Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Aralık '13

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

İnsanlığın En Eski Ayakkabısı: "Sandalet" ve "Bodrum"

İnsanlığın En Eski  Ayakkabısı: "Sandalet" ve "Bodrum"
 

Bodrum, Bodrum


 

 

 

Sandalet denilince, Türkiye’de Bodrum akla gelir. Bodrum sandaleti Bodrum ile özdeşleşmiş olup, Bodrum sandaletleri ismiyle aranan bir markadır. Özel yöntemlerle eğitilen bu şık ve hafif ayakkabılar günümüzde antik dönem modellerinden esinlenerek yapılmakta.

Bodrum Belediyesi, ilçedeki sandalet ustalarını, zaman zaman toplar, adlarına törenler düzenler, onları plaketlerle onore eder. Neden? Bodruma has bir marka olan “sandaletçilik “ ölmesin. Ününü sürdürsün diyedir. Sandalet ustalarının gönlünü alır ve onların mesleği bırakmaması için böylelikle telkinlerde bulunmuş olur…

SANDALET, BODRUMUN MARKASI:Başkan Kocadon, zaman zaman, bir avuç kalmış sandalet imalatçıları ustaları toplar ve onlara seslenir:  “Bodrum örf ve adetleriyle, kültürüyle ayakta kalan bir yer. İnsan sirkülâsyonunun bu kadar çok olmasına rağmen Bodrum hala kendi benliğini kaybetmiş değil. Düğünleriyle, sizlerin el yapımı sandaletleriyle, kumaşlarıyla, Bodrum gerçek kültürünü korumaya devam edecek. Bu da sizlerin sayesinde olacak. Sizlere bir ‘Bodrum’ markası için tescil alacağız, imitasyon üretimlere karşı da bu odalarla birlikte mücadele edeceğiz.” demesi, boşuna değildir.

Bodrumun ilk sandalet ustası Ali Güven’in çırakları olan sandaletçiler, bu gün markalarını koruma sevdasındalar. Bodrumda bir avuç usta kalmıştır bu gün.

TRUVA FİLMİNDE:  Bodrumun önemli sandalet mağazasının  sahibi Hakan Bulduk ile tanıştık. Sandaletin geleceğini konuştuk.  Çıkarıp numuneler gösterdi. Sağlamlığa, anlamadığımız halde, ustalıktaki inceliği anlattı, tekniklerini bir bir saydı. Ünlü sinema aktörleri Michale Douglas ve Brad Pitt’in de  Bodrum’daki sandaletleri giydiğini söyledi. Hatta Pitt’ın Truva filminde giydiği sandalet, ustaların ustası Ali Güven’in elinden çıkmaymış. “Gladyatör tarzı sandalet” Bu buluş, Bodrumlu sanatçının patenti oluyor. Ve seyrettiğimiz filmde bariz şekilde görülüyordu.

Sandaletler, rahat kullanımı, yöre mevsimine çok uygun tasarımları ve şık görüntüleri nedeniyle tercih edilirler. “Bodrum Sandaleti” adıyla tescillenmiş antik sandaletlerden Bodrum’a uğrayan her yerli ve yabancı turistin almak istediği özel bir üründür.

DÜNYA ÇAPINDA:  Bodrumda yapılan sandaletler dünya çapında da adını duyurmuştur. Hatta tanınmış birçok sinema yıldızı özel olarak sipariş verirler ya da Bodrum’u ziyaret ettiklerinde mutlaka bir sandalet almadan gitmezler.

Atölyesi Bodrum merkezinde bulunan 2010 yılında kaybettiğimiz sandalet ustası Ali Güven, dünyaca tanınmış bir ustadır. Mig Jagger, Donna Karan , Betty Nidler, Mig Jagger, Yunanlı Moda Tasarımcısı Lakis Gavalas, Cem Boyner gibi bir çok ünlünün ayağındaki sandaletleri üretmişti. Ali Güven özellikle Donna Karan’ın yurt dışında taşınması ve işini büyütmesi için yıllarca yaptığı tekliflere karşı Bodrum da küçük bir atölyede zor şartlar altında sandaletlerini üretmeye devam etti.

SANDALET, İNSANLIĞIN EN ESKİ AYAKKABISIDIR:Bugün kullandıklarımıza yakın görünen sandalet modellerinin ilk olarak Asya ve Mısır’da ortaya çıktığı ve dünyaya bu uygarlıklardan yayıldığı tahmin ediliyor. Mısır, Sümer, Pers kabartmalarında ve resimlerinde görülen düz tabanlı, çapraz bantlı sandaletler papirüs yapraklarının ayak altına bağlanmasıyla, daha ileriki tarihlerde ise deri ve kösele kullanılarak üretilmiş.

Bilinen ilk sandalet örneği İ.Ö. 2000 yıllarında papirüs saplarından örülmüş bir sandalet. İnsanlık tarihi boyunca üretilenlerin hepsi sandalet formunda değil. Tarihin ilerleyen dönemlerinde iklim farklılıklarının yarattığı başka örnekler de var. Örneğin Mezopotamya'da, Kassit döneminde (İ.Ö.1600-1200) İran sınırında yaşayan ve o yıllarda Babil'de egemen olan dağlıların ise ayakkabı kullanmaya başladıkları biliniyor. Ayakkabı dediysek, bu ayakkabının makosene benzer, ham deriden yapılmış ve bağcıklarla tutturulup, basitçe ayağa dolanan bir deriymiş.                 

İLK, KADINLAR KULLANDI:  Eski Mısır'da üretilen ilk sandaletlerin, sadece seçkinler ve önemli kişiler tarafından kullanıldığı biliniyor. Rahipler ve üst düzey yöneticiler. Bu önemli kişilerin arasında, Kleopatra ve Nefertiti gibi Mısır'ın sembolü haline gelmiş iki önemli kraliçe de var. Zevklerine göre sandaletlerin üzerine boncuklar, metaller eklemeyi akıl eden kadınlar. Sandalet üzerine metal aksesuarları ilk kullananlar da onlardı.

İNCELİKLERİ: Bolero Sandaletin sahibi Hakan  Bulduk, işin inceliklerini şöyle anlattı: “ Bu işi yapan olarak Bodrumda 6 ayrı dükkanda 10 kişi kaldık. Bu simgeyi Bodrumda yaşatacağız. Tekniklere gelince. İyi bir sandalet “çokça döğüştürmeli”  Yani deri, çekiçlemeyle dövülerek sıkıştırılır, pekleştirilir. Bu, onun ana gıdası. Sonra 3-4 gün zeytinyağı içinde bekletilir.  Rengi,  siyahlaşır. Deri kuzguni renk alır. Pirzola gibi harlı fırında pişirilir sonradan. Ayak boyamaz hem.

PÜF NOKTALARI:Bir de kösele renginde olanlar vardır. Asma yaprakları harmanlanıp suda  az haşlanır, az da zeytinyağı eklenerek köseleler, yapımdan önce 3-4 gün içinde bekletilir.” Dedi. Biz de bu kıymetli bilgileri not ettik. Hakan Bulduk’a teşekkür ettik.

HAKAN BULDUK, BODRUMDAKİ BİR AVUÇ SANDALETÇİLERİNDEN BİRİ. SANDALETÇİLİĞİ YAŞATMAK İÇİN HER ÇAREYE BAŞVURUYOR. BİRLİK VE BERABERLİK ŞART. USTA YETİŞMİYOR AMA GAYRET EDİYORUZ DİYOR. MAĞAZASINDA  ÇOK ÇEŞİT VAR. BİR NEVİ MAĞAZASI, BODRUMUN SİMGESİ OLMUŞ.( Yukarıdaki resim)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..