Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Ekim '19

 
Kategori
Sosyoloji
 

İnsanın Nankörlüğü İnsana mı

Neden karga ve fare beslemeyiz, kedi ve köpek besleriz? Afrika’da, milyonlarca çocuk ve kadın açlığın pençesinde kıvranır, ölürken, onlara yardım etmez de: 256 milyar dolar (*) her yıl kedi ve köpek mama-ürünlerine para öderiz?

Bunların sebebi: Köpeklerin, “sadık”; kedilerin “şirin” olması, sahiplerine kendilerini sevdirmesi midir?

...

İnsan, yaratılışında diğer canlılar gibi temel karakter özellikleri ile doğmakta, dış tesirlerden etkilenmediği sürece (fıtratını) özelliklerini korumaktadır. Açık ifadesi ile insan, bir maden cevheri misali (ham) doğmakta, çeşitli işlemlerden (eğitim-öğretim-deneyimden) geçerek “Kamil İnsan” olabilmektedir.

Mevlana herhalde bu manada: “Hamdım, piştim, yandım” demiştir.

...

Aç bir köpeğin, beslenirken; gözlerinde sevgi ve sadakat görüldüğü ifade edilir. Gözlerinde sevgi ve sadakat görülmediği için mi aç insanlarla (çocuklar-kadınlarla) ilgilenilmemekte ölüme terk edilmektedir?

...

Kediler ve köpekler yiyecek soramaz veya bulamazlar da; kargalar, leylekler, martılar, fareler, kurtlar diğer canlılar bulabilirler mi?

İnsan, karşılığını alamadığın da yardım-iyilik yapmamakta mıdır?

...

İnsanlara yardım etmeyişimizin bahanesi olarak: “Tembel” olduklarını ileri süreriz. Gerçeğinde o insanların: “Bağımlı, zihinsel olarak sorunlu” olduklarını ilk veya bir bakışta nasıl anlayabiliyoruz?

İyilik yap ehli olana da olmayana da ehline isabet ederse yerini bulur. etmez ise ehli sen olursun.”(Hz. Muhammed sav.) Hadisi bizlere neden rehberlik yapmamaktadır?

...

İnsanları güvenilir yapmanın yolu, onlara güvenmektir.

Çevremizde iyi insanlar görmek istiyor veya birisinin daha iyi olmasını hedefliyorsak; onlara yardımcı olmalıyız.

Sokaktaki sahipsiz kedi ve köpeklere gösterdiğimiz ilgiyi (lütfen! Kendinize sorunuz) İhtiyaç sahibi insanlara (onları sorgulamadan) gösteriyor muyuz?

...

İnsan, iyilik ve yardım etmek için karşısında kendisine teşekkür edecek, minnet duyacak birilerini mi aramaktadır?

İnsanları (Yaratandan ötürü-kardeş olduğu için) sevmek, onlara başlıbaşına iyilik etmek için yeterli olmamakta mıdır?

...

-Birleşmiş Milletler'in yeni açıkladığı raporda dünya genelinde...Açlık çeken insan sayısı üç yıl üst üste artarak 821 milyona ulaştı... En çok açlık çeken insanın bulunduğu yer Afrika. 

...

-'5 SANİYEDE BİR ÇOCUK AÇLIKTAN ÖLÜYOR'

WFP İcra Direktörü Beasley ise "Her 5 saniyede bir çocuk açlıktan ölüyor. Dünyada 300 trilyon dolarlık bir varlık bulunuyorken bu durum kabul edilemez ve affedilemez" dedi...yaklaşık 151 milyon 5 yaşın altındaki çocuk, kötü beslenme nedeniyle yaşlarına göre aşırı kısa boya sahipler. 2012'de bu sayı 165 milyondu. Küresel olarak Afrika ve Asya, büyüyememiş çocukların sırasıyla yüzde 39 ve yüzde 55'ini barındırıyor" ifadeleri kullanıldı...”(**)

...

Aç çocuk-kadınlara karşılık Kedi ve Köpekler için yapılan harcamalar:

-Dünyada Pet ürün-hizmet büyüklüğü 256 milyar dolar.

-Türkiye’de pet ürün-hizmet pazarı yaklaşık 2 milyar dolar.

-Türkiye’de hayvan sahiplerinin aylık harcama oranı: %69’u 0-100 Lira, %26.7’i 100-300 Lira. %4.3’ü 300-500 lira (2016 rakamları) (1)

...

Batı’da tokluktan Afrika’da açlıktan ölüyorlar

...Afrika’da her 5 saniyede bir çocuk açlıktan can verirken, Avrupa’da ise her 2.5 saniyede bir insan obeziteden ölüyor…(2)

...

“...Küresel Lüks Tüketim Malları İlkbahar Raporu'na göre ise de büyüyen lüks tüketimi yıllık 250 milyar dolara yükselirken BM verilerine göre 805 milyon aç insanın yıllık gıda masrafı 30 milyar dolar.(3)

...

Peki, İnsanları aç bırakmayalım da (diğer canlıları) hayvanları bırakalım mı?

İslam’ın hayvanlara bakışı, İslam’da hayvan hakları:

-Rasulullah buyurdu ki: Bir adam yolda giderken çok susamış ve hemen bulduğu bir kuyuya inerek oradan su içmiştir. Kuyudan çıktığında, kuyunun başına gelmiş bir köpeğin susuzluktan ağzını toprağa sürtüp nemli toprağı yaladığı görmüş ve köpeğin çok susadığını düşünerek tekrar kuyuya inmiş ve ayakkabısını su ile doldurarak köpeğe içirmiştir.Bu davranışından dolayı Allah o kulundan memnun olmuş, onu mükâfatlandırmış ve günahlarını bağışlamıştır. (4)

-Rasulullah: Bir kadının bir kedi yüzünden Cehennem'e girmeyi hak ettiğini söylemiştir. Kadın, kediyi hapsedip bağlayarak ona yemek yedirmemiş ve (onun) yerin haşerelerinden de yemesine izin vermemiştir.(5)

-Rasulullah: süt sağım sırasında koyunların memelerinin incinmemesi ve çizilmemesi için sağıcıların tırnaklarını kesmelerini istemiştir. Hayvanlar arasında güreş, dövüş tertip edilmesini yasaklamıştır...(6)

-Hz. Cabir anlatıyor: Hz. Peygamber (sas) yüzü ateşle dağlanmış bir eşeğe rastladı ve: "Onu dağlayana Allah lânet etsin!" buyurdu.(7)

...

İslam anlayışında Hayvanların Temizliği ve Bakımı: Hayvanların Sahibi Üzerindeki Hakları

-Hz. Peygamber Ebu Hüreyre’den gelen bir rivayette koyunların burunlarının silinmesini, ağıllarını temizlenmesini, buyurmuştur.(8)

Rasulullah buyurmuştur ki::

“Hayvanın sahibi üzerinde altı hakkı vardır: İndiğinde ot vermesi, bir sudan geçince ona su vermesi, sebepsiz yere dövmemesi, takatinin üzerinde yük yüklememesi, gücünden fazla yol yürütmemeli ve uzun bir süre üzerinde durmamasıdır.”(9)

...

-İnsanlar : Lüks Tüketimleri için  yıllık 250 milyar dolar harcamaktadır.  Buna karşılık dünyada halen zor şartlarda yaşayan 805 milyon insanın yıllık gıda masrafı sadece 30 milyar dolar'dır.

-30 Milyar doları, aç çocuk ve kadınlar için vermeyen insanlar ; kedi-köpek mama-bakımı için yıllık 256 milyar dolar ödemektedir.

...

Prof. Dr. Mehmet Görmez:

“Hayatın anlamını ve var oluş gayesini kaybetmek bir insan için en büyük kayıptır... Nice insanın canına kıyarak intihar etmesi yoksulluktan değil, bilakis varlık içinde yalnızlık, aşırı tüketim, haz, eğlence, bencillik ve hayatın anlamını kaybetmekten kaynaklandığını bilim adamlarının tespitlerinden öğrenmekteyiz.”

Sonsöz:

-İnsanlık Afrika'da ölürken,  Süs köpekleri çoğalıyor!

 

www.canmehmet.com

 

 

 
Toplam blog
: 1117
: 1768
Kayıt tarihi
: 29.08.06
 
 

Ticari ilimler akademisindeki öğrenciliğim sırasında, bir kamu iktisâdi kuruluşunda başladığım ça..