ve ne yapıyorum. Belki de görünen kısmımla güleç yüz gösterirken esas kendim içerliyorum, ağlıyorum, kızıyorum. Her zaman dıştan tanınır insan. Fakat aslinda insan içten tanınır. Esyalar dıştan tanıninir. Çünkü esas insan; görünen insanın içinde ayrı bir varlık gibidir. İnsan görüp selamlastigimiz insan, bizim tanıyacağımız esas insanın maskesidir. Tanıyacağımız insanı. ona göre anlayalım. Bazen görünür kısmına aldandığımız insan yüzünden rahatsiz oluruz, nefretler yaşarız. Insanın görünen tarafını esas insan sanıyoruz. Bütün aksamalar ve aldanmalar bu noktadan başlıyor.

Insani tanımak icin önce kendimizden başlamaliyiz. Görünen insanlığımızla bir seylerle ugrasirken, görünmeyen esas kendimizle kavga ederiz. Görünen kısmımızla masanın başında rahat rahat is yapiyoruz. Birileri görse bizi “Evet bu kişi masanın başında rahatça isini yapiyor” der. Halbuki aldanmış... Niye... esas bizi karşıdakiler anlayamaz. Ama biz dikkat edersek kendi kendimizi iyi anlarız. Şimdi şu anda görünen kısmımla yazi yaziyorum ama esas ben taa bilmem nerede dövüşüyorum, yahut ta çarşıda alış-veriş ediyor veya birilerine söz yetiştiriyorum.

Kendimizi tanıdığımız’da, elimizi, ayagimizi, yüzümüzü ve diger organlarimizi idare edeceğimize kendimizi idare ederiz. Elimizi yüzümüzü kendi olumlu yanlarimizi göstermekle en azından mert kişiler sırasında yer alırız. Kendimiz mert kişilik yerimizi aldıktan sonra bize kimse kendisini yutturamaz. Kendimizi tanıdığımız gibi muhataplarımızı da tanırız. Karsimizdakinin maskesini görebiliriz. Görebiliriz maskesi dusunce, havasi inen balon gibi gururlarin ne hallerde dondugunu, iki yüzlümü, yoksa munafikmi, yoksa kendini erken öten köyün horozu zannetigini. Kendisini tanımayan, iki yüzlüye aldanır insan. İnsanda aldanmağa asla gelmez. Gelemez cünkü, aldanınca dünyayı ters görmeye başlar.

Ne kadar zarar görürsek, insanlara aldanmaktan görürüz. En azından faydalanılacak insandan faydalanamayız. Bu, büyük zarardır. Zarar gelecek adama aldanırız bu daha büyük zarardır. Aldanma problemimizi hallettikten sonra hırçınlıklar kalkar. Birlik kurulur. Gönül ferahlığımız çoğalır. Direncimiz artar. Başarılar kaydederiz. Hayatta kendisini tanıyan insan en büyük problemini halletmiş demektir.

Biri ile buluşacağınız zaman ona sorular sormanız tavsiye edilir. Ama bu karşınızdaki kişide sorguya çekildiği hissini uyandırır. Muhatabınıza, sonuca bağlanmamış açık sorular sormalısınız. Karşınızdakini esnetecek sorular sormayın. Hatta kısaca evet ya da hayır diye cevap verilecek sorulardan kaçının. Karşınızdakinin fikirlerini öğrenebileceğiniz sorular sorun. Onun düşünceleri ile ilgilendiğiniz belli edin. Günlük ya da sosyal olaylar konuşmak için güzel konular bulabirsiniz. Gülmek için ise televizyon programlarını ya da politik gafları konu edebilirsiniz. Gerçeklerden ziyade yorumlarını ve fikrini öğrenirken, aradaki buzlarıda kolayca eritmiş olursunuz.

Eğer başlangıcı gülümsemeyle yaparsanız, herşey çok daha güzel gidecektir. Belki karşınızda ki biraz gergin olabilir. Böylece konusmaya baslarken kendinizi ve muhatabınızı iyi motive etmis olursunuz. Hatta insan aglayarakta gulumseye bilir. Unutmayın bu sadece sizin için bir ilk buluşma değil. Oda kendi endişelerini taşıyacaktır. Gülümsemek sizi rahatlatırken, karşınızdakinide mutlu eder. Muhatabiniza iyi bir intiba bırakabilirsiniz. Fırsatları değerlendirip, pratik yapın. Ne kaybedersiniz? Gerçekten ilk izlenimin önemli olduğu zamanlarda, Ornegin; iş görüşmesi ya da ilk randevu gibi durumlarda eskisinden çok daha iyi olduğunuzu farkedeceksiniz.

Sağlam el sıkışın. Tabii ki kasdettiğim kemiklerini çatlatacak kadar sıkı değil. Elini sıktığınız kişinin, sizin gerçekten olduğunuzu anlamasına yetecek kadar sıkın. Aynı anda kısaca karşınızdakinin gözlerine bakın. Ne kadar çok insanın bu konuda başarısız olduğuna inanamazsınız.

Kadın için ayakkabılar çok önemlidir, kadınlar kontrole ilk ayakkabıdan başlarlar. Kıyafet zor bir meseledir. Çok kaliteli günlük kıyafetler almak kolaydır. Hatta çok pahalı seçimler bütçenizi sarsmıyor bile olabilir. Ama en iyi ve en kolay yol daima bir kenarda temizlenmis komple bir takımı hazır bulundurulmalıdır. Böylece çok daha kolay hazırlanabilirsiniz. Bu özellikle son an davetleri için çok yararlıdır.

Biri ile ilk defa tanışırken, onlara bakmanız beklenir. Tabii kasdedilen gözünüzü dikip bakmak olmamalı. Biri önemli bir şey söylemeye çalışırken, sorarken ya da soruya cevap vermeye çalışırken, birbirinize bakmalısınız. Eğer böyledegilse, bu durumda karşınızdakine ya utandığınız ya da tamamen ilgilenmediğinizin sinyalleri gidecektir. Bir çok insan utanma nedeni olmaksızın başka yerlere bakarak yanlış sinyaller verirler.

Pozitif performansınızı artırmanız dilegimle.

Saygılar sunarım, Mustafa Ucman

 
Toplam blog
: 92
: 2862
Kayıt tarihi
: 14.01.08
 
 

Hatay-Antakya’da 1963 yılında doğdu. İzmir İmam Hatip Lisesinden sonra 1981 yılında aile birleşim..