Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Şubat '12

 
Kategori
Felsefe
 

İnsanda farkındalık duygusu

Farkındalık duygusu; İnsanın paylaşımcılığını oluşturup artıran, insanı insan yapan en yüksek bilinç seviyesidir.

Bu bilinçte bir insan, peygamber ahlakına sahip olmuş, Kur-an ve doğa bilgisiyle donanımlı, son derecede güzel alışkanlıklar kazanmış. Her gün içinde yaşadığı hayatı kolaylaştırmak için öğrenip kendini yenileyip geliştiren, insanla ilgili, doğayla alakalı, yaşantısının güzelliği için eğitilmiş, bilgili, ilgili ve itimat edilip güvenilir olandır.

Bu bilinçte bir insanın bütün algıları açıktır. Hissiyatı güçlüdür. Anlayış ve kavrama yeteneği yüksektir. Değişip dönüşmede öncüdür. Son derecede duyguları gelişmiş olduğundan çevresindeki her şeye karşı son derece de duyarlıdır. Herkesi kendi gibi insan bilip, sevip sayandır. İnsanı insan bilip temkini elden bırakmadan güven duygusu aşılayıp verendir.

Bu bilinçte bir insan, sevgi de aşkta, muhabbette, ilimde, irfanda, doğrulukta, dürüstlükte, arkadaşlıkta, dostlukta duyguda, düşüncede, hal ve hareketlerde halka ve Hak’a son derece de yakın durup yakın olandır.

Bu bilinçte bir insan yaşantısında temiz ve çalışkandır. Her şeye özen gösterip itina içinde yaşandır.  İçi dışı bir, Hakça bir vicdana sahip olandır. Dolayısıyla haktan, hukuktan, adaletten ve doğruluktan asla sapıp taviz vermeyendir.

Bu bilinçte bir insan, insanlık gururunu koruyup onuruna sahip çıkıp saygınlık kazandırarak Allah’ın bizlerden istediği tüm güzel huy, karakterdeki kişilik özelliklerine sahip olmayı başarandır.   

Bu bilinçte bir insan, okuyup öğrenmiş, aklını büyütmüş, derin düşünceli, nefsini eğitmiş, kendine hakim, tüm insani görev ve sorumluluğunu yerine getirmeye yetkin, ar, edep, haya açısından son derecede insani yaşayan, yaşarken de utanan bir yüze sahip olup, Allah’a karşı görev ve sorumluluk bilinci içerisinde güzel bir ruh bütünlüğü oluşturarak yaşayandır. 

Bu bilinçte bir insan, hayat içinde hoş görülüdür, son derece tevazu içinde yaşayandır. Böyle bir insan hassastır, alçak gönüllüdür, toprak gibi mütevazıdır. İnsana yakındır, şefkat ve merhamet sahibidir.

Tüm karakter ve kişilik özelliklerini tamamlamış güzel bir insandır. Ferasetiyle de Allah’a son derecede yakındır. Her gün daha çok güzel olup, Allah’a daha çok yakın olmak için Allah’ın tüm emirlerini bil hakkıyla yerine getirip, bütün çirkinliklerden uzak durur.

Bu bilinçte bir insan,  vicdanıyla kuldan utanıp, Allah’tan korkandır. Böyle bir insan, yukarıda saydığım tüm güzel hususlara uygun yaşayan, yaşarken de insanı, insan yapan diğer tüm güzel huy ve alışkanlıkları da kazanıp elde etmek için elinden geleni yapandır.

Kısacası; hayattaki tüm yaşantısıyla, güzel ahlakıyla peygamberi izleyip onun yolundan giderek ona yakın olandır. Onun gibi yaşayıp insanlara güzel örnek olandır.

Dolayısıyla bu bilince ulaşmış olan bir insan, artık bu dünyada Allah’ın biz kullarından istediği olgunluğa ulaşmış, kemal derecesinde kâmil insan olmuş demektir. Bunun anlamı da bir insan için artık adam gibi adam olunmuş demektir.

Bu halin devamından sonra insanoğlunun ulaşabileceği en son durum kanatsız melekliktir. Ondan sonrası meleklerden sütün olma halidir ki, o da adam gibi adam olma halini çoktan aşmış mükemmellik derecesine ulaşmış demektir.

İşte bir insan için farkındalık duygusunun anlamı budur. İnsan da bu duygu oluşup gelişmeden hiçbir insan, Allah’ın bizden istediği ölçüde insan olamaz…

 

21.02.2012

Cahit KARAÇ

 

 
Toplam blog
: 322
: 1004
Kayıt tarihi
: 08.03.08
 
 

1953 Elbistan doğumluyum. Lise mezunuyum. Kamuda çalışıyorum. Evliyim ve iki çocuk babasıyım. Ken..