Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Aralık '18

 
Kategori
Deneme
 

İnsanlar ve Hayvanlar Arasındaki Farklar

İnsanlar ve Hayvanlar Arasındaki Farklar
 

Zaman zaman felsefecilerce insan hayvanın çeşitli şekillerine benzetilmiştir. Her ne kadar hayvan ve insan benzerliğine katılmasam da birbirlerinin besin zincirleri arasında bir yerde olduğunu olduğu fikri bence hiç de fena bir fikir olmasa gerekir.

İnsanlar diğer canlılarla karşılaştırıldığında en önemli özellikleri rol yapma yetenekleri olsa gerekir.

Rol yetenekleri defalarca taklit etme, deney yapma deneyselliği öğrendikten sonra ne zaman ne yapacağı öngörülebilir olması açısından da değerlendirilebilir.

Rol yapma yeteneği diğer insanları diğer insanlar kandırsın diye geliştirildikçe geliştirilen bir tekniktir ki bu yetenekleri sayesinde insanlar hiç olmadıkları rolleri oynayarak yıllarca kendilerini kral rolüne, peygamber, şeyh, cennetin sahibi vb. rolüne daha bilmem kaç çeşitli rollere bürünerek diğerlerine karşı psikolojik olarak üstün tutmayı başarmışlar, en dürüstler genellikle en rezil hayatlara mahkûm olmuşlarken tarih boyunca toplumlara masallar aracılığıyla dürüstlüğü öğütleyen, din ve mezheplerle kul hakkına riayeti, tavsiye ettiği halde bu birikimlerin çok kişilere dağılmak suretiyle israf olmasını mı amaçladıkları yoksa aksi bir durum mu olduğu anlaşılamamıştır.

Birçoğumuz buna ben de dâhilim, mesela arabesk ve arabeskçileri hiç sevmem, kişiliklerine diyeceğim bir şey yok, zira hiçbirini tanımıyorum ama bir millete acılar, daha acılardan bahsetmek suretiyle acıların sürekliliğini över ve bundan garip bir zevk almayı topluma öğretirlerken kendileri kurdukları tahtlarında oturur ve insanlara çalım atarlar. Müslüm’e ait bir şarkıyı gençliğimde ya da normalde dinlemiş değilim, dediğim gibi kişiliğine sözüm yoktur, hikâyesine de aynı şekilde kendisi yalılarda yaşayan birinin yalılarda yaşamadan önce acıların çocuğu zırvalarını söylemeleri normalken villalara taşınınca, yalılarda yaşayınca hala durumu aynı şekilde devam ettirebiliyor olmaları benim tarzım değil. Yine de aynı filmi izleyince az kalsın salya sümük ağlıyordum. Rol yeteneği böyle bir şey işte. Büyülü gibi gülerken insanı ağlatabiliyor, az sonra ise halden hale sokuyor. İnsan filmlerin sadece film olmasına rağmen, çoğu sahnenin birden fazla tekrar edilmesine rağmen insanlar o filmlerin etkisinde kalmaya devam ediyor.

Normalde hayatları, hayata dair planları, pazarı, insanı kontrol eden mekanizmaların başında hep rol yeteneğinin vücut bulmuş olması halinden başka bir şey değil gibiyken, en ağır işleri yapanlar en sefil hayatları sürerken ağzı iyi laf yapan lafazanlar diğerlerinin dillerini, kodlarını iyi bildiklerinden onları yönetme mertebesinde önemli bir konum kendiliğinden elde edilmiş oluyor. Zamanla ağlama dersleri, psikoloji,  birçok bilim dalı insanların yollarını bulmaları için icat edilmiş meslekler statüler vs.

İnsanlar dünyasında insanın kafasını karıştırmak üzere düzenlenmiş birçok rol tekniği var. Bu tekniklerin geliştirilmesi insanlık tarihi kadar eski olsa gerekir. Bir insanı kandırmak için kullanılan belki binlerce teknik vardır. Bizler bildiklerimizde bile salya sümük ağlarken acaba bilmediklerimiz teknikler karşısında acaba hangi şekillerden şekillere sokuluyoruz ki?

Hayvanlar bu kadar role ihtiyaç duymazlar. En azından içgüdüleri gereği kendilerine verilmiş sınırlar içinde bunu yapıyorlar. Geliştirilemiyor binlerce yıldır aynı şekilde avlanıyorlar, ava çıkıyorlar av oluyorlar. Besin zincirini zincirin bir halkasına insanı da katarak yola devam ediyorlar. Bence insanlar hayvanlardan çok daha rol tekniğini geliştirmiş durumdalar!

 
Toplam blog
: 2271
: 163
Kayıt tarihi
: 15.10.14
 
 

Bugünün doğrusu yarının eğrisi, dost görünenler düşman ve herşey aslında zıddı olabilir. Büyük ih..