Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Kasım '13

 
Kategori
Deneme
 

İnsanın neden kuyruğu yok; ya da aslında vardı da sonradan kayıp mı oldu?

İnsanın neden kuyruğu yok; ya da aslında vardı da sonradan kayıp mı oldu?
 

Şekil ve yapısı ne olursa olsun hemen hemen bütün omurgalılarda kuyruk vardır ve hepsinde de kuyruk aynı biçimde oluşmuştur. Sayıları 3 ile 49 arasında değişen kuyruk omurlarının üstü yağla kaplanmış ve böylece kuyruk ortaya çıkmıştır. Kuyruk canlı türüne göre değişik fonksiyonlara sahiptir ve kesinlikle bir süs değildir. Kuyruk omurganın devamıdır.

İnsanda ise kuyruk, derinin altına gizlenmiş olan, üç ya da dört omurun kaynaşmasıyla ortaya çıkmış, kuyruk sokumu kemiği adı verilen küçük bir kemikten oluşmuştur. Daha doğrusu insanın kuyruk kemikleri tek bir kemik oluşturacak şekilde birbirleriyle birleşmişlerdir. Bu durumun sebebi insanın iki ayağı üzerinde durabilme ve yürüyebilme özelliğidir. Düşey konumdaki bu hareket biçimi bir takım mekanik zorlamalar ortaya çıkarır. İnsanın ayakta durabilmesi için vücudun üst kısmını taşıyabilmesi gerekir. Aslında kuyruğu meydana getirmesi gereken kemik ve kaslar birleşip, tek bir kemik şeklinde kaynayarak vücudun destek aldığı bu dayanak noktasını oluşturmuşlardır. Çok ender de olsa bazı erişkin insanlarda kuyruk kemiğinin on santimetreye varan bir kuyruk oluşturabildiği, bu kuyrukta kas, sinir ve damarların bulunabildiği görülmüştür. Her hangi bir ırkta ortaya çıkabilen bu anormalliğin kalıtımla ilgisinin olup olmadığı araştırılmaktadır.

İkna edici mi bilmiyorum ama insanın kuyruğunun olup olmaması konusunda ansiklopedik bilgiler böyle.

“…insanın kuyruk kemikleri tek bir kemik oluşturacak şekilde birbirleriyle birleşmişlerdir. Bu durumun sebebi insanın iki ayağı üzerinde durabilme ve yürüyebilme özelliğidir” İkna edici mi bilmiyorum, diyorum ya işte bakın burada pek de doğru olmayan bir tespit var. “iki ayağı üzerinde durabilme ve yürüyebilme özelliği” nedeniyle deniliyor. Hâlbuki iki ayağı üzerinde durabilen ve yürüyebilen bazı canlıların kuyrukları var. Köpek, ayı, fare, kedi… Kısa bir süre; ama belki eğitilseler bizim gibi olacaklar.

Ayakta durma zorunluluğumuz ve bu şekilde yürüme mecburiyetimiz diğer canlılardan farklı olarak bizde böyle bir yapı meydana getirmiş. Ha ilk halimizde nasıldık bilemiyoruz. Başlangıçta dört ayak üzerinde yürüdüğümüz söyleniyor. Belki bu haldeyken kuyruğumuz vardı.

Yani insanlara aslında kuyruğumuz olduğunu ama bunun anatomik yapımız ve yaşamsal işlevimiz nedeniyle farklı bir konuma dönüştüğünü (derinin altında kuyruk sokumu adı verilen küçük bir kemik) söylesen şaşırırlar. Dahası belki bir zamanlar söylendiği gibi dört ayak üzerinde yürüdüğümüzü ve bu vakitlerde hayvanlar gibi bizim de arkamızda sallanan bir kuyruğumuz olabileceğini söylesek inanmazlar.

Biz dünya kurulduğunda böyle doğduğumuzu zannediyoruz. Ama araştırmalar farklı şeyler söylüyor. Anatomik yapımızla ilgili gerçek bilgilere sanırım hiçbir zaman ulaşamayacağız. Eğer bir zamanlar biz de diğer hayvanlar gibi (en çok maymuna benzetiliyoruz, Darvin de zaten maymundan geldiğimizi söylüyor) dört ayak üzerinde yürüyor idiysek ve de bu durumda (gerekçe ortadan kalktığı için) kuyruğumuz da olabilir. Yani böyle bir yapı nasıl değişti de bu hale geldik? Bunun anlamı yine dört ayak üzerinde (ellerimiz ayak yerine geçip) yürümeye başlasak kuyruğumuz yeniden mi çıkacak? Bu sorunun cevabını bilim insanları da bilmiyor, kimse bilmiyor. Ben ise cevabını bilmediğim sorularla yaşamak istemiyorum.

  

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..