Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Aralık '13

 
Kategori
Dostluk
 

İnsanlar şefkati, merhameti unuttular

İnsanlar şefkati, merhameti unuttular
 

Bunun tersini düşünen var mı? Sanırım artık yoktur. İnsanlar şefkati, merhameti unuttular. Gün içinde kulak misafiri olduğumuz konuşmalara bakalım; Ters ifadeler, olumsuz yorumlar, yüksek ses tonları, bağırıp çağırmalar, bitmeyen, kıran kırana tartışmalar. Bunlar artık normal, hayatın rutini haline gelmiş durumda. Herkese ayrı ayrı iken sorulsa, cevap aynı olacaktır. Bu tür tartışmalardan çok rahatsız olduğu, etrafından hep sertlik gördüğü, anlayışsızlığın çok yaygın olduğu, kimsenin kimseye sabretmediği, hemen ters tepki verdiğini söyleyeceklerdir. Şimdi soru şu: Kimse bunlardan hoşlanmıyor ama herkes birbirine bunu yapıyor. Niye?

Sertlik, terslik yapmak kolayıdr, şefkat, merhamet zordur (aslinda kolayıdr ama insanın kendisini eğitmesi gerekir). Sabır gerektirir, egodan uzak durmayı gerektirir, verici olmayı gerektirir, otokontrol gerektirir. Aslında çok iyi bildiğimiz bir destur vardır: Kendinize yapılamasını istemediğiniz şeyi başkasına yapmayın. Ama demin saydığım sebeplerden, irade kullanılması gerektiği için malesef pek uygulanmaz, uygulanamaz.

Herkes kendisine anlayış, şefkat, merhamet gösterilmesini istiyor ama başkalarına tersi davranışı yapmaktan çekinmiyor. Bu şekilde bir olumsuzluk zinciri ortya çıkıyor. Ancak bu zinciri biryerlerden kırmak gerekiyor. Bir şekilde karar verip güzel ahlakı uygulamaya kişinin kendi adına karar vermesi gerekiyor. Çoğunluk yapmıyor, ben de böyle yapıyorum denildiği sürece daha da kötüye gidiyor herşey.

Allah bir ayetinde “Allah'ın sizi bağışlamasını sevmez misiniz?” diyor (24/22). Evet isteriz inşaAllah o zaman bizim de bağışlayışı olmamız gerekmez mi? İnsanlara, hayvanlara iyi davranmamız, şefkatli davranmamız, barıştırıcı olmamız gerekmez mi?  Herkesin evet dediğini duyuyorum. Bir karar verip, irade gösterelim inşaAllah. Bugün şefkatsiz davranabileceğimiz bir durum olduğunda bunları hatırlayıp, bir nefes alıp, tam tersini yapalım.

...İçlerinden birazı dışında, onlardan sürekli ihanet görür durursun. Yine de onları affet, aldırış etme. Şüphesiz Allah, iyilik yapanları sever. (Maide Suresi, 13)

 

 
Toplam blog
: 17
: 3951
Kayıt tarihi
: 12.11.13
 
 

1980 Istanbul doğumluyum. Boğaziçi Universitesi Psikoloji mezunuyum İnsan düşününce insan..