Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Kasım '09

 
Kategori
Bilim
 

İnsanın değişim ve gelişimi bilgi ile olur!!

İnsanın değişim ve gelişimi bilgi ile olur!!
 

Bazen öyle zamanlar olur ki; yanlış olanlar doğru, doğru olanlar da bir o kadar yanlış gelir insana… İşte değişimi gurur yapmayıp söyleyebilmek erdemdir.

Her yeni öğrendiğimiz bilgiyle, düşüncelerimiz, fikirlerimiz değişiyor.

Farklı pencerelerden bakmayı öğreniyoruz zamanla…

Ve sadece bizim penceremizin, doğru olmadığını fark ediyoruz.

İnsan düşünen bir varlıktır ve yaşadığımız hayatta, bilgi edinme araçlarını elinde bulunduran tek varlıktır. Çünkü insan yaradılışı gereği gözlemleyebilen, bilgi ve becerisini arttırabilen, tarihsel olanı değerlendirebilen ve hakikati idrak edebilen bir donanıma sahiptir. Kişiler, kendi geçmiş yaşantıları ve tarih boyunca erdemliliğiyle örnek olan insanları; gözlemleri ve öğrenmeleri sonucunda oluşturdukları somut ve soyut tasarımlar arasında bağlantılar kurarak yeni yargılara varırlar.

Böylece etkin olarak düşünce üretirler. Üretilen düşünceler de belirli düzen içinde problemin çözümünü sağlar. Problem çözmek için, kişinin yeteri bilgisi yoksa yanlışlık yapabilir. Bilgiyi eğer mantıklı kullanılırsa çözüme ulaşılır.

Bunun için, problemi çözecek olan kişinin şimdiki ve eski durum arasındaki benzerliği ve farkı algılaması gerekir.

Bazen de kişi problemi algılayabilir ancak, eski problemleri çözme ilkesini iyi öğrenemediği için başarısız olabilir. Bu aşamada yaratıcı düşünce devreye girer. Bireyin kendine özgü ve onu başkalarından ayıran davranışları, yaratıcı düşünme sürecinde oluşur. Düşünmenin amacı engel aşmak ve sorun çözmektir. Her yeni bilgi, eskinin üzerine ilave edildikçe, insan gelişir tabii ki öğrendiklerimiz hayatımızı olumlu yönde etkiliyorsa. Bilgi insanı köreltmez, farklı pencerelerden bakmamızı sağlar... Böylece zaman içinde çok boyutlu düşünebilme yetisi kazanmış oluruz. Belki okuyanların içinde bu fikri değişikliğe şart mı diyenler olabilir. Benim penceremden bakınca öyle görünüyor :)

Çünkü sorgulamak, olaylara farklı yönden bakabilmek çok büyük bir güç verir insana, üstelik inandıklarımızı daha da kuvvetlendirir. İnsan hep aynı adanın etrafında dönerse, yol kat edemez. Sadece ettiğini sanır öyle değil mi?

Kısacası insan, okuduklarıyla, gördükleriyle, inançlarıyla ve yaşadıklarıyla sentez yaparak, geleceğe ışık tutar.

Değerli Arkadaşlar, şimdi yazımı yayına verirken dikkat ettim de, buraya üye olalı tam bir yıl olmuş. Bu zaman zarfındaki eski yazılarıma bile baktığım zaman değişimi görmem kaçınılmazdır. Milliyet Blog'a çok teşekkür ediyorum, böylesi güzel bir platformda özgürce düşüncelerimizi yayımlama imkanı sağladığı için. Bir yıl içinde yazılarından çok faydalandığım arkadaşlarım oldu, sayelerinde yeni bilgiler öğrendim :) Kendilerine çok teşekkür ediyorum bilgilerini paylaştıkları için.

Ayrıca, bir yıl boyunca bıkıp usanmadan yazılarımı okuyan ve yorumlarıyla destek olan arkadaşlarıma da bir kez daha teşekkür ederim.

Sevgi ve ışıkla.

 
Toplam blog
: 287
: 13046
Kayıt tarihi
: 22.11.08
 
 

Öğretmenlik yapıyorum ve anneyim. Çocukları çok seviyorum. Yüreği sevgi dolu olan insanlara, sela..