Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Kasım '17

 
Kategori
Biyoloji
 

İnsanların Ten Renkleri Neden Farklı?

İnsanların Ten Renkleri Neden Farklı?
 

Aynı hikâyeyi defalarca duymuşsunuzdur. Afrika’da yaşayan insanlar zamanla güneşli ortama uyum sağlayarak esmerleşmişlerdir. Bununla birlikte Kuzey ülkelerinde yaşayanlar az güneş gördüğü için zamanla beyaz tenli olmuşlardır. Evrimsel bir hikâye olarak kulağa hoş geliyor. Peki ya şuna ne dersiniz:

Bir zamanlar her renkten insan ana karalarda (günümüzde Ortadoğu, Avrupa, Orta Asya…)  aynı coğrafyada yaşamakta idi. Zaman içinde nüfusun artması, kaynakların azalması ve kavimler arası savaşlar vb gibi sebepler nedeni ile insanlar uzak coğrafyalara göç etmek zorunda kaldılar. Aksi halde düşünsenize kim Türkiye, İtalya vb gibi iklimi güzel yerlerde yaşamak varken iklimin çok da cazip olmadığı Norveç’e, İsveç’e veya sıcak Afrika ülkelerine, Kenya’ya, Tanzanya’ya gitmek ister? Coğrafi olarak pek de tercih edilmeyen bu diyarlar belki zamanında bazı kavimler için zorunlu bir tercih oldu. Netice itibariyle bu göçler sonrasında Afrika, Arabistan gibi diyarlara göç eden insanlar içinden sıcak iklim şartlarına uyum sağlayabilenler buralara yerleşti ve çoğaldı. Esmer tenliler sıcağa daha dayanıklı olduğu için buralarda kalanlar genelde esmer tenliler oldular. Diğer yandan Kuzey diyarlarına göç eden kavimler içinde ise beyaz tenliler soğuk iklim şartlarına daha iyi uyum sağladıklarından oralarda kalıcı olmuşlar ve yaşamlarını sürdürmüşlerdir.

Ya değilse güneş kararttı da kara oldular fikri bir masaldan ibaret. Afrika’nın çeşitli bölgelerinde (özellikle Güney Afrika’da) yıllardır yaşamakta olan pek çok beyaz tenli insan da var. Ve yüzyıllardır oradalar. Bu adaptasyon ile evrim geçirme masalı gerçek olsa hepsi esmerleşmiş olmalıydı. Ya da tersinden düşünsek bugün esmer tenli birini alıp Norveç’e götürsek yıllar içinde çocukları, torunları beyaz mı olacak? Bir kere genetik bilimi bunu reddeder. İnsanın birçok yapısal özelliği gibi ten rengi de sahip olduğu genlerde kodlanmıştır. Genlerde kodlu olan özellikler ise genler vasıtası ile nesilden nesile aktarılır ve böylece devam ederler. Genlerinde beyaz ten olan bir insan elbet beyaz tenli olacaktır. Ten rengi geninin değişmesi ancak genlerde mutasyon olması ile mümkündür ki, öyle güneş görmek ya da görmemek gibi etkenler mutasyona sebep olmaz. Mutasyon ancak ciddi radyasyona maruz kalma gibi anomaliler ile olur. Bu gibi sebeplerle olan mutasyonlar da zaten akıllı ve sistematik olmazlar, yıkıcı ve kusurlu olurlar, hastalıklara, aksaklıklara sebep olurlar. Bu tip bir mutasyon da mutasyona uğrayan bireyin bir aksaklık taşıması ve yaşamını sürdürememesi veya neslini sürdürememesi ile son bulur.

Bu işin hakikati ise şudur: Allah insanları çeşit çeşit, ırk ırk yaratmıştır. İlk yaratılan insan olan Hz. Adem’in genomunda farklı özellikleri barındıran genler mevcut idi. Zamanla insanlar çoğaldıkça baskın olan genler vasıtası ile değişik renk ve ırklarda insanlar ortaya çıkmaya başladılar. Önceleri aynı coğrafyada yaşayan bu insanlar zaman içinde hem coğrafi sebepler hem savaşlar vb sebeplerle göç ederek dünyaya dağılmışlar ve kendi karakterlerine ve yapılarına en uygun yerlerde yaşam sürmeye başlamışlardır. Ve zaman içinde orada çoğalarak baskın ırk haline gelmişlerdir. Bugün İskandinav ülkelerinde ağırlıklı beyaz tenlilerin, Afrika gibi sıcak diyarlarda esmer tenlilerin yoğun olarak bulunmasının sebebi aslında bu kadar basittir; hiç öyle aslı astarı olmayan renk değiştirme, zaman içinde ortama uyum sağlama vb gibi bilimsellikten uzak masallara gerek yoktur.

 
Toplam blog
: 37
: 1204
Kayıt tarihi
: 31.03.17
 
 

Hakikati salt aklına ve ilmine güvenerek aramak, karanlık bir gecede, ıssız bir çölde kafa feneri..