Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Haziran '07

 
Kategori
Genel Sağlık
 

İnsan yazın hasta olur mu?

İnsan yazın hasta olur mu?
 

Bahar ve güneş, mutlu insanlar ve tatil! Daha ne duruyorsunuz haydi eğlenelim! Bu yaz da yine çok sıcak geçecek. Güneşin kavurucu sıcaklığından kaçarak bulabildiğimiz bir gölgelikte tatilin keyfini çıkarmak için sayılı zaman kaldı. Bir de terlemezsek tam süper olacak.

Sıcakların artışı üzerimizde ister istemez rehavet yaratıyor. Kışın yakalnmaktan korktuğumuz hastalıklara yaza girerken daha kolay yakalanıyoruz. Kimine garip gelse de aslında normal hasta olmamız.

Öncelikle kışın havanın soğuk olduğunu bildiğimiz ve önlemimizi hasta olmadan önce aldığımız için mikroplara yakalanmıyoruz. Ama yazın, özellikle bahar aylarında öyle değil! Havaların ısı değişimine uğraması, vucud direncini kısmen azaltır. Biz sıcaklığın artışını "iyi, soğuklar geçti, yaz geldi, biraz dökünelim" diyerek yorumlayınca beklenmedik rüzgarlardan etkilenmemiz kaçınılmaz olur. Hele günün tüm yorucu ve yoğun temposunu akşam üstü serin bir kafede (muhtemel klimalı) soğuk birşeyler içerek unutmak teşebbüsünde bulunursanız;

1) Gün içinde yorgun düşen bünyeniz zaten zayıflamış olan bağışıklık sisteminizle iyice enfeksiyona duyarlı hale getirecektir.

2) Sıcaktan gevşemiş ve terlemiş vücudunuz bir anda serin bir ortama girince rahatlama hissetmiş gibi olsa da bu serin ortamda kalma süreniz uzadıkça teriniz soğuyacak, gevşemiş kaslarınız kasılmaya başlayacaktır.

3) Biran önce serinlemek için içtiğiniz soğuk içecek dış ortamla sürekli temas halinde olan ve enfeksiyona en yatkın bağışıklık organı olan bademciklerinize değdikçe burayı da uyaracaktır. Ertesi günki muhtemel durumunuz; sürekli hapşuran (bunu bahar nezlesine bağlayan), bir tarafı tamamen tutulmuş (hareket ettikçe daha fazla ağrıyor), boğazında gıcıklanmadan çok yanma gibi bir şeyler hisseden (ki bir an önce tedavi olmazsa iltihaplanmaya kadar giden hastalıklar) bir hale döneceksiniz.

İster çalışan olun ister tatilde gezen insan, sağlık konusunda kendinize güvenmeyin! Uzun bir yürüyüş sonrasında serinlemek için yiyeceğiniz bir dondurmanın faturası dondurmanın faturasından daha ağır olabilir! Peki ne yapayım?

Eğer çok önemli bir işiniz yoksa sıcakta gezmeyin, klimanın karşısına geçip oturmayın, serinlerim diye çok soğuk şeyleri ağzınızda ısıtmadan yemeyin. Güneşe çıkacaksanız mutlaka kafanıza birşapka takın, iki saatte bir mola verin ve elinizin altında pet şişe su taşıyın. Aklınıza geldikçe su için, bunu ihmal etmeyin! Yediklerinize dikkat edin. Çok yağlı ve ağır besinler tüketmeyin. Direncin gelişimine katkıda bulunmak için meyvelerin kendisini yiyin. Terliyseniz değişin yanınızda değişik taşıyın.

Şimdilik bunlar aklımda. Sorularınız için mail atabilirsiniz ve ya sitemi ziyaret edebilirsiniz. İyi günler dilerim.

 
Toplam blog
: 68
: 4699
Kayıt tarihi
: 14.01.07
 
 

Tıp doktoru ve iki senedir online sağlık danışma hizmeti veren  sitesinin yöneticisiyim. Sık ka..