Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Kasım '12

 
Kategori
İnançlar
 

İnsanlığı biliçlendirmek için hayatlarını feda edenlere ne kadar teşekkür etsek azdır

İnsanlığı biliçlendirmek için hayatlarını feda edenlere ne kadar teşekkür etsek azdır
 

GIORDANO BRUNO ( 1548-1600) İtalyan filozof, matematikçi ve astronomdu. Güneşin de bir yıldız olduğunu evrende başka yerlerde zeki canlılar olabileceğini öne sürdü. Bu dedikleri Katolik ulemanın halka dayatmaya çalıştığı dogmayla çelişiyordu. Onu mahkum ederek 1600 yılında Roma’da meydanda halkın önünde yakarak idam ettiler. Bugün o meydanda resimde görülen heykeli var.

GALILEO GALILEI ( 1564 - 1642) Kopernik’in görüşünü doğruladığı ve Dünya’nın güneş etrafında döndüğünü söylediği için Katolik engizisyon tarafından 1633’te İncil’in üzerine elini bastırarak tövbe ettirilmiş ve iddiları geri çektirilmiş bu sayede idamdan kurtulmuş ama hayatının kalan 9 yılında ev hapsine mahkum edilmişti.

Tarihte hayatlarını tehlikeye atma pahasına dayatılan dini, siyasi, ideolojik dogmalar dışına çıkma cesaretini göstermiş olan tüm filozof,sanatçı,bilim insanı,devlet insanlarına ( Atatürk dahil ) vs. ne kadar teşekkür etsek azdır. Bugün hala mağaralarda yaşamıyor, bulaşıcı hastalıklardan ölmüyor, kölelikle yönetilmiyorsak onların zekaları,cesaret ve fedakarlıkları sayesindedir. Ayrıca bugün insanlara dayatılan özellikle dini dogmalara karşı insanları bilinçlendirmek için çalışan Stephen Hawking, Richard Dawkins, David Attenborough, Robert Winston, Carl Sagan ve birçoklarına da teşekkür ediyorum.

Rasih Bensan 20 Kasım 2012

 

  

 
Toplam blog
: 368
: 2280
Kayıt tarihi
: 05.05.12
 
 

BİLİM özellikle astronomi ve çeşitli konularda araştırmacı ve yazar Amatör fotoğrafçı, Ka..