Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Kasım '13

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

İnsanları değiştirmenin yolları

İnsanları değiştirmenin yolları
 

Her insanda gördüğünüz en küçük bir yeteneği ve başarıyı bile samimiyetle takdir ediniz. İnsanlar bu takdir cümlelerin verdiği hızla büyük başarı yollarına girerler. Unutmayınız, böyle davranılmaya sizin de ihtiyacınız var. Küçük bir takdir büyük başarıya sevk eder. Her hangi bir insana beceriksiz ve yeteneksiz olduğunu söylerseniz, onun bütün gelişme, başarılı olma ümit ve arzusunu yok edersiniz. Tam tersini yapınız. Yapılacak işin zor değil kolay olduğunu söyleyiniz. Teşvik ediniz. Yapamadıklarını tenkit etmeden önce yapabildiklerini övünüz. Onun yeteneğine güvendiğinizi hissettiriniz. O zaman daha iyi olmak için elinden geleni yapacaktır.

İnsanlara eksikliklerinin kolayca getirebileceğini, hatalarının kolayca düzeltilebileceğini söyleyiniz. Yapmaları gereken işlerin zor olmadığını hissettiriniz. Kimsenin işini zorlastırmayınız. Daima cesaret veriniz. İnsan övüldükten sonra, kusurunun söylenmesine tahammül edebilir. Tamamen gözden çıkarılmadığını düşünüp, rahatlar. Kusurunu düzeltecek gücü kendisinde bulabilir. Önce övgü, sonra tenkit ve sonra itimat. İnsanı kazanmanın ‘Çok iyisin. Şu hataların var. Sana itimat ediyorum’. Gibi cümleler kura bilirsiniz. Yani söze bir takdirle başlayınız. Düşman kazanmadan tenkit etmek için, insanlara hatalarını dolaylı olarak anlatınız. Böylece kaş yapayım derken, göz çıkartmazsınız. Yıkılan gurur çoğu zaman beraberinde başkalarını da alır götürür. Muhatabınıza önce kendi hatalarınızı soyleyınız. Hatan, benim yaptığım hatadan daha küçük ama sen bunu yapmamalısın. Kendi hatalarımızdan bahsetmemiz, başkalarının da kendi hatalarını görmelerini saglayacaktır. Doğrudan emirler yağdırmak yerine yapmaları gerektiğini insanlara hissettiriniz.

Herhangi bir insana bir meziyetinden veya faziletinden ötürü saygı duyduğunuzu hissettirirseniz, onu idare etmek son derece kolaylaşır. Baştan çıkmış bir adamı yola getirmek için ona namuslu adam muamelesi yapmak gerekir. Bu muamele onu öyle sevindirir ki, layık görüldüğü şekilde karşılık vermek ister. Bir başkasının gösterdiği itimat ona gurur verir.
Bir insana öyle bir değer veriniz ki, o değere gerçekten sahip olmak istesin. İnsanlara değerli olarak yaşama imkanlarının ve fırsatlarının önünü açınız. Yapılmasını istediğiniz işi karşınızdakine sevdirerek yaptırınız.

Bu gün çok kısaca geçtık, inşallah faydalı olmuşumdur. Selamlar.

Mustafa Uçman 

 
Toplam blog
: 92
: 2862
Kayıt tarihi
: 14.01.08
 
 

Hatay-Antakya’da 1963 yılında doğdu. İzmir İmam Hatip Lisesinden sonra 1981 yılında aile birleşim..