Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Mart '13

 
Kategori
Sosyoloji
 

İnsanlar güzel yaşamaya layiktir..

İnsanlar güzel yaşamaya layiktir..
 

Firüz Bey, oğlu gibi sevdiği Artin'e mahallelerine yeni taşınan eski saraylı Mahitap Hatun'u yakıştırır ve Artin Mahitap Hanıma ilgi duymadığı halde Firüz Bey ısrarla Mahitap Hanımla evlenmesini ister.

Mahitap Hanım Artin'i sevmektedir. Zira Artin içine kapanık aşktan-meşten anlamayan realist bir çocuktur senaryo gereği.

Oyunun sonunda evlenirler evlenmesine de Mahitap Hanım Artin'in ilgisizliğine-sevgisizliğine dayanamayıp, çok sevdiği Artin'in başka birilerine sevdalanır kıskançlığı yüzünden bir gün evde beraber iken Mahitap Hanım evi ateşe verir ikisi de yaşamları son bulur.

Oyun, eski İstanbul Aksaray'da bir mahallede geçer..Meşhur Aksaray yangını efsanesi bu oyun ile pekiştirilmiş ve komedi tarzında sahnesi kostümleri ile sizleri Cumhuriyet öncesi İstanbul'a götürecek.

Devlet Tiyatroları İstanbul Sahnesinde keyifle izleyeceğiniz bir oyun.

Oyunun adı : "Aşkımız Aksaray'ın en büyük yangını"..

Ben burada oyun hakkında yorum yapmaktan ziyade toplumsal bir konuya parmak basmak istiyorum.

Malüm, Tiyatro oyunları insanları bir yandan eğlendir ve güldürürken diğer yandan düşündürür de. Tiyatro insanları doğru düşünmeye yönlendirir.

Bu oyunda altı çizilmesi gereken önemli bir noktanın olduğunu düşünuyorum.

Nokta şu; İçinde aşk pırıltısı dahi olmadığı halde biri tarafından yönlendirilip evlendirilmek ve sonucunda felaket manzarasıyla karşılaşmak.

Evet, felaket..

Hatır-gönül veya baskı ile evlendirilmeler yaşanıyor hala ülkemizde.

Töre deniliyor.

Gelenek deniliyor.

Bir çok aile henüz aile olamadan parçalanıp günlük hayatlarında üretemeyen ve bir çoklarının da düşünemeden yaşamlarını sürdürmeye çalışıyorlar yanlış evliliklerinden dolayı.

Daha önceki yazılarımda da vurgu yapmıştım.

Çocuk denilecek yaşlarda kız-erkek çocuklarımız çıkar ilişkilerine dayalı ebeveyinler tarafından zorla evlendirilmektedir.

Sonuç; Geri kalmış ülke..

Reşit olmadıkları halde ebeveyinler tarafından gerçekleştirilen evlilklere ve buna bağlı olarak akraba evliliklerininin önüne geçmek adına hukuksal düzenlemeler yapılması gerektiğini düşünuyorum..

İktidar, özellikle akraba evliliklerini yasaklayacak bir düzenleme getirip kanunlaştırsın, ben Erdoğan'a oyumu vereceğim. Hatta çalışacağım..

Aha sana da buradan ilan ediyorum..

İnsanlar güzel yaşamaya layiktir..

 
Toplam blog
: 2327
: 450
Kayıt tarihi
: 03.07.07
 
 

25.05.1960 doğumlu. Üniversite terk. Müzik, seyahat ve tiyatro sever. Antalya Devlet Tiyatrosu'nd..