Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Şubat '15

 
Kategori
Deneme
 

İnsanları ikna etmek için kazanma yönünde teşvik etmeyin, kaybetmekle korkutun

İnsanları ikna etmek için kazanma yönünde teşvik etmeyin, kaybetmekle korkutun
 

Kazanmanın sonuçları iyidir ama kazanmasak da olur; herkes bulunduğu durumla idare edebilir. Oysa kaybederseniz olmaz; çünkü siz de kaybolabilirsiniz. Yani kazanmanın sonucu bellidir; ama kaybettiğiniz zaman ne kaybedeceğinizi, nerelere kadar düşebileceğinizi bilemezsiniz. Bu düşeceğiniz yer mezar bile olabilir.

Mecburiyet doğal teşviktir; mecbur kaldıkları zaman insanlara her şeyi yaptırabilirsiniz. Ve kaybetme korkusu mecburi bir teşviktir. İnsanlar zengin olacaklarını değil aç kalacaklarını düşünerek işe girerler. Kaybetme korkusunu kullanmak lazımdır. Kazanma teşvikinde kişi zaten vardır, kazanamazsa yine vardır. Kaybetme korkusu ise var olma savaşıdır.

Bir kişiye “bu işi başarırsan kral olacaksın; ama başaramazsan öleceksin” deyin krallık umurunda bile olmayacak, ölmemeyi düşünecektir. Hayatta bazı kaybetmeler de bazı kişiler için ölüm gibidir. Şüphesiz kazanmanın da teşvik edici yönü mutlaka vardır. İnsanlar çok istedikleri şeyler için ekstra çaba gösterirler. Ferhat’ın şirini almak için dağları delmesi gibi.

Ama değişen dünya ile çok istenen bu şeylerden vazgeçilebiliniyor ya da yerine başka şeyler ikame edilebiliniyor. Bu durumda doğal olarak kazanma yönünde teşvik zor oluyor. Ama kaybetme her zaman popüler; çünkü kaybettiğin zaman sadece kazanacağını değil kendinden de bir şey hatta bazen kendini de kaybedebiliyorsun.

Bu nedenle kimse kazanmayı umursamıyor ama kaybetmeyi göze alamıyor. Ne kaybedeceğini, daha da önemlisi mevcut durumundan daha kötüye gitmeyeceğini biliyorsa kazanma yönünde teşvik işe yarıyor. Çünkü insanlar garantici, durumunu/pozisyonunu kaybetmek istemiyor. Zengin birini bütün varını yoğunu kaybedip fakir olacağı yönünde korkutun bu duruma düşmemek için ne gerekiyorsa yapar. Tersi durumda bu garanti değil.

“Haydi Türkiye, daha çok çalışalım ve dünyanın en zengin ülkesi olalım” desen ne kadar etkili olur? Örneğin şu an Türkiye’de halk yoksul. Ama sesini çıkarmıyor/çıkaramıyor. Çünkü “ülke batar, daha kötüye gidersin” diye korkutulmuş. Daha iyi olacağız şeklinde teşvik işe yaramazdı; çünkü inandırıcı değil. Ama kaybetmekle korkutmanın inandırıcı olması gerekmiyor. Uzak ihtimal de olsa insanlar kaybetmekten korkuyorlar.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..