Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Şubat '10

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

İnsana dair 1

Doğal İnsan: Doğal ve bozulmamış insan bütün insanların doğal olduğuna inanır. Kendisinde maske olmadığı için hiç kimsede de yoktur sanır. Ona göre davranır, hareket eder ve tutum belirler. Zaman zaman hayal kırıklığı yaşar. Aldanır, aldatılır ve kırılır. Ama inadına kendi dürüstlüğü içinde duygudaşlık koyar. Doğal olmayan bozulmuş insan, bütün insanların yalan söylediğine, çalıp çarptığına, başkalarını dolandırdığına ve üstünlüğü ele geçirme çabası içinde çırpındığına inanır. Kimseye inanmaz ve güvenmez. Onun için kolayca aldanmaz, aldatılamaz ve tongaya düşmez. Ama sonunda kaybeden de o olur.

Yaşama Gücü=Sevgi, çalışma ve bilgidir. Özgürlüğü kendin ve başkaları adına korumak ve bekçilik etmektense, kazanmak gerektiğini bilmelisin. Ancak o zaman onun tadı olur. Değerli olur. Hakların, özgürlüklerin bir başkaları tarafından verildiği görülmemiştir. Hak ve özgürlükler verilmez, alınır. Küçük adamlar; bir şeyi ne kadar az anlarlarsa, o derece saygı gösterir ve boyun eğerler. Anlamadıkları konuları kendilerine tabu yaparlar. Onun için diktatörler yönettiklerini fazla eğitilmelerini, bilinçlenmelerini, cahillikten kurtulmalarını istemezler. Onları daima cahil bırakırlar. Hatta zaman içinde kafalarını karıştırırlar. Onlar koyun gibi, sürü haline gelmiş toplum isterler. Böylece daha kolay yönetirler. İnsan olarak bunun bilincinde olmalı, kurulan tuzaklara düşmemeli ve kendimizi yetiştirmeli, aydınlatmalı ve cehaletten kurtulmalıyız. Bizi yönetsinler ama gütmelerine izin vermemeliyiz. Sormalıyız, araştırmalıyız ve hakkımızı arayıp korumalıyız. İnsanca yaşamak için; Ulusal özgürlükten önce kişisel özgürlük, Devlete saygıdan önce bireysel saygı ve özgüven, Ulusal büyüklükten önce bireysel büyüklük olmalı. Bireysel saygı, özgüven ve özgürlüğe sahip olan kişi, ulusal özgürlüğü ve devlete saygıyı daha iyi anlar. Değerini bilir. Bir insanın kendi hayatından önce kendisi sorumlu olmalıdır. Akla uyduğu sürece tüm yasalara uymalı. Uymadığında bulunduğun yerden düzeltilmesine katkı yapmalıdır. Toplum içinde yaşamanın bir bedeli vardır. Kendini toplumdan soyutlayamazsın. Bulunduğun konum, elindeki beceri ve yetenek ve varlığınla topluma hizmet, katkı yapmak zorundasın. Kıskançlık: Senin bir dostunun büyük bir başarı sağlayacağını sanmaz, buna inanmazsın. Aslında içinden kendini küçük görüyorsun. Kendini küçük gördüğün içindir ki dostun olan birine saygı duyamıyorsun. Aslında kıskançlık; kendini küçük görme, öz güven eksiklidir. Kişi çevresine kendi gözü ile baktığında, eksikliğini karşısındaki kişide canlandırır. Çaresi; öz güven kazanmaktır. Öz güven kazanmak içinde kendimizin eksikleri ile yüzleşmek ve kendimizle barışmak gerek.

Yaratıcı Güç:
Bence yaratıcı güce ulaşmak için Evrendeki ilk acunsal enerjiyi, gövdendeki sevgiyi, yüreğindeki içtenliği, içindeki ve çevrendeki doğayı benliğinde duyabilme yetisini düşünmek gerekir. İnsan için insana dair olan gizemlerin, güçlü duyguların ve sırların toplamıdır bu güç. Hayata, doğaya ve çevreye anlamlı baktıkça Yaradan’ın varlığına ulaşmak için binlerce kanıt bulursun. Ama düşünerek.

Bağırıyorsun. Çünkü korkuyorsun.
Öfkelenmek, bağırmak ve fiziksel şiddete başvurmak korkunun eseridir. Daha doğrusu beynin ve zekân ile çözemediğini elinde fazla olduğunu sandığın ve öne çıkan kaba kuvvetine havale etmek demektir. Kaba kuvvete başvurarak fiziksel şiddetle kısa yoldan çözmek. Düşünürlerin, iyi adamların, düzene karşı olanların bedenini ortadan kaldırmak ile onları yok edemezsiniz. Onları öldürmekle aklını bitiremezsiniz. Onlar ölümlerde yeniden doğarlar. Düşünceleri gelecek kuşaklara naklolur. Bir düşünceyi yok etmenin en etkin yolu, o düşünceye karşı bir düşünce ile çürütmektir. İnsanların beyninden çıkarmaktır. Ancak o düşünceden kurtulun ur. Yoksa o düşünceyi taşıyanları istediğimiz kadar öldürelim, yok edelim baş edemeyiz. Hatta bu yola başvurulduğunda o düşünceler güçlenir.


Öz denetim:
Benden fazla bilgisi olmayan hiç kimse beni sınayamaz ve denetleyemez. O halde ilk denetimimi önce ben kendim yapmalıyım. Kendimi sınamalıyım ve denetlemeliyim. Kendimi önce ben yönetmeliyim. Bir başkasının beni yönetmesine ve yönlendirmesine izin vermemeliyim. Kendini yönetemeyen başka birisini hiç yönetemez.

Ey İnsanoğlu!
Yazgını kendi avuçlarına al ve hayatını kur. Tüm dünyadaki çalışanlara, tüm meslektaşlarına; yalnızca yaşam için çalışmaya kararlı olduğunu, artık ölüm için çalışmayacağını bildir. Cellâtlarının ipine koşup idam edileceğine, insan yaşamının ve iyi şeylerin korunması için bir yasa yarat. Doğayı düzeltmekten çok onu anlamaya ve korumaya çaba göster. Doğallığını yaşa ve kendin ol. Hiçbir büyük hedefe, kötü ve aşağılık yöntemlerle varamazsın.
 
Toplam blog
: 154
: 861
Kayıt tarihi
: 25.01.10
 
 

Rize nin Çamlıhemşin ilçesinde doğdum. 1969 yılında ilkokul,1972 yılında ortaokul,1975 yılınd..