Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Eylül '07

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

İnsana özel

İnsana özel
 

İnsan Allah' ın yarattığı en özel varlıklardandır. Evet. Çok kıymetlidir.Sadece insanın faydalanmasına yönelik o kadar nimet vardır ki dünyada, hatta uzayda.Seyahat ederken çevreye bakmaya bayılırım tabii ki.O güzel dağlar göller, ırmaklar...bunu bizim için yaratmış derim ne güzel. İçimi sevinç kaplar. Şükrederim hemen sesli ya da sessiz.

Dünyayı önemli ölçüde bizi misafir etmek için yaratmış. Bazılarının sadece belli renkleri görebildiği, bazılarının çok yakını görebildiği büyük çoğunluğunun hayatlarını sadece deniz, hava ya da karada geçirmek zorunda olduğu ve algılamaları insana göre çok tek yönlü ve düşük düzeyli olan hayvanların dünyayı bizim kadar geniş perspektiften farketmeleri mümkün mü..Siz hiç bir ineğin ya da tavuğun etrafındaki manzaraya hayran kalıp uzun uzun seyredeceğini, ya da çok güzel manzaralı bir yerde barınak hayal edebileceğini düşünebilir misiniz.Onların da bir parça algılaması vardır kuşkusuz, ama insanla kıyas götürmeyeceği kesin.

Evet bizler çok özel ve kıymetliyiz onun nazarında bu kesin. Ama bu özellik ve kıymetin bize pek çok sorumluluk yüklediği de gerçek. Onun nezdinde kıymetimizin artması, nimetlerinin, hediyelerinin sürekli olması bizim de doğarken bize verilmiş yetileri yerinde kullanmamız ve çevremize iyilik ve güzellikle davranmamızla mümkün olabilir ancak. Çünkü biz insanlar kadar, aynı türün diğer üyelerini dünyayı hatta kendisini etkileme gücüne sahip başka bir canlı da yoktur dünyada. Bu insana verilen fizyoloji ve duygu- düşünce mekanizmasının bir sonucudur.

Her yaptığımızla kesinlikle bir etki yaratıyoruz başka insanlar ya da çevre üzerinde. O halde bu zeka duygu ve fiziki yapı enstrumanını, güzel ya da kötü kullanmak da bizim elimizde. ...

Duygularımızdan başlarsak, kendimizi gün be gün ne kadar nefret, haset, korku, vb. den sıyırmaya çalışırsak yaydığımız iyi enerji de o kadar çoğalır kuşkusuz...Çok sevdiğim bir duam vardır benim.Sağlık duası başta gelir tabii ama sonrasında "beni iyilerle karşılaştır ve beni de iyilerden et Allahım derim" bu hayat için yeterli bir dua bence.İyi bir formül. Aynı otobüsle seyahat ettiğiniz olumsuz vasıfları ağır basan bir insan bile diğer yolcuları ne kadar rahatsız edebilir.Bir de komşu ve akrabalarımızı düşünün. İyi komşu - kötü komşu ne çok fark vardır aralarında.

Sahip olduğumuz zeka hareket tarzı ve sarfettiğimiz sözleri aklımıza getirelim bir an. Hepsi de çok önemli ve iyice düşünülerek kullanılması gereken özellikler. Sabah evde uyandıktan sonra eş ve çocuğumuza tatlıdille "günaydın" diyerek, komşularımıza selam vererek başlanılan bir günle, tam tersine suratımız bir karış, sinirli üslupla konuşarak başlanılan gün ve çevrede oluşturacağımız enerji ne kadar farklı olacaktır.Bu nedenle doğuştan sahip olduğumuz bu özellikleri kullanırken çok dikkat etmeliyiz. Ağzımızdan çıkan sözler, dönüşü değiştirmesi çok zor gerçekliklerdir. Bizi özür dilemeye de itebilir, çok takdir edilmemize de yol açabilir. Bir başkası için bir çıkış yolu yardım da sunabilir, kaosa yaratıp, kafa karıştırıcı da olabilir....

Düşünün ki evinde eşiyle kavga ederek çıkmış bir insan var. yürüdükçe, maruz kaldığı tatsız kötü laflar aklında ve adeta dünyası kararmış.Siz ona selam verip tebessüm ettiğinizde, o insanın içindeki büyük mutsuzluk dalgası kesinlikle bir nebze azalır, sorunu çözülmese bile az ya da çok, bir rahatlık hissi içini kaplayabilir .

Ya da dersler, maddi sıkıntı ya da duygusal bir nedenle açmazda olan bir genç düşünelim. Hiç tanımadığı bir yaşlı adamın minibüsteki konuşmasından etkilenip, kendine ya da bir başkasına zarar verecekken bundan vazgeçebilir. Ayrıca, öylesine doğallıkla, dolambaçlı yollardan duyulan lafların ciddiye alınmaları, bazen, nasihat türü laflardan bile daha fazla olabilir değil mi..

Sevgi ve iyilikle kalın

 
Toplam blog
: 148
: 384
Kayıt tarihi
: 21.09.07
 
 

Merhaba...  Üniversite mezunu Kamu İdaresinde  çalışan bir bayanım. Ankara'da iki oğlumla yaşıyorum..