Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Şubat '11

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

İnsanların Deliliğinin Üzerinde Şimdi Balıkların Bilgeliği Yaşıyor!

İnsanların Deliliğinin Üzerinde Şimdi Balıkların Bilgeliği Yaşıyor!
 

Efsanevi Paris yazısı


Uzunca bir aradan sonra benim için önemi ve değeri çok büyük bir konuyla geri dönmek istedim sevgili dostlarım. Bundan 4 sene önce gördüğümde kalbim ağzımdan çıkacak sandığım batık; Paris II batığı. 

Kemer limanının açıklarında otuz metre derinlikte yatan Birinci Dünya Savaşı'ndan kalan batık herkesi çok şaşırtmıştı. 1995 yılında bulunan bu batık buharlı bir savaş gemisine aitti. Ancak kimse hangi gemi olduğunu anlayamamıştı. Haber duyulunca tüm dünyadan araştırmacılar geldi, batığa daldı. Fakat herkesin kafası karışıktı. İngilizler, Amerikalılar, Fransızlar... Kimse geminin sırrını çözemiyordu. Talih yedi yıl sonra 1 Ocak 2002 günü Suna Kıraç müzesinde Likya kentleri üzerine araştırma yapan Mustafa Aydemir'in yüzüne güldü. Dr. Burhanettin Onat imzalı "Bir Zamanlar Antalya" isimli kitapta Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul ve onun batırdığı Paris isimli savaş gemisiyle karşılaştı. Onat "Savaş yıllarıydı, Böyle bir zamanda bir adam geldi, dört topu ve yüreğiyle düşmanı duman etti gitti. Paris'i ve Alexandra'yı batırdı" diyordu. Araştırmacı Mustafa Aydemir işin peşini bırakmadı. Önce Burhan Onat'ın kızını buldu ve batığın asıl adının Paris II olduğunu öğrendi. Ardından Mustafa Ertuğrul'un ailesine bir araştırmacı için hazine değerinde olan anılarına ulaştı. Hemen hiçbir yerde kaynağı olmayan, hatta Genelkurmay arşivlerinde bile izine rastlanamayan Akdeniz'deki deniz savaşına ilişkin ilk kez gün yüzü gören bilgileri elde etti. Yüzbaşı, günü gününe notlar almış, savaşın ayrıntılarını haritalara işlemişti. Mustafa Ertuğrul Bey efsanevi bir Osmanlı zabitiydi. Ünü sadece Osmanlı ordusunda değil düşman askerleri arasında da yayılmıştı. Mütareke sonrasında Aydın cephesinde silahları teslim almaya gelen İngiliz komutan Mustafa Ertuğrul Bey'i tanıyor ve "Sizin gibi bir komutanın silahını almak askeri şerefe aykırı sayarım" diyerek silahlarını ve elindeki dört topu bırakıyor. Ve Kurtuluş Savaşı başladığında başlangıçta milli kuvvetlerin elindeki en önemli silah bu dört top olacaktı. Mustafa Ertuğrul Bey o dört top ile işgalcilere kök söktürecekti. Dünya denizcilik ve savaş tarihinde ilk kez bir uçak gemisini topçu ateşiyle batırmıştı. İngilizler'in 110 metrelik efsanevi uçak gemisi Ben My Chree'yi Meis açıklarında sulara gömüyor, ardından Fransız savaş gemileri Paris II ve Alexandra'yı de Kemer'de denizin derinliklerine yolluyordu. 

Paris II 'nin tarihçesi böyle... Gelelim görünüşüne. 

Kemer Yat Limanı'ndan bir buçuk kilometre kadar açıkta kum bir zemin üzerinde, 25- 33 metre derinlikte yatmakta olan bir Fransız yük gemisidir. Balta kafa diye tabir edilen gemi 3 güverte ve iki ambara sahiptir. Geminin baş altı ve ortada bulunan ambarının üstü ahşaptan yapıldığından geçen süre içinde epey zarar görmüştür. Güvertedeki silah donanımının az olması nakliye gemisi olma ihtimalini bir hayli kuvvetlendirmektedir. Ambarlardaki birbirine kaynamış cephaneler, orta bölümdeki çini kaplı kısım ve kazana yakın bulunan el arabası ile kömür parçacıkları enteresan noktaları oluşturmaktadır. 

Küp şeker şeklindeki yakacakları, mermileri, kamaraları ambarları, pervaneyi, burundaki Paris yazısını görmek mümkün ancak etraf tamamen kum ve pek fazla canlı yok ama batık sevenler için heyecan verici bir gemi. 

Ah o Paris yazısııı. Bir yazı beni ancak bu kadar etkileyebilirdi. Paris II yazısı hala çok canlı, oraya yazıldığı ilk günkü gibi duruyor. Suyun büyüsünün içinde bir yüzyıl önceki yaşamlara misafir oluyorsunuz. Sanki orada hala yaşıyorlar, hala savaş var orada sanki; ama dingin, sessiz bir savaş. İnsanların hırsları, bencillikleri kaybolmuş öylece duruyorlar sanki. 

Paris II batığı her seviyeden her tecrübeden dalgıcın dalabileceği bir batık. Baş tarafı güneye, kıç tarafı kuzeye bakan 18 m ila 34 m derinlikleri arasında bir batık. 

İnsanların bir zamanlar çılgınca, bencilce yaptıklarının üzerinde şimdi dingin balıklar ve yaşamlar var. Yani sevgili dostlarım insanların deliliğinin üzerinde şimdi balıkların bilgeliği yaşıyor!!! 

Sizlerle paylaşmak istediğim bir diğer batık Uluburun Batığı. İlerleyen zamanlarda görüşmek dileğimle. 

(Kaynakça: http://www.turkiye-wrecks.com/paris.html

 
Toplam blog
: 38
: 1616
Kayıt tarihi
: 16.12.08
 
 

Deniz tutkunu, anne, evlat, sanat düşkünü, doğaya aşık, var olmanın anlamının peşinde bir insanoğ..