Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Mart '11

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

İnsanlığın amacı ve fikir çöplüğü bir dünya

İnsanlığın amacı ve fikir çöplüğü bir dünya
 

Avrupa Devrim Yapmalı


Dünyadaki insan nüfusu yaklaşık 7 milyardır. Popüler kültür ile bu insanlara tv kanallarındaki diziler, programlar, gazete reklamları, videolar, filmler tarafından basit değerler dayatılırken böylece zihinleri oyalanıyor. Bunun nedeni ise insan piramidinde en üst seviyede bulunan bilgili ve iyi eğitimli, kültürlü, düşünen insan sayısının 7 milyar ile kıyaslanamayacak kadar az olmasıdır. Sermaye sahipleri gelirlerinin devamı için piramidin alt kısımlarındaki milyarlarca insana muhtaç iken aynı zamanda bu insanların önemli bir kısmının fakir olması, fakir olmayanların ise popüler kültür ürünü tüketim alışkanlığı dikkat çekiyor. Peki herşey paramıdır ki bu kadar insan eğitimsiz ve fakir olarak kalsın? Bu hiçbir zaman geri tepmeyecek bir sonuç mudur? Bu kadar insanın eğitimsiz kalması onların yaşam biçimine, enerjiyi kullanış alışkanlıklarına, çevreye verdiği öneme baktığımızda eğitimsiz kalmalarının dünyanın daha da kirlenmesine neden olduğunu görmekteyiz. Çöplerin yere atılması, gereksiz enerji kullanımı, yapılan tüketim tercihleri bu sonucu doğuruyor. 

Sermaye sahiplari ise maddi çıkar uğruna doğayı katleden enerji çeşitlerinden vazgeçmemekle kalmayıp bunun uğrunda insanlar katlediliyor. Bu davranış şekli onların bu türden enerjiyi daha yıllarca ön planda tutacakları yani temiz enerjiye pek yatırım yapmayacakları anlamına geliyor. Sonuç olarak dünya atmosferi kirlenmeye devam ediyor. Doğanın elbet buna tepkisi olacaktır. Peki bu sermaye sahipleri hiç düşünemiyorlar mı ki doğanın buna vereceği tepki aslında onların izlediği bu politikanın maddi kazanç değil büyük bir kayıp olacağını, zarar edeceklerini? Çünkü doğal afetlere baktığımızda sadece bir deprem bile 200 milyar dolar zarara neden olabiliyor. Kaldı ki küresel ısınma ya da beklenmedik bir buzul çağı nelere yol açmasın. 

Temiz bir dünya hayal ediyorum, tüm enerjinin güneşten üretildiği, heryerde yeşil ağaçlar arasında bahçeli evlerin olduğu, denizlerin temiz olduğu, otomobillerin elektrikli olduğu, gürültüsüz patırtısız, doğanın sahibinin insanlar değil tüm canlılar olduğu. İnsanoğlunun ırk, cinsiyet, inanç farklığı gibi sorunları aştığı bir dünya. Sadece kendisi için değil başkaları için de demokrasi ve insan hakları istenen bir dünya. Gelişmişlik nedir peki? Sadece kendi milletin için demokrasi ve insan haklarını istersen, sömürdüğün toplumları sömürmeye devam ederek daha da geri kalmalarına neden olursan ve hatta onların özgürlük talplerini desteklemek yerine sırf kendin için geri kalmalarına neden olursan, kendine medeni, çağdaş ya da eğer o ülkenin başındaysan kendi ülkeni çağdaş ve medeni görebilir misin? Sadece senin ülkende demokrasi ve özgürlük var iken başka milletler için aynı şeyi istemeyip, onların ülkeleri ile senin ülken arasındaki gelişmişlik farkından mutluluk duyarsan ve bunun devamı için çabalarsan gelişmiş olur musun? Nedir gelişmişlik, dünyanın sadece bir kısmı gelişirse diğer kısmı oldukça geri kalırsa bu toplamda tüm medeniyetin çökmesine neden olmaz mı? Ülkeler arasındaki sınırlar, vizeler, savaşlar, katliamlar, soykırımlar, ayrımcılıklar dünyayı medeniyete mi götürür yoksa bir sona mı? Eğer dünya bir vücut ise vücudun sadece gözleri sağlıklı ve çok güzel iken beyin hastalıklı ise sırf gözler güzel diye dünya güzel bir yere gidiyor denebilir mi? O halde sadece bır kısmın sahip olduğu medeniyet medeniyet değildir, çöküşün temsilidir ancak. Dünya gittikçe sona yaklaşıyor, elbet zaman zaman büyük değişiklikler olacaktır ancak birşey değişmiyor, bencillik. Sadece maddi çıkar için bencillik değil, demokrasi isterken de, özgürlük isterken de sadece kendisi için isteyenlerin bencilliği. 

Tüketim artarken üretimde artıyor ancak kullanılan enerji miktarıda artıyor. Çöpler artıyor, sadece nesnel çöpler değil zihinlerde oluşan atık düşüncelerin oluşturduğu çöplerde artıyor. Kokuşan petrol katliamları, ayrımcılıklar ve her türden şey için bencillik gibi fikir çöpleri. Fikir çöpleri çünkü geçmişteki düşünce yapıları terk ediliyor, geçmişte doğru görünen katliamlara ve soykırımlara yol açan fikirlerin çöpleri. Uğruna milyonların katledildiği fikir çöpleri. Bu çöpler zaman zaman beynimizde koku yapıyor ve bu kokunun verdiği rahatsızlık bugünün dünyasında eskiden yapılan hataların modernize edilmiş versiyonlarının yapılmasına yol açıyor. Mesela modern ırkçılık, fiziksel olmayan ama diplomatik ırkçılık. Atılan bir bakışla bile kolaylıkla ifade edilen, fiziksel olanı kadar insanı acıtan ırkçılık. Fransa'da, Almanya'da vb ülkelerde günümüzde rastlanıyor. Yapılan muameleler kendini ele veriyor. Tüm bunlara tek başına olmasa da, yol açan nedenlerden biri olan gereğinden fazla insan nüfusudur. Dünyanın sağlıklı kaldırabileceği insan nüfusu 4 milyardan fazla değildir. Tarım alanlarının yok olmaya devam ettiği ve buna karşın tüketimin hızla arttığı, insan nüfusunun artmaya devam ettiği dünyada gelecekte insanları küçük hapların doyurabileceğini düşünecek kadar saf olmayalım. İnsanlık amacını değiştirmelidir. Yeni devrim ülkeler için değil dünyanın tamamı için olmalıdır ve bu devrimi başlatması gereken gelişmemiş ülkelerden çok aslında sadece kendisi için medeniyet ve çıkar isteyen batı dünyasıdır. Çünkü günümüz şartlarında ancak sermayenin sahipleri dünyayı kurtaracak kadar değiştirebilir. 

 
Toplam blog
: 2
: 518
Kayıt tarihi
: 28.03.11
 
 

Maden mühendisliği, astronomi, müzik, gezi, yazı, doğa, sessizlik..