Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Temmuz '09

 
Kategori
Felsefe
 

İnsanın oluşumu - 7

7- Ruhun Cennet- Cehennem denilen Ödül yada Ceza Mekanlarına ait evresi; Mahşer sonrası amele göre gidilecek olan ödül yada ceza çekilecek yurt anlamındaki, ruhun en son olgunlaştırılmasına yönelik yapılan arındırma ve saflaştırılma mekanlarına ait evrelerdir ki, bu iki mekandan cennetlikler hariç, diğer mekana (cehenneme) sevk edilen ruhların da, olgunlaşmalarını sağlamaya yönelik son mekandır.

Bu mekan aynı zamanda ruhların tekamüle ermelerinin sağlandığı en son mekanıdır. Burada içinde zerre kadar Allah korkusu olan her kulun ruhu erginleştirilip olgunlaştırılacaktır. Her türlü inkardan, isyandan, günahtan arıtılıp, durutularak temizlenecekler. Kendilerinden istenilen başlangıçtaki murat edilen olgun sona er geç bu şekilde, iradeleri dışında da olsa ulaştırılacaklardır. “Çünkü önce insana nasihat gerekir. Nasihatle uslanmayana kötek (ceza) gerekir.” diye boşuna denilmemiştir.

Bu mekan Allâh’ın birliğine, tekliğine inanan ruhların derlenip toplanarak saflaştırıldıkları, bütün kötülüklerin benliklerinden arındırıldığı en son tekamül evresine ait mekandır.

Burada Allah’ın varlığına, birliğine (ve ahret gününe) inanan bütün ruhlardan, kendilerinden daha önce istenilen tekamül olgunluğuna erişip olgunlaşmaları sağlanıncaya kadar, burada ceza görerek terbiye edilmelerine devam edilecektir.

Sonunda onlarda bu şekilde günahlarından arıtılıp, saflaştırılarak cennetliklere katılacaklardır.

Ancak yaşarken, Allah’ın varlığına ve birliğine inanmayıp, inkar edenler. Elbette bu mekanda posa olarak, Allah’ın takdiri hükmünce ebediyen azap içinde kalacaklardır.

Daha önce tekamül olgunluğuna erişip, kemal noktasında olgunlaşan cennetlikler ile, sonradan ceza görerek cehennemde son terbiyesinde terbiye edilerek posadan ayrılanların “Tevhidi geçekleştirmek için, Allah huzurunda toplanıp, O’nu temaşa edecekleri son yolculukları başlar.

8- Bu yolculukta, “Lâ ilâhe İllâllâh “ ın gerçekleştiği ebediyet denilen BİR liğe, yani Allâh’a inananların inanmayanlardan ayrılması. Posanın özden ayrılması.

Başlangıçta İlâh’ın hükmettiği üzere (ezelde ilah tarafından olgunlaştırılmış bütünden yer yüzüne yaratılarak gönderilenlerin oluşturduğu) yaratılanların oluşturduğu olgun sonda birleştirilmiş, çokluğun oluşturduğu olgunlaştırılmış BÜTÜNDEN kastım, işte bu oluşumdur.

Allâh’ın insanlara, sizleri imtihan etmek için yarattım demesindeki ilâhî hikmetindeki sırrı da işte bu aşamadaki olgunlaşmadır. Olgunlaşmadan maksat; insanın değerinin ve kıymetinin artırılarak kalitesinin yükseltilmesidir.

Sonuç olarak bu derecede erginleşip olgunlaşmış ruhlar için artık bu mekanın Allâh’la kulu aralarındaki perdenin kalktığı son evredir. Allâh’ın Cemalinin kul tarafından çıplak gözle görülüp seyredilebileceği yerdir. Gönül dostlarının bir araya gelip karşılıklı bakıştıkları/ bakışacakları İlahi er meydanıdır.

Bu mekan Allâh’ın ezel denilen başlangıçta murat ettiği, Allah’la kulları arasındaki perdenin kalktığı, Allâh’la kulların karşılıklı bakıştıkları, başka bir ifadeyle Allâh’ın rızasını kazanıp marifet ehli olmuş. Sabırla çalışıp gayret gösteren bütün salih kulların huzura kabul edilip, O’nun manevi alemdeki çıplak gözle seyredilip, temaşa edildiği son tekamül evresidir.

Allah rızasını gözeterek bu er meydanında buluşmayı kendisine murat ederek umut içinde yaşarken sabırla, çalışıp gayret gösteren tüm salih kullar ile, yine aynı amaç doğrultusunda O’nun rızası için bu dünyada yaşarken çalışıp gayret gösteren, gerçek anlamda insani meziyetlerle donanıp bezenerek güzel ahlaklı bir insan olmayı başarmış. Bu başarıyla da insanlara insan gibi davranarak bu yalan dünyada yaşamını sürdüren tüm insanlara selam olsun.

Saygılarımla arz ederim.

30.11. 2004

Cahit KARAÇ

 
Toplam blog
: 322
: 1004
Kayıt tarihi
: 08.03.08
 
 

1953 Elbistan doğumluyum. Lise mezunuyum. Kamuda çalışıyorum. Evliyim ve iki çocuk babasıyım. Ken..