Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Nisan '16

 
Kategori
Deneme
 

İnsanlardan cesaretli olmalarını isteyemeyiz; her toplumun kahramanları var, onlar cesur olacak

İnsanlardan cesaretli olmalarını isteyemeyiz; her toplumun kahramanları var, onlar cesur olacak
 

Cesur olduğun zaman ölüm dâhil başına her şey gelebilir. İnsanların çoğu bunları göze alamaz. Yani başına bir şey gelsin istemez. Aksilik bu ya hayatta da cesur olmamızı gerektiren durumlar var. Karşı koymak kahramanların işi. Kahraman kim? Korkmayan insan. Korkmamak ne? Göze almak. Başarılı ve becerili olman da gerek ki zor işin üstesinden gelesin ve hayatta kalasın. Başarılı ve becerili olmayan ama aynı zamanda da korkmayanlar sadece ölürler.

Başına gelecek şeyi göze alırsan korkuyu halledersin de zaten mesele göze almak. Toplumda kahraman çoktur, korkanlara gerek kalmaz. Ama aynı zamanda başarılı ve becerili olmalı, bize sadece korkmayan insan gerekli değil. Görev için birini arıyorlardı. Korkmuyorum dedim. Elinden ne gelir? Hiçbir şey. Kalsın, dediler. Sadece ölmeyi bilen kahraman lazım değilmiş. Sadece ölmeyi bilen kahraman da değilmiş.

Şimdi elin adamı senin için niye tehlikeyi göze alsın, niye ölsün yaralansın? Bırakır ne halin varsa gör. Korkuyormuşsun, ona ne! Ne mecburiyeti var? Kahraman olacak. Belki heykelini dikeceğiz.

Peki sayın korkak, kahraman “bana ne” dese ne yapacaksın? Biz de ona kahraman demeyiz. Heykelini dikmeyiz, yazık dünya para! Tamam da siz ne yapacaksınız, siz. Kötülerin istediği şeyler bizde var. Para pul, yanında dul. İstediğini verir kurtuluruz!

Korkakların çözümü var, en kötüsü korkar kaçar; kahramanların işi zor. Allah onu kahraman yaratmış, göstermesi lazım. “Kahramanlar olmasa korkaklar ölürdü” ifadesi tartışılır. Kahramanlar olmasa biz bu kadar ölmezdik diyebilirler.

Kahramanlar bizim yerimize ölüyorlar ama onlara bunun karşılığını vermiyoruz. Her yerde öne atılıyorlar çünkü gururları var. Eskiden kahramanlar savaşta gösterdikleri yararlıklar nedeniyle ödüllendirilirdi. Toplumun yiğitleri varken endişe etmemize gerek yok da bu daha ne kadar devam eder. Bir gün onların da duyguları değişecek, başkaları için kendini feda etmeyi mantıklı bulmayacaklar.

Dünya geliştikçe içimizdeki yiğitlerin sayısı azalıyor. Ama öte yandan bu gelişme sayesinde buna gerek de kalmıyor. Bizi koruyan olmasa bizi öldüren de olmazdı diye öne atılanları suçlayan da var. Biz istemesek de onlar öne atılmaya devam edecekler.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..