Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Şubat '12

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

İnsani temel erdemler

İnsani temel erdemler
 

başlığa en uygun resim


Yaşamın zorunu, acısını yaşayarak 70 yaşını aşmış bir geleneksel deneyimle (arkadaşımın babasıyla) sohbetimde söz yaşamın özetine geldi ve kendisine makul bir kişiliği tanımlar mısın dediğimde durdu ve ilk sözü 50 yıllık bir arkadaşım var, biribirimizin makul her durumunu (keyfini de-zorunu da) paylaşırız ve bir insanın yıllanmış prüzsüz 5 insanı varsa kendisi çok makuldur veya şanslıdır diyebilirim dedi.

Sohbetin devamında karşılıklı ifadelerimizle özetlediğimiz insani temel erdemleri ilginize sunuyorum;

Yüzyüze tanışmak veya yüzleşmek; yüzyüze tanışmayan insanların biribirine dair söyleyecekleri hiçbir şey olamaz veya dedikodudan başka birşeyleri olamaz. Tabii ki problemli olan insanların yüzleşmeden birşeyi çözümlemeleri mümkün değildir. Yüzleşmekten kaçanın haksız olmaktan başka bir ihtimali varmı dır?

Arkadan konuşmamak; bir insan birinin yüzüne konuşamadığını arkasından konuşuyorsa makul olma ihtimali yoktur.

Dürüst olmak; hangi şartlarda olursa olsun gerçeği konuşabilmek, kendi haksızlığını dahi ifade edebilebelecek kadar karekterli olmak.

Randevuya özen göstermek; sözleşilen bir buluşmaya gerekçesiz geç kalan veya katılmayan birini ciddiye almak mümkün mü?

Vefa bilinci; bir insanın kendisi için yapılan olumlu bir durumu unutmaması, bir şey yapamasa bile ilgili ortamlarda yad etmesi.

İyi niyetli olmak; kazık yemeyecek kadar iyi niyetli olmak, yardımsever olmak, kesinlikle kötü niyetli art niyetli olmamak.

Ortamlara insanlara faydalanma güdüsüyle yaklaşmamak; ortamda bulunmaktan insanla muhatap olmaktan öteye bencil gizli düşünceler taşımamak.

Pozitif olmak; hayata olumlu bakabilmek, yetinme duygusuna sahip olmak, kıskançlığı aşabilmek, anlayana karşı ikramı becerebilmek.

Narsist-Bencil-Sadist duygularından birini dahi taşımamak ve eğer ikisi üçü birleşmişse o zaten insanlıktan çıkmıştır.

Sevgi hissi; insanı, hayvanı, bitkiyi, hak eden bir canlıyı sevebilmek (iletişiminden keyif alabilmek) bir şey verebilmek. Agaca su, kuşa darı, balığa yem, insana hesapsızım hissi verebilmek. (bu başlık bir MB dışı bir dostumdan e.posta önerisiyle geldiği için ismini yazmıyorum)

Yanlızlıktan şikayet edenin bizzat kendisinde prüz olduğunu bilmek...

VE makul olmayanları anlayıp teşhir edip uzaklaşabilmek...

tabii ki bu yazının noksanlarını tamamlayanlara peşinen teşekkür ediyorum. 

Üsküdar- 18.02.2012

 
Toplam blog
: 617
: 1221
Kayıt tarihi
: 03.12.07
 
 

Her kesimi anlama ve kabullenme bilincimle; her kişinin asgari yaşam şartlarına sahip olabildiği,..