Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Aralık '06

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

İnsanların hayvanlardan öğrenecekleri..!

İnsanların hayvanlardan öğrenecekleri..!
 

Biz insanların hayvanlar aleminden öğreneceği çok şey var. Gerçi hayvanların zeka seviyeleri ve yetenekleri bizlerin altında olsa da hayatta kalabilmek için uyguladığı taktikler parmak ısırtacak cinsten. Hayvanların uyguladığı bu takdiklerin iş yaşamındaki karşılıklarına birkaç örnek:

1. Çita karanın en hızlı hayvanı. Ancak kısa mesafe koşucusu, yani çok uzun mesafelerde bu hızını koruyamıyor. Bu nedenle önce avına mümkün olduğu kadar sessizce yaklaşıp bu mesafeden saldırıyor. Bu mesafeye gelebilmek için zaman zaman avına görünmeden aynı pozisyonda dakikalarca bekleyebiliyor.

Sonuç: Bu yaklaşımın iş hayatındaki karşılığı "Kendi yeteneklerinin, güçlü ve zayıf yönlerinin iyi bilinmesidir..!". Başarı için öncelikle mümkün olduğu kadar ön çalışma yapıp, en uygun koşulları oluşturmalıdır. Aksi halde başarı şansı giderek azalır. Başarı sabırlı olmayı, zaman zaman daha ileri gidebilmek için bir süre aynı pozisyonda kalıp daha uygun anı kollamayı gerektirebilir.

2.Bir panter bir tavşanı kısa bir süre kovalıyor. Derken aniden duruyor. Belgeseli sunan konuşmacının açıklaması dehşet:

"Avcı enerjisini çok iyi kullanır; avını yakalamak için asla alalacağından daha fazla enerji harcamaz..!"

Sonuç: Valla pes doğrusu. Bu yaklaşımın iş yaşamındaki karşılığı "Doğru kaynak kullanımı" dır. Her türlü fırsat değerlendirilebilir ancak işler hesaplandığı gibi gitmediğinde hemen bu işe aktarılan kaynak ve iş bitiminde elde edilecek getiri hesaplanıp; hiç duygusal davranmadan ve gurur yapmadan gerekirse iş, proje hemen sonlandırılabilinmelidir.

3. Bir kaplan yüzlerce antilopa bakıyor. Derken içlerinden birini seçip saldırıya geçiyor. Ancak ve ancak yalnızca seçtiği bu hayvanın peşinden koşuyor. Koşuşturmanın yarısında kesinlikle hedef değiştirmiyor. Gücünün son damlasına kadar kilitlendiği bu hedefin peşinden gidiyor.

Sonuç: Doğru hedeflerin seçilmesine, kararlılık ve metanete çok güzel bir örnek. Doğa kadar iş yaşamı da zor koşullara sahiptir. Çoğu zaman hayatta kalmak doğru hedefleri seçmenize ve bu yolda zorluklara göğüs gerip kararlı olmanıza bağlıdır. Başarıya giden yol kararlı olmayı ve gözünü hedeften ayırmamayı gerektirir.

4.Bir eşek arısı bir arı kovanını tespit ediyor. Bu arının görevi kovanın işaretlemek ve diğer eşek arılarına bildirmek. Sonrası bal arıları için felaket. Eşek arısı cüsse olarak bal arılarından çok büyük. Yani bire-birde bal arılarının en ufak bir şansı yok. Ancak bal arıları bildiği birşey var. Bal arıları eşek arısının kovana girmesine bilerek ses çıkarmıyorlar. Eşek arısı doğru yere geldiğinde de hep beraber üzerine atlıyorlar. Ancak ortada sokma eylemi yok. Sadece titreşerek ve birbirlerine sürtünerek eşek arısının merkezinde olduğu alanı ısıtıyorlar. Ortada şöyle müthiş bir gerçek var. Eşek arısı en fazla 46, bal arıları en fazla 50 dereceye dayanabiliyor. 47 derecede eşek arısı sizlere ömür. Tabii bu ölümüne savaşta ölen bal arıları da ölüyor. Ancak bu ölen arılar sayesinde kovan kurtuluyor.

Sonuç: Tam olarak şapka çıkarılması gereken bir strateji. Düşmanınız, projeniz veya herhangi bir zorluk ne kadar büyük olursa olsun muhakkak zayıf bir yönü vardır. Bunu iyi tespit edip bu noktaya oynarsanız elinde sonunda onu devirirsiniz. Zaman zaman bütünü korumak için bazı şeylerden vazgeçmek ve fedakarlıklar yapmak gerekebilir.

5.Ormanların kralı aslan yakaladığı bir geyikle kendine ziyaret çekiyor. Derken ziyafetin orta yerinde bir sırtlan sürüsü çıkageliyor. Sürünün amacı belli, aslanın elindeki hazır yakalanmış geyiğe sahip olmak. Ormanlar kralı tüm ihtişamına rağmen yerinden kalkıp sessizce uzaklaşıyor. Aslan bir -ASLAN- bile olsa bir sırtlan sürüsüne karşı hiçbir şansı olmadığını çok iyi biliyor.

Sonuç: İşinizde veya mevcut pozisyonunuzda çok iyi bir durumda olsanız bile bu sizin yenilemeyeciğiniz anlamına gelmez. Yeri geldiğinde incilen gururunuzdan çok daha fazlasını kaybetmek istemiyorsanız geri adım atmayı da öğrenmelisiniz. Ancak bu sizin bir aslan olduğunuz gerçeğini asla değiştirmeyecektir. Aslan aynı zamanda zeki bir hayvandır. Gücü de sadece bedeninden değil aynı zamanda aklından gelmektedir.

6.Bir yunus avını yakalamak için harekete geçiyor. Avının hareket yeteneğini yok etmek ve başarı şansını arttırmak için kafasının üzerinde olan bir bölmeden yüksek frekanslı sesler çıkarıp bu sesle avının düşünme yeteneğini elinden alıyor. Hayvan bir yere çok kaçamadan yunusun yemeği oluyor.

Sonuç: Başarmak için sadece azimli ve istekli olmak yetmez. Aynı zamanda doğru taktikleri de uygulamalısınız. Aksi halde başarı şansa bağlı kalacaktır.

Nasıl? Gerçekten her yerde uygulanabilecek evrensel kurallar değil mi? Eee hayvan deyip geçmemek lazım?

Hoşcakalın...

 
Toplam blog
: 410
: 3283
Kayıt tarihi
: 13.04.06
 
 

Bilgisayar, elektronik, internet alanındaki son gelişmeler. Tüketici elektroniğindeki trendler. Otom..