Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ağustos '07

 
Kategori
Hayvanlar Alemi
 

İnsanlar hayvanlaştıkca, hayvanlar insanlaşıyor

Insanlar icin acilan saglik poliklinikleri kadar hayvan klinikleri mevcut her semtte. Bahceli olan her evin bir hayvani bulunuyor, ama bazi istisnalar olabiliyor insanlarin seyahat etmelerinden yada cok mesgul olmalarindan dolayi. Afrika`li, Arap ve uzakdogulu aileler pek ilgilenmiyorlar bu hayvan sevgisi ile. Zaten uzakdogulular kediyi gordulermi ona et diye bakiyorlar. Afrika`lilar ise hayvanlarla icice yasamaktan bikmislar onun icin donup bakmiyorlar bile. Arap halkina gelince evlerde kalabalik kaldiklari icin, yer bulamiyorlar evlerinde barindiracak hayvanlari. Kisiye gore degisiyor sevdigi hayvan. Bazen cocugunun istegini kirmayip onun istedigi hayvani satin aliyor evine. Evdeki o hayvan aile fertlerinin bir parcasi olarak yasamini surduruyor aile bireyleri ile birlikte. Hayvan sevgisi ile buyuyen cocuk, ayni zamanda evdeki hayvanin sorumlulugunu aliyor ve kucuk yasta sorumluluk duygusu asilaniyor cocuga. Sokakta kedi yada kopek gormek mumkun degil gorulsede boynunda ismi yazilan kolyesi var, kolyesinde yazili olan ismi sayesinde kime ait oldugu tesbit ediliyor. Mumkunmu hayvana kotu muamele etmek hemen atarlar iceriye.

Bizimde evimizde ben kucukken tekir isminde kedimiz vardi, her yil gozlerinin cevresi siyah oldugu icin karagoz ismini verdigimiz kuzumuz olurdu. Kurban bayramlarinda ayrilmak zorunda kalirdim. Buroma dadanan bir kedim olmustu, benimle beraber mesaiye baslar, mesai bitince ceker giderdi. Yere oturmaz hep koltugu tercih ederdi. Pek yemek yemez sadece uyurdu. Aksamlari nargile icmeye gittigimde basini oksadigim bir sokak kopegi dananmisti. Her aksam gelir yanima yatar nargile bitinceye kadar bekler sonrada ceker giderdi. Basinin oksanmasindan baska hic bir istegi olmazdi.

Simdi bir an icin arkaniza yaslanin ve dusunun, baskalarinin hayvanlara layik gormedigi davranislari biz ulkemizde insanlara uygulanirken sahit oluyoruzda kilimiz kipirdamiyor. Demekki elalemin hayvani, bizim insanimizdan daha kiymetli. Duyamadim soylediginizi biraz yuksek sesle tekrar eder misiniz?

 
Toplam blog
: 377
: 711
Kayıt tarihi
: 05.08.06
 
 

Türkiye'yi ve Türk insanını çok seviyorum. Dünyada bütün canlıların yaşam hakkı olduğuna inanıyorum...