Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Haziran '16

 
Kategori
Kültürler
 

İnsana Dair Bilgilerimiz Arttığında "Seri Katillerin" Çok Arttığını Göreceğiz

Katil veya seri katil olmak tamamen farklı şeyler olsa da cinayet işlemek son derece dramatik bir durumdur. Öncelikle herkes kızdığı kişi veya kişiden intikam almayı isteyebilir. Bazen de tedbirsizlik neticesinde birinin ölümüne neden olunabilir. Her durumda kişi başka bir kişiyi öldürmüşse, ölümüne sebep olmuşsa bu cinayettir. Öncelikle kaza hemen sıradan herkesin başına gelebilecek bir olaydır ve bu tip bir olay eğitimli eğitimsiz hemen herkesin başına gelebilir. Dikkatli olanlar, diğer insanlar ve tabi ki kendisine saygısı olanlar bu duruma daha fazla dikkat etmek eğiliminde olurken,  bulunduğu sosyal, yasal, dini sorumluluklar kişileri bu tip karşı tarafa zarar verme eğilimlerinden korur veya koruyabilirken riski tamamen sıfırlayamaz. O halde yaşayan herkes bilinçli veya bilinçsiz bir şekilde katil olabilir.

Bilgi ve tecrübe eksikliğinden kaynaklanan nedenlerle ölüme neden olanlar, para hırsı nedeniyle hatalı üretim yaparak başkasının ölümüne neden olanlar da teknik olarak katil olsalar da silahı birinin kafasına dayamak suretiyle öldürenler kadar sertleşmezler. İnsan öldürmek; insanların bir kısmında öğretilmiş vicdan muhasebesine neden olurken, aynı insanların doğa katliamları, doğadaki diğer canlıları öldürmeleri de katliamdır ama buna nedense yine öğretilmiş, kabul edilmiş özellikler nedeniyle fazlaca ceza kesilmez. İnsanların yaşam alanlarını kendi çıkarları için sabote edenler, orman yakarak bölgenin, şehrin oksijen depolarını boşaltanlar veya bilinçsiz tarım, bilinçsiz avlanma, bilinçsiz sanayileşme nedeniyle insanların, diğer canlıların uzun zaman aralıklarında ölümlerine veya çeşitli bulaşıcı hastalıklar kaparak uzun zaman diliminde bilinçli veya bilinçsiz ölümlere neden olmak da en az birine silah çekip öldürmek kadar kayda değer bir olay olmasına rağmen dikkat çekmez. Sonuç ölümle bitiyorsa ve bir öldüren sebep varsa bunu yapan aslında katildir.

Katillere son zamanlarda lügatimizde rastlanmayan bir katil türü eklendi. Seri katil! Bence toplumda ters giden bu kadar olaya rağmen bu zamana kadar bu tip katillerin bu toplumda olmaması sürpriz. Belki de vardı, ancak Türkiye konu hakkında çok fazla bilgiye sahip olmadığı için daha önceki seri katilleri ıskaladı veya hiç fark etmedi. Seri katillerin diğer sıradan katillere göre son derece planlı ve son derece soğukkanlı oldukları kesin. Aynı zamanda söz konusu katil modellerinin daha entelektüel, daha “sofistike” planları uygulayabilme becerilerinin de olduğu su götürmez bir gerçek. Bu kişilerin çocukluk ve gençlik dönemlerinde oluşan sorunların bir birikmesi neticesinde toplumdan intikam alma duygularının nihai patlaması şeklinde ortaya çıkan harekete geçme duygusu daha sonra eyleme dönüşebiliyor. Toplumsal normlara, adalet normlarına, yasalara, töre ve din gibi kavramlardan bağımsız hatta belki de bu normların gereksiz hatta daha önce kendisinin bizzat yaralanıp harap olmasına neden belki de bu normlar olabilir. Ama sebep ne olursa olsun, kişi mutlaka çocuklukta, gençlikte ciddi bir hasar alıp normal seyrinin dışına çıkmış, normalin dışında hareket ettiği için sıradan vakalar olarak değerlendirilemez. Bazı kişiler hayatlarının bir anında ciddi bir darbe almış olabilirler. Bu darbeler bazen fiziksel bir darbe olabileceği gibi, aldatılma, cinsel tacize uğrama, sevdiği bir insanın onun hakkındaki kötü fikirleri, aşağılamaları da kişileri raydan çıkarabilir. Kim bilir günümüzde kişiler psişik uyartılar nedeniyle de katile dönüştürülebilir. Sıradan, dikkat çekmeyen bir özelliğe ve uyku moduna geçen kişilerin ne zaman harekete geçeceği ise bilinmez olarak toplum karşısında bir tehdit olarak durmaktadır.  Bu sene bir vakıfta bir olay oldu, açığa çıkan taciz olaylarında intiharlar da şiddetin içe yansıtılması olarak ortaya çıkarken, yaşanan çapraşık ilişkilerin artması toplumumuzda bu tip vakaları artıracağından kimsenin kuşkusu olmasın. Ailelerin ve birçok insanın özellikle yaptığı hata çocukları yanında birçok işi aleni olarak yaptıkları, “çocuktur anlamaz nasıl olsa” ile olayı geçiştirdikleri, çocuklara saksıdaki çiçek, kafesteki kuş muamelesi yaptıklarıdır. Hâlbuki bazı çocukların alıcıları son derece açıktır ve anne veya babasının ya da sevdiği birinin geçmişte yanında ne yaptığını net olarak hatırlayabilme kabiliyeti olabilir. Bu durumlar dahi kişide büyüyünce büyük bir baskı oluşturabilir. Kişi güvenini kaybetmişse olaya belli bir süre çıkar ilişkisinden bakarak hayatını idame ettirdikten sonra uygun fırsatı bekleyebilir. Kim bilir ülkemizde sıradan görünen bir sürü ölüm aslında planlanmış ince cinayetler de olabilir. Öyle ya seksen yaşında kalp sorunu olan birisi hık diye ölüverse kim neden şüphelensin ki? Veya daha önce gevşetilmiş bir vidanın veya çivinin basit bir iş kazası süsüne dönüştürülmesine ne mani olabilir ki?

Gelecekte; insana ve insan davranışlarının sebep ve sonuçlarına dair bilgilerimiz, kültürümüz arttıkça ölümlerin birçoğunun aslında zekice planlanmış cinayetler olduğunu belki de toplumda haddinden fazla seri katilin kol gezdiğine tanık olacağız. On yaşında tacize uğrayan, tecavüze uğrayan, yok sayılan insanların gelecekte bir patlamalarının olmayacağını düşünmek, sadece ateşin üzerini külle örtmek olurdu.

 

 
Toplam blog
: 2271
: 163
Kayıt tarihi
: 15.10.14
 
 

Bugünün doğrusu yarının eğrisi, dost görünenler düşman ve herşey aslında zıddı olabilir. Büyük ih..