Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Ağustos '11

 
Kategori
Sinema
 

İnsanlaşan maymunlarla cehennemin başlangıcı…

İnsanlaşan maymunlarla cehennemin başlangıcı…
 

Cennet dünyanın en büyük belalısı, kuşkusuz insanoğlu. Tanrı’nın gazabı gibi, her türlü doğal güzelliğin üstüne çöken bu acımasız yaratığın tahribatının ölçüsü yok. Yaptığı deneyler tedavi ve bilim adına savunulsa da, çıkarcılığı önde tutanlar sayesinde bunlar da çoğu kez geri tepen silaha dönüşmekte. Bu çarpıcı gerçeği farklı örneklerle sinemada kullananların son çalışması, MAYMUNLAR CEHENNEMİ: BAŞLANGIÇ! 

Maymunla insanın gözgöze geldiği orman cennetini tuzak ve keskin palalarla cehenneme çevirenlerin avıyla giriş yapan film, yakalandığı anın vahşetini hafızasında taşıyan Parlak Göz’ün Lucas Kulesi testindeki olağanüstü başarısıyla gelişir. Beyin fonksiyonlarıyla ilgili deneyler ilerlerken analık içgüdüsünün devreye girer. Yaşanan kargaşa, laboratuvardaki tüm şempanzelerin hayatına mal olur. Geriye bir tek Ceaser adı verilen bebek kalır. Müthiş zekası ve hızlı gelişimiyle dikkat çeken Ceaser, insanların elinde oyuncak olan maymunların isyanının ve egemenlik sürecinin başlangıcıdır… 

1968’deki ilk uyarlamasıyla kültler arasına giren ‘Maymunlar Cehennemi’ 2001’de tekrar çekilmiş ve beklenen başarıyı yakalayamayınca noktalanmıştı. Tamamen farklı bir gelişimle beyazperdeye aktarılan konu, basit fakat etkileyici bir dille yeniden karşımızda. Pierre Boulle’nin kitabından senaryolaştırılan MAYMUNLAR CEHENNEMİ: BAŞLANGIÇ, Rupert Wyatt’ın elinde özgün ve açıklayıcı bir üslup kazanmış. Patrick Doyle’un harika müziği ve Andrew Lesnie’nin görüntü sihirbazlığıyla yeni bir efsane olarak doğan öykü, duygu yoğun maymunlarla öne çıkıyor. ‘127 Saat’in kahramanı James Franco başrolde olsa da ağırlık Ceaser’da. Maymunların, yaşama meydan okuyan insan hırsıyla evrim geçirmesini veren bilimsel yorumda görsel efektler ve kurgu başarılı. Yeni teknolojiyle kostümlü aktör kullanımını devre dışı bırakan film, foto maymunlarla mükemmel bir gerçekçilik yakalamış. Fazlasıyla çevik maymunların görünümleri etkileyici. Öyle ki, Ceaser’ın çok şey anlatan bakışlarının derinliğinde kaybolmak mümkün. Sevgi ve öfke aktarımını insan karakterlerden daha iyi başaran maymunlar konuyla bütünleşmeyi sağlıyor. 

ABD ile aynı anda gösterime giren MAYMUNLAR CEHENNEMİ: BAŞLANGIÇ, fantastik bir film olmanın ötesinde! Sevgi ve bağlılık öğelerini maymun-insan ikilisiyle veren yapım, hayvanları evcilleştirmeyi ve yetenekler kazandırmayı başaran insanoğlunun kendi neslini bir türlü eğitemediğini göstermekte. Dikkat edilmesi gereken ayrıntı, terkedilmişlik hissini yaşayan Ceaser’ın özgürlük yolunda insan acımasızlığına karşı tavrı! İnsanla maymunu özdeşleştiren kurguda, masumiyetten öfkeye uzanan bir süreç mevcut. Saflığın kötülükle yüzleştiği noktada, değer yargılarının değişiminin en güzel örneği, Ceaser! İlk kanı dökenin daima insan olduğu gerçeğinde, bu başlangıç filmi keyifle izlenecek bir yapım. İnsan görünümlü maymunlar içinse, bir ders. 

Anibal Güleroğlu 

 

 
Toplam blog
: 1210
: 1542
Kayıt tarihi
: 10.04.10
 
 

İstanbul'da başlayan yaşamım, eski İstanbullu ailemden edindiğim kültürle gelişti. Birinciliklerl..