Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ağustos '15

 
Kategori
Deneme
 

İnsana teknolojiden daha fazla güvenirim; çünkü teknolojinin vicdanı yoktur

İnsana teknolojiden daha fazla güvenirim; çünkü teknolojinin vicdanı yoktur
 

Teknolojiyi insan kullandığı için fark edemiyoruz ama teknolojiyi teknoloji kullansın da görün. Ne kadar eleştirirsek eleştirelim yine de iyiliği insandan beklemek durumundayız. Makine ne bilir merhameti, kes dersin keser, as dersin asar.

Son zamanlarda yeryüzündeki acımasızlık haddi aşınca insanların aklına gelmiştir “Bizi teknoloji yönetse nasıl olur” Teknolojiyi de sonunda insan yönetecek fark etmez demeyin, kendi kendini hatta bizi bile yöneten teknoloji mümkün.

Böyle bir durumda doğruya yanlışa makinelerin karar verdiğini düşündüm de doğrusu bir sonuca varamadım. Makine düz düşünür, verilere göre hareket eder/karar verir. Ama şimdi örneğin gözyaşları çok çeşitli durumları anlatır; insan sevinçten de ağlayabilir. Makine bunu nasıl ayıracak.

Öte yandan makinenin kaprisi, kompleksi olmaz; neyse odur. Çoğu insan öyleyim der ama “neyse odur” insan yoktur.

Dünyayı insan mı yönetsin makine mi sorusunda cevabın her şeye rağmen (kelle kesen IŞİD’e rağmen mesela) hala “insan yönetsin” şeklinde olması normal. Gerçi canımız yine yanıyor ikisini de (dünyayı insan yönetsin, teknoloji yönetsin) istemiyoruz, Allah yeryüzüne insin yönetsin diyoruz ama şimdilik eldekilere mecburuz.

İnsan da çok alçak ama iyisi iyi lakin kötüsü de kötü. Bilime teslim olup dünyanın idaresini teknolojiye bırakmak daha iyi gibi görünebilir ama doğrusu ben soğuk demirden korkuyorum; IŞİD’e yalvarırsam belki vicdana gelir, soğuk demire yalvaramazsın da.

Allah kahretsin! İnsan asıyor kesiyor ve biz yine ona mecburuz; dünyayı kana bulayanlardan insanlık bekliyoruz. Başka çaremiz yok çünkü katilin vicdanlı olduğu kadar yaşayacağız. Bir de işin acı yanı dünyaya kötüler hâkim.

Hani düzenler desek onlar da insanların elinde, yani bir şey değişmiyor. Tanrı da yeryüzüne inmeyeceğine göre… Özel insanlar yetiştirsek diyorum, insan kadar acımasız, makine kadar duyarsız. Benim aklıma hep Kerim Korkut geliyor. Ama o da yeteri kadar cesur değil. Bize de aksine çok büyük cesaret lazım; çünkü evrenin çakalları dağlarda bekliyor. İyiler onu destekler ama iyiler de korkak.

Dünyanın düzeni bu diyenlerin yüzüne tükürmek geliyor içimden… Senede yüz bin kişinin öldürüldüğü bir dünya, hangi düzenden bahsediyorsun. “Böylece kabul edelim” Etmişsin zaten. İnsanoğlunun vicdansız olduğu bu düzeni böylece kabul etmesinden belli. Adım gibi biliyorum, dünyada Kerim Korkut’un öngördüğü gibi bir düzen kurulabilse senede öldürülen yüz bin kişi bin kişiye düşecek. Ama bu o kadar zor ki, zorluk insanoğlunun yapısından geliyor. Çıkmazdayız, iyiler güçlü değil, güçlüler iyi değil; bizim asıl sorunumuz bu. Baksanıza artık o kadar çaresiz kalmışız ki insanlığın yönetimini ruhsuz makinelere teslim edelim diyoruz!

Ağlama edebiyatına dönüşen bu yazılardan dolayı herkeslerden özür dilerim.

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..