Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Mart '08

 
Kategori
Psikoloji
 

İnsanı anlamak - 1

İnsanı anlamak - 1
 

insan


"İnsan" çok basit, çok güzel ve çok derin bir kelime. Varolduğu günden bugüne kadar değişen, gelişen, düşünen ve hayatına anlamlar katarak varolmaya çalışan insan. Sadece kendisi için değil, diğer insanlar içinde düşünen, üreten ve tüketen insan. İlk bakışta anlaması çok kolay olan, ilgilendikçe anlaşılması zor olan ama derinleştikçe anlaşılması hem kolaylaşan hem de zorlaşan insan.

Mesleği, insana yardım etmek olan yine insan olanlar. Yardım ettikçe kendinde var olanı anlayan, kenidini değerli hisseden ve mutlu olan insan. Aynı zamanda kendine yardım eden ama bu süreçte kendisininde insan olduğunu unutan insan. Ne gariptir ki, var olma amacı yeni insanların dünyaya gelmesine yardımcı olan insan.

Psikoloji, insana ait bir kavram. Günümüzün en moda kavramı. Yüzlerce kitap, araştırma ve makale yazılıyor insan hakkında. Hepsinin ortak amacı insana yardım etmek.

Ne gariptir şu insan; kimi, problem merkezli yaşar.İlgi çekmek ister, insanlar onunla ilgilensin, merkezde olsun ister. Eğer normal bir insan olursa insanlar onunla ilgilenmeyecekmiş zanneder. Aykırı istekleri ve yaşantısı olur. Başarmak istese de başaramamaktan zevk alırlar. çünkü odakta olmaya devam ederler. Dışadönük, çevresi geniştirler. Kendileri hakkında konuşmayı çok severler. Çok sık doktora giderler. Yalnız kalmaktan çok korkarlar.

Kimi, mükemmelliyetçidir. Herşeyin en iyisi, en temizi, tek olanı onun olsun. Alacakları kıyafetin başka kimsede olmasına katlanamazlar. Aldıkları bir eşyada hep kusur arar, buluncada "Hep bana rastlar!" diye hayıflanır. Yaptığı işlerde eksik olmasına katlanamazlar. Onlar için en zor şey bir işe başlamaktır. Tatmin duyguları gelişmemiştir. İnsanların kendilerine "Ne kadar farklısın!" demesinden inanılmaz keyif alırlar. Farklı olmak peşindedir. Başkalarının da kendisi gibi olmasını ister, hata yapılmasından veya hata yapmaktan nefret ederler. Kendilerine ve başkalarına yüksek çıta belirlerler. Herkes bir yöne gidiyorsa o diğer yöne gitme ihtiyacı hisseder. Yalnızlıktan hoşlanmazlar. Düzeni ve eleştiriyi çok severler.

Kimi, hep bir arayıştadır. Ufak şeylerle mutlu olmayı başaramazlar. Muhakkak büyük şeyler beklerler. Aslında o büyük şeyin ne olduğu hakkında en ufak bir fikirleri yoktur. Ama beklerler. Yaptıklarıyla değil yapacaklarıyla mutlu olmayı beklerler. Kendilerine şans tanımaz, hep en talihsiz olduklarını düşünürler. Duygularını uclarda yaşarlar. Hep başkalarını suçlar, mutlu olamamasını kadere, kocasına/karısına, annesine, patronuna, çocuğuna veya arkadaşına bağlar. Yalnız kalmak, onlara göre kaderleridir.

Kimi, sadece gününü yaşar. Sorumluluk duyguları gelişmemiştir. Neden yaşadığını bilmez. Evliyse evdekiler umrunda olmaz. Eviyle ilgilenmez. Sorumluluk almak onlar için dünyanın en zor işidir. Evine karşı bu kadar ilgisizken dışarıya karşı bir o kadar ilgilidir. Başkalarının kendisi için çok iyisin demesi onlar için çok önemlidir. Bencildirler, ama bunu dışarıya ilk başlarda belli etmezler. Evdekilere şiddet uygulayabilirler. Hayatları ilerledikçe çok daha büyük problemler yaşarlar.

Kimi, çıkarcıdır. Sizi arıyorsa mutlaka bir işi vardır. Çevre edinmek onlar için çok önemlidir. Geniş bir çevreleri vardır. İşlerini "bir şekilde" hallederler. Yalnız kalmaktan hoşlanmazlar. Konuşkan, ağzı iyi laf yapan insanlardır. Çok centilmen ve görgü kurallarını iyi bilirler. İnsanlara asla güvenmez, herekese şüpheyle bakarlar.

Kimi ise hedonisttir. Hayatı zevk almaktan ibaret görürler. Onlar için zevk vermeyen hiç birşey ilgi çekici değildir. Kitap okumak, insanlara yardım etmek gibi. Onlar için cinsellik, içki, tatil gibi haz içeren şeyler ilgi çekicidir. Zevk alması için yanında en az biri olmalıdır. Yalnız kalmaktan çok korkarlar.

Kimi şüphecidir. Herşeyden ve herkesten şüphe ederler. Kimseye güvenmezler. Başkalarının kendisi hakkında olumsuz düşüneceğini ve bir çıkarı olmasa kendisine yardım etmeyeceğini düşünür. Kendi yaptığı işleri bile tekrar tekrar kontrol ederler. Herşeyi not alırlar. Onlar için bir şeyi yapmayı unutmak ufak bir kıyamettir. Aşırı düzenlidirler.Eğer dikkatli olmazlarsa takıntılı düşünce ve davranışlar görülebilir. Yalnız kalmaktan nefret ederler. Başkalarıyla çatışma içinde olmayı ve eleştiriyi çok severler.

Bu özelliklerin birkaçı bazen bir insan da görülebilir. İnsanla ilgili yazacak daha çok şey var. İnşallah devamı ilerde...

 
Toplam blog
: 59
: 2088
Kayıt tarihi
: 07.11.07
 
 

Psikolojik Danışmanım, 3 tane dünya tatlısı çocuğum var. Beşiktaşlıyım... Psikolojiye doğuştan bi..