Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Eylül '08

 
Kategori
Müzik
 

İnsanın ses gelişimi

İnsanın ses gelişimi
 

İNSANIN SES GELİŞİMİ – SES GENİŞLİĞİ VE ALANI

Çocuğun ses sınırları doğuştan ergenlik çağına kadar gelişmeyi sürdürür.1-2 yaşına kadar beş yarım ton olan ses kapasitesi 12 yaşında yani ergenlik dönemi öncesi 14 ile 19 yarım ton (yaklaşık 1, 5 oktav) çıkar.

Kız ve erkek çocuk seslerinde farklılıklar yoktur. Her ikisi de soprano ve alto ses gurubundadır. Genlik bakımından hemen hemen aynı olan kız ve erkek çocuk sesleri, fiziksel olgunlaşma sırasında cinsiyet hormonlarının faaliyete geçmesiyle değişime uğrarlar. Bu durumdan en çok etkilenen organ gırtlaktır. (larenksin) Bu etkilenme sonucunda lareksin boyutları büyürken sesin frekansı erkek çocuklarında 1 oktav düşerken kız çocuklarında bu oran 1/3 oranındadır. (Yani bir büyük üçlü kadar)

Bu dönemde ses, genellikle kısık ve güçsüzdür. En verimli dönem sağlıklı müziksel ses çıkartmak için erkeklerde 19, kız çocuklarında 17 yaşına kadar sürebilir.

Öğretmenlerin çocukların bu dönemlerini çok büyük bir titizlikle incelemesi gerekir. Gelişi güzel yapılan incelemeler seslerde kalıcı bozulmalara neden olabilir. Bu dönemin geçici olacağı ve çocuklara bunun bilincinin verilmesinin onların seslerini daha sağlıklı kullanabilmeleri doğrultusunda önemli derece de ışık tutacaktır.

Seslerin kullanılmasında genellikle yapılan yanlışlıklar şunlardır.

1) Çocukların sahip oldukları (normal)ses sınırlarını aşma

2) Çocukların yaşına uymayan ses dinamizmi ( bağırarak söyleme)

3) Uzun süreli şarkı söyleme

4) Sesin türünü ayırmada yapılan yanlışlıklar

Çocukların Müzik Yetenekleri ve Müziksel Gelişimleri

Çocukların müzik yeteneklerinin doğru araştırılıp incelenmesi, bu doğrultuda da eğitimin planlı yapılması ve yürütülebilmesi, her şeyden önemlisi bu planlamanın çocuğun genel gelişimleri göz önünde tutularak yapılması eğitim politikasının temelini oluşturmalıdır.

Doğru ve tutarlı bir müzikalite anlayışına sahip, doğru anlama ve yaratma hedefli eğitim ile eğitimci anlayışı ancak çocukların gelişmesine önemli ölçüde katkı sağlayabilir. Yoksa çocuklardaki bu yetenekleri bilgi eksikliği, yöntem yetersizliği ve gelişigüzel ölçme değerlendirmelerle geliştirmeye çalışırsak onların bu yeteneklerini köreltmiş oluruz.

Çocuklarda müziğe yönelik ilk eğilimler genellikle 2 ile 6 yaşları arasında görülmeye başlar. Bu eğilim 10 ile 11 yaş arasında oldukça belirginleşir. Çocukluğun bu dönemi sağlıklı planlanan müzik eğitim anlayışı ile iyi değerlendirilebilirse yeteneklerin işlenip çeşitlendirilebilmesi ve çocuklara yaratıcılıklarını geliştirebilmede önemli derecede eğitim verilmiş olur.

Yine bu dönemler arası yani 10 ile 15 yaş arası çocuklardaki yetenek gelişimleri ortak özellikler gösterebilir. Bu durum göz önünde bulundurulursa yine eğitimin ortak özelliklere göre verilmesi yerinde olur.

Niçin böyle ?

Bu yaşlar arasındaki çocukların bireysel farklılıklarından çok benzerlikleri daha belirgindir.

Turabi Değerli

 
Toplam blog
: 14
: 2948
Kayıt tarihi
: 12.09.08
 
 

Sanatçı, yazar, besteci, şair, koro şefi, Turabi DEĞERLİ 1990 Yılında E. Ü Devlet Türk Müziği Konse..