Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Şubat '10

 
Kategori
Felsefe
 

İnsanı ayakta tutan onurudur

İnsanın görünürlüğünü sağlayan bedeni. Bedenini ayakta tutan kemik yapısıdır. Bu yapının içindeki en önemli kemikte omurgadır. Omurga olmadan insan ayakta duramaz. Demek ki, insan bedenini ayakta tutan omurgasıdır.

Onun için omurgasız tüm hayvanlar yerde sürünürek varlıklarını sürdürürler. Bunlar solucan sınıfına giren omurgasız hayvanlardır. Bu hayvanlar omurgasız oldukları için birkaç parçaya bölünselerde her bir parça ortamını bulduğu her yerde sürünerek hayatlarını sürdürürler.

Omurgalı olup yerde sürünen bir tek yılandır. O da iki yüzlüğünden dolayı yerde sünür. Yerde yaşar. İki yüzlü, hızlı sıvışan bir varlık olduğu için yüzü soğuk, güvensiz bir hayvandır. Hayvan olduğu için aklı, inancı, idraki yoktur. Dolayısıyla manevi değerlerden yoksundur. Hayvanın ayakta durmasının bu yüzden hiç bir önemi yoktur.

O nedenle de onursuz hiç bir baş, beden üstünde dik durmaz. İnsan ruhunun kemiği, omurgası da onurudur. Onursuz insan yaşayamaz. Onursuz yaşayan insan ya sürüngene yada yılana benzer.

Halbuki, insan da iki yüzlü bir varlık olmasına karşın onu diğer varlıklardan ayırıp önemli kılan şey akıl, bilgi, idrak, inanç ve imanıyla elde edip kazandığı maneviyatına ait, ruhunu yüceltici manevi değerleridir. Bu değerler insanı, insan yapar. Bedeni üstündeki başını dik tutar.

Onun için de insanı ayakta tutan maneviyatıdır. İnsana maneviyat kazandırıp ayakta tutan baş içindeki akıl ve düşüncedir.

Akledip düşünen insan onurludur. Onuru için yaşar. Onu koruyup yüceltir. Ona değer verir. Çünkü onurlu insan başı büyüktür.

İnsanı yaşatanda onu ayakta tutan onurudur. Onursuz baş, insan başı olamaz. O denenle de insan bedeni üstündeki onursuz başın hiç bir önemi yoktur. Onursuz baş beden üstünde boş durur.

İnsanı ayakta tutan onuru olduğundan, onuru kıralan insan ayakta duramaz. Çünkü onur, insan maneviyatının kemiği, omurgasıdır.

24.02.2010

Cahit KARAÇ

 
Toplam blog
: 322
: 1004
Kayıt tarihi
: 08.03.08
 
 

1953 Elbistan doğumluyum. Lise mezunuyum. Kamuda çalışıyorum. Evliyim ve iki çocuk babasıyım. Ken..