Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Ocak '08

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

İnsancıl kapitalizm

İnsancıl kapitalizm
 

www.weforum.org


Beynin hangi kıvrımından çıktığına şaşıp kaldığım fikirlerin, “kelebek” misali uçuştuğu forumları uzaktan izlemek bile insana ayrı bir keyif veriyor.

Ben bu keyfi bir kere yaşadım. İstanbul’da 23- 25 Eylül 2005 tarihlerinde yapılan 6. Dünya Sosyal Forumu’na hazırlık toplantılarına katılmıştım. Forum’un ardından da şunları yazmıştım;

“ Forum biter, ortak forum toplantılarınızda yan yana durup tartıştığınız, fikir – doküman paylaştığınız birbirinize adres, e-posta verdiğiniz; genel forumlarda , forum aralarında, yemeklerde, otel yolunda birlikte olduğunuz daha önce hiç görmediğiniz bu insanlar “ eve dönüş “ telaşına düşerler. Bu telaşlı halleri daha önce hiç fark edemediğiniz özelliklerini de ortaya çıkararak puzzle’ın boşluklarını doldurur.

Ne yazık ki, uluslar arası forumların da biten süreleri var. Çok kısa bir sürede olsa, bir forumda yaşadığınız bu güzel rüya biterken, kafanızın içi binbir düşünce ile dolu siz de “ yaşanmış güzel anılar” hanenize bir sayfa daha yazarak “eve dönüş” yolunu tutarsınız.

Yolda; forumda karşılaştığınız renk renk düşünce , renk renk insan yüzleri

film şeridi gibi bilinçaltınızdan tekrar tekrar çıkarak gözünüzün önüne gelir.

Tüm bu süreçler içinde kendinizi ister istemez sorgularsınız; keşke şunu da söyleseydim, keşke bunu da yapsaydım ….

Tatlı bir yorgunluk, - yerine getirdiğinize inandığınız - sosyal sorumluğunuzun üstünü bir yorgan gibi örter.

Bir kere bu uluslar arası - benim gibi- forumların tadını alanlar, bir başka forumun yoluna çıkmaya her an hazır ayakları dışarıda uyuyan insanlar gibidir.”

Evet, bir kez tadı almıştım.

23-27 Ocak 2008 tarihleri arasında yapılan Dünya Ekonomik Forumu’nu, hasta yatağımdan CnnTurk ve Ntv Kanallarından izlemeye doyamadım.

Dünya Ekonomik Forumu'nun bu yılki teması, "İşbirliğine Dayalı Yenilikçilik" olarak belirlenmiş. Söz konusu tema iş çevresi, ekonomi ve finans, jeopolitik, bilim ve teknoloji ile değerler ve toplum açısından ele alındı.

Türk Delegasyonu, Hükümet ve özel sektör temsilcileri sürekli yayınlara çıkarak, bilgi dağarcığımı zenginleştirdi.

Bence, bu yılki toplantıya, Microsoft'un sahibi Bill Gates ‘in öne sürdüğü “ insancıl kapitalizm” önerisi damgasını vurdu. Gates, yaratıcı kapitalizm adını verdiği bu yeni sistemle insancıl kapitalizm yaratmak istiyor. Ancak Gates, kapitalizmi hala dünyadaki en iyi sistem olarak görüyor.

Bu görüşe, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Başkanı Kemal Derviş karşı çıktı. Derviş'e göre, Kapitalizm, sermayenin hakimiyeti demekti. Dünyanın artık ABD, Avrupa ve Japonya'nın ekonomik hakimiyetinde olmadığını belirten Derviş, şu anda yaşanan ekonomik bunalımın çok ciddi olduğunu vurgulayarak, Ekonomik krizlere müdahale için yeni bir kurum oluşturmaya gerek yok dedi. IMF ve Dünya Bankası'nın daha demokratik hale getirilmesini önerdi.

Dünya Ekonomik Forumu’na alternatif olarak her yıl aynı tarihlerde yapılan Dünya Sosyal Forumu’nun bu yıl yapılamaması dikkatimi çekti. Gelenekselleşen Davos karşıtı gösteriler de oldukça sönüktü.


“Başka bir dünya mümkün” değil miydi acaba?

 
Toplam blog
: 272
: 734
Kayıt tarihi
: 13.10.07
 
 

1959 Sinop Bektaşağa Köyü doğumluyum. Yaşamda, anlaşılacak bir şeyi olanlara ve bunu öğreti yapan..