Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ağustos '09

 
Kategori
Hayvan Psikolojisi
 

İnsanlar, kediler ve fareler.

İnsanlar, kediler ve fareler.
 

Son günlerde bir konu Dünya'da ve ülkemizde tartışılıyor. Diyorlar ki, Kedilerin hoşgörü ve açılımları sayesinde, artık farelerde, kediler gibi insanla uyumlu yaşama şansını elde edecekler. Kediler munis hayvanlardır. Fareler ise, insan varlığı ile birlikte yaşamaya uygun ve uyumlu cihazlandırıl mamıştır. Diğer taraftan, insanlarla yaşama uyumunu göstermiş Allahın yarattığı binlerce hayvandan, belki de milyonlarca tür canlıdan, birkaç tanesi insanla yaşama uyumu ve becerisi ile donatılmıştır. Bu canlılardan biride kedidir.

Kediler, insanlarla yaşama uyumuna malik olarak donatılmış olmaları, onlara insanla yaşama şansını vermiştir. Bu melekelerini kaybetmişse kediler, ya da birlikte yaşama uyumunda zaaflar ortaya çıkmışsa, İnsanlarla kedilerin uzlaşma ölçüleri silinmiş demektir.

Birlikte yaşama mutabakatları kaybolmuş, insan varlığı ile aynı çatı altında barınma birlikteliğini fareler lehine ortadan kaldıran kedilerin, insanla uzlaşısı zedelenmiş demektir. İnsan varlığını tehdit eden, diğer canlılarla birlikte, farelerde insanlarla birlikte aynı evi paylaşma hak ve hukukunu kendilerine göreceği aşikârdır.

Fareler, bir tür müktesep (kazanılmış) hak olarak gördükleri, insanlarla birlikte yaşama arzusu eğer gerçekleşirse, insanlara ait evlerde yaşayacaklar, o evin bütün nimetlerinden istifade edecekler, barınacaklar, yaşamlarını tehdit eden diğer canlıların saldırılarından azade bir yeni bir yaşama kavuşmuş olacaklardır.

Fareler, bütün bu avantajları, insanlarla uyumlu yaşama becerisi ile donatılmış kedilerin açılımı sonucu elde etmiş olacaklardır. Buna kedilerin engin hoşgörüsü de diyebiliriz. Bu hoşgörü ve açılım sayesinde, fareler çoğalır, serpilir, gelişir, nihayetinde kedilerin savaşıp yenemeyeceği bir güç haline gelirler. Bu sürecin devamında, krallıklarını ilan etmek işten bile değildir. Bundan sonra, artık kedilerle farelerin uyumu sadece bir hikâyeden ibaret kalacaktır.

Tabiatın akışına, doğanın dengesine tamamen ters bu sürecin devamı mümkün değildir. Çünkü fareler aynı evi paylaştıkları insanlardan devamlı kaçıyorlar. Göz göze gelmeye yüzleri yok. Evin açık alanlarında yaşama cesaretini gösteremiyorlar.

Peki ya nerede yaşıyorlar? Evdeki dolapların arkasında, deliklerde, kovuklarda, izbe yerlerde. İnsanlarla aynı evde, insanlardan kaçınarak bir yaşam sizce mümkünümüdür? İnsanlarla temas etmeden. İnsanlardan mümkün olduğu kadar ayrı durarak. Kedilerin engin hoşgörüsü ve açılımı sayesinde.

İnsanın, hayvanlarla özellikle kediyle olan uzlaşı ya da mutabakatı bozulduktan sonra, İnsanların yaşamına yeni ortaklar sokarak, yaşama testi, tabiatın kurallarına aykırı bir durumdur. Dolayısıyla, tabiat kuralları zorlanarak, kedilerin fareler lehine ortaya koyduğu bu açılımın, insanlığın hayrına vesile olması şu an netleşmiş görülmüyor.

 
Toplam blog
: 135
: 1323
Kayıt tarihi
: 29.09.07
 
 

Ali Emir KARAALİ, Rize Doğumlu, 1978 Rize Lisesi Mezunu, (1988)T.C. Anodolu Üniversitesi   'İşlet..