Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Temmuz '15

 
Kategori
Sosyoloji
 

İnsanlar hangi yaşa kadar küçük, hangi yaştan sonra büyük sayılırlar?

İnsanlar hangi yaşa kadar küçük, hangi yaştan sonra büyük sayılırlar?
 

Bu ayrımın yaşla ilgili olduğu görülüyor ama insanlarda belli bir küçük-büyük algısı yok; küçük deyince çocuk anlaşılıyor, büyük deyince yaşlı. Haliyle bu durumda ne büyük gerçek büyük ne de küçük gerçek küçük oluyor. Biraz rastgele bir durum. Aranızda yaş farkı varsa sizden büyük ya da küçük oluyor.  Yine de büyük-küçük ayrımı çocuk ile yaşlı arasında. Biz büyük deyince 80 yaşında ihtiyarı, küçük deyince de 5-6 yaşında çocuğu anlıyoruz. 50 yaşında biri büyük olmuyor, 16 yaşındaki küçük olmadığı gibi. Bu durum doğal olarak sosyal hayatta karışıklıklara neden oluyor. Adam 35 yaşında kazık kadar oğluna “bizim çocuk” diyor. Siz de yaşını bilmiyorsanız ufak çocuk sanıyorsunuz.

Yani büyüğü küçükten ayıran belli bir sınır yok. Oysa olmalı. Örneğin 21 yaş üzeri (18 yaş ne yapsanız reşit olmuş birini göstermiyor, çocuk algısı var) büyük, bunun altında olanlar da küçük olarak kabul edilmeli. Büyük deyince yaşlı, dolayısıyla 70-80 yaşında kişi anlaşılıyor. Toplumun bu anlayışı yüzünden 50 yaşında biri büyük olarak algılanmıyor. Saygı gösterilmesi gereken kişiye büyük deniyor. Ülkemizde de sadece yaşlı insanlara saygı gösteriliyor.

Saygınızı kime gösterirseniz gösterin ama küçük-büyük ayrımı önemli. Kanunlarda 18 yaş altı ve mahkûmlar falan kastedilerek “küçükler ve kısıtlılar” ifadesi geçiyor ama bu, resmi işlemler için;  gündelik hayatta pek anlamı yok. Türkiye’de küçük deyince ufak çocuk anlaşılıyor.

Bu durumda küçük-büyük deyince ifade edilmeyen 12-60 yaş gibi çok geniş bir aralık küçük- büyük anlamında kimliksiz kalıyor. Tamam, belli bir yaşa kadar “genç, gençler” 40’lı 50’li yaşlarda “orta yaş” deniliyor ama bunlar küçük-büyük ifadesini karşılamıyor. Yine kadınlar için kullanılan zayıf seksi kız “çıtır” ve ileri yaştaki seksi kadın için kullanılan “olgun” ifadeleri de cinsellik amaçlı.

17 yaşındaki birisine ne diyeceğiz? Küçük mü, büyük mü? Zira bu anlayışa göre küçük de değil büyük de değil. 40 yaşındaki birinde de durum aynı. Aslında insanlar kaç yaşında olurlarsa olsunlar böyle küçük-büyük diye söylemek yerine yaşlarıyla ifade etmek daha uygun. Karşıdaki onun küçük mü büyük mü olduğuna kendi karar versin.

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..