Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Şubat '13

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

İnsanları iyi ve doğru yaşamaya teşvik için iyi ve doğru yaşayanlardan daha az vergi alınabilir

İnsanları iyi ve doğru yaşamaya teşvik için iyi ve doğru yaşayanlardan daha az vergi alınabilir
 

Bu adam ya deli ya dahi!—

Çocuğu durduramıyorsak “Yaramazlık yapmazsan sana şunu alırım, bunu alırım” diyoruz ya, bence bu büyükler için de geçerli. “Suç işlemeyen kimseler %20 daha az vergi verecekler” dediğin zaman ufak suçların yarısı ortadan kalkar. Yılda 5000 lira vergisi olan bir kimse için %20 yani 1000 lira daha az vergi ödemek örneğin içkili araç kullananlar için caydırıcı olabilir. Eminim bu şekilde verilen zarar %20’lik vergiyle sağlanacak gelirden fazla olacaktır.

Hatta bu işi genişletmek de lazım. Suç işlememe durumuna göre elektrik, su vs faturalarında da indirime gidilebilir.

Yani tamam şimdi alışmadığımız, karşılaşmadığımız bir durum ama neticesi devlete ve millete fayda sağlayacaksa niye düşünmeyelim ki. Maçlarda çıkan olaylarda sahaya zarar veriliyor, icabında ölümler, yaralanmalar oluyor. Bazıları belki bu durumda uğrayacağı zararı düşünerek bu olaylara katılmayabilir.

İndirim yapılacak fatura özel kişilere aitse devlet bu indirimi kişinin vergisiyle takas eder.

Güvenliği sağlamak için zaten dünya kadar masraf ediyoruz. Oysa karşılığında bir ödül koyarsak çoğu kişi belki kendiliğinden suç işlemeyebilir.

Hatta kanunda yazılı her türlü bilinçli suçları işlememiş olan kişiler, bu suçları işlemedikleri sürece (dürüst vatandaş) hiç vergi vermeyebilir, hiç fatura ödemeyebilirler. Bu olağanüstü uygulama işlenen her türlü suçu yarıya indirebilir. Biz devlet ve millet olarak zaten bu işlenen suçlar nedeniyle (her bakımdan) belli bir bedel ödüyoruz. Paramız gidiyor, canımız gidiyor, malımız gidiyor. İşlenen suçların yarıya indirilmesi halinde uğrayacağımız vergi ve fatura kaybı bu suçlar işlendiğinde uğrayacağımız zararlardan daha az olacaktır.

Bir trafik kazası oluyor, dünya kadar can ve mal kaybı… İçkili araba kullanmadığı ve dikkatli olduğu zaman vergi, doğalgaz, elektrik vs hatırı sayılır miktarda kazancı olacak kişinin daha dikkatli olacağını ve kazaların azalacağını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Devlete karşı ödemelerde her şeyden muaf olmak için kanunda yazılı hiçbir suçun işlenmemiş olması gerekir.

İyiliğin ve doğruluğun ödüllendirilmesi işte budur.

İşte namazını kılıyor, ahlaklı ve namuslu, çocuklarına iyi bakıyor, çok çalışıyor gibi sübjektif uygulamalar bu kapsama dâhil edilemez.

Kerim Korkut’u anladığın gün hayatın değişecektir. 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..