Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Nisan '20

 
Kategori
Felsefe
 

İnsanizm

Laboratuvarda mı üretildiği yoksa yarasadan mı ortaya çıktığı henüz bilim insanları tarafından net bir açıklama yapılamayan koronavirüs salgını tüm dünyada etkisini göstermeye devam ederken gözle görülemeyen bir virüs tarafından tüm dünya insanlarını eve hapsetme gücünün üzerinde durulması gereken çok önemli husus olduğunun altı çizilmeli.

Adeta dünya savaşlarını bile geride bırakmış gibi görülen bu virüs sanki 3.dünya savaşı ilan etmişcesine başta Tramp olmak üzere tüm dünya liderlerini -tabiri caizse- ´hazırol!´ vaziyetine getirmiştir.

Virüs ne derse o oluyor. Sıkıysa bir dünya lideri çıksın bir şey söylesin veya güvenlik güçleriyle virüs eylemini durdursun. Mümkün mü?

Elbette mümkün değil.

Peki bu kadar güçlü bir koronavirüsün dünyaya ne şekilde bir iz bırakmasını öngörebiliyoruz? (ölüm sayıları dışında) yani sistem bağlamında?..

İlk günlerde bu salgın nedeniyle evlerine kapanmak zorunda olan insanların kendilerini sorgulayacağını ve kaybedilen değerlerin tekrar kazanılacağı şeklinde düşünüyordum ama eğitim düzeyi ortalamasının ilkokul 4 olduğu toplumdan fazla bir değişimi beklemek pek de mantıklı görünmediği kanaatine vardım.

Toplumumuz değişmeyecek veya değişemeyecektir ama dünyada gelişecek olan yeni dünya düzenine istese de istemese de uymak zorunda kalacaktır.

Altmış yaşındayım. Altmış yıl içinde asla insanların eve kapanacağını aklımın ucundan bile geçiremezdim. Eminim sizler de böyle düşünüyorsunuz.

Koronavirüs adeta sessiz devrim niteliği taşıyacaktır bundan sonra. Devrim deyince bazıları yanlış anlayabilir. İnsan odaklı yeni bir global dünya düzeni söz konusu olabilir. 

Yani, ´insanizm sistemi´ ortaya çıkabilir. Çünkü dünya tuccarları insansız bir kazanımın mümkün olamayacağını koronavirüs salgını boyunca anlayacaktır.

Kim bilir bu virüs ileri tarihlerde ülke sınırlarını da ortadan kaldırabilir.

 
Toplam blog
: 2327
: 450
Kayıt tarihi
: 03.07.07
 
 

25.05.1960 doğumlu. Üniversite terk. Müzik, seyahat ve tiyatro sever. Antalya Devlet Tiyatrosu'nd..