Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Haziran '17

 
Kategori
Deneme
 

İnsanlığın İnanılmaz Serüveni Ve Yükselişi

İNSANLIĞIN  İNANILMAZ  SERÜVENİ  VE  YÜKSELİŞİ

Yazan:Uçar Demirkan

VI-DİNOZORLAR DÖNEMİ

Dinazorların dönemi,yaklaşık 250 milyon yıl önce başlamış ve yaklaşık 65 milyon yıl önce son bulmuştur. Mezozoik çağ olarak adlandırılmaktadır.

Bu dönemde, süper tek ana kara parçalanmağa başlamıştır. Trias(yaklaşık 250-205 milyon yıl önce)jeolojik döneminde önce karada dinozorlar, denizlerde ise plezyozorlar ve ichthyozorlar gelişmişlerdir. Kanatlı sürüngenlerden olan pterozorlar ise, daha sonra ortaya çıkmışlardır.

Büyük olasılıkla kara dinozorları evrim geçirmiş ve mutasyona uğramış ve onlardan uçan dinozorlar ortaya çıkmıştır.

Memeliler, thraspid sürüngenlerden gelişmişlerdir. Ancak, bunların gelişimleri çok yavaş olmuştur. Bu dönemde, dinozorların patlayıcı büyümeleri ve gelişmeleri; memelilerin (kişioğlullarının atalarının

daha çok gelişmesine olanak vermemiştir.

Zaten, dinozorlara yem olacak boyutlardaki atalarımızın dinozorları yenerek yerküreye egemen olabilmeleri düşünülemezdi.

Mezozoik çağ boyunca dinozorlar,omurgalıların başat grubunu oluşturmuşlardır .Ana karaların ayrılmasına karşın; tüm yerkürede yayılmışlar ve yaşamışlardır. Ancak; 65 milyon yıl önce yeni bir kütlesel tükeniş gerçekleşmiştir ve dinozorlar toptan yerküreden silinmişlerdir. Yalnızca; geriye bunlardan timsahlar, yılanlar, kaplumbağalar ve kertenkeleler kalmıştır.

Zaten, islamdaki bazı tarikatlara göre; bu alem(yerküre) yedi kez yok olmuş ve yeniden yaratılmıştır. Buraya dek iki yıkımı görmüş bulunuyoruz.Bunlar; okyanuslarda oksijensiz yaşayan canlı varlıkların toplu yok oluşu ve dinozorların toplu yok oluşu olmaktadır. Ayrıca, Nuh tufanından, batan anakara  Atlantis’ten de söz edilmektedir.

Dinozorlarla beraber; ammonitler(denizlerdeki en kalabalık hayvanlar), bellemnitler(mürekkep balığı benzerleri), bazı bitkiler, yosunlar, kabuklu yumuşakçalar, derisi dikenliler ve başkaları da dahil tüm canlı varlıkların üçte biri yok olmuşlardır.

Dinozorların ortaya çıkıp tüm yerküreye egemen olmalarından önce, yerkürede permiyen-trias yok oluşu olayı yaşanmıştır. Genel olarak “Büyük kuraklık” olarak adlandırılır. Bir soy tükenmesi olayıdır. Tüm deniz türlerinin %96 sı, karalardaki omurgalıların % 70 i tükenmiştir. Böceklerdeki ilk yok oluş olayıdır. Bu olay “Tüm kitlesel yok oluşların anası” olarak tanımlanmıştır.

Bir jeolojik dönem olan ordovisyen döneminde; deniz tabanının ilkel hayvanları, deniz omurgalılarının baskın olduğu bir faunaya(hayvan topluluğuna)dönüşmüştür. Deniz dibi canlıları; deniz tabanındaki çamurların yanında, okyanuslardaki suyu “süzerek” de beslenmeğe başlamışlardır.

Siberyen dönem; büyük yok oluştan sonraki  jeolojik dönemdir. Yaklaşık 230 milyon yıl önce, volkanik faaliyetlerin artmasıyla  ortaya çıkmıştır. Bu çağda varolan türlerin % 90 ı yok olmuşlardır.

Siberyen dönemden sonra, devenien jeolojik dönemi gelmiştir. Bu sırada, yeryüzünde Godvana ve Lavrasya   diye iki dev ana kara vardır.

İkisi birleşip Pangea’yı oluşturmuştur. Okyanuslardan karaya çıkışlar bu dönemde başlamıştır. Artık varlıklar, yaşamlarını karada da sürdürecektir. Bu önemli bir aşama olmaktadır.

Karaya ilk çıkan yaşam(rhyma..adlı) bir bitkidir. Tıpkı, okyanusta yaşamın bitkilerle başlamış olması gibi; karada da yaşam bitkilerle başlamış olmaktadır. Ancak; başka araştırmalarda, yeşil su yosunlarının, ilk likenler olan siyanobakteriler ile ilişkiye giren asklı mantarların, çok daha önceleri karaya çıkmış oldukları anlaşılmıştır. Bunlar da bitki türünde yaşamlar olmaktadır. Moleküler biyolojik tahminler; bu olayların yaklaşık 700 milyon yıl önce olduğunu öngörmektedir.

Deveniyen dönemde balıklar, amfibiler(hem karada hem suda yaşayanlar), dört üyeli omurgalılar(tetrapodalar)da karaya çıkmışlardır. Bunların, toplu yok oluştan kalanlar  olduğu ve sularda besin bulamadıkları için, besin bulmak üzere karaya çıktıkları varsayılmaktadır.

Gerek bitkilerin ve gerekse hayvanların(çok hücrelilerin)karaya çıkışlarının doğa olayları(volkan patlamaları, yer sarsıntıları, fırtınalar, dev dalgalar v.s) nedeniyle olduğu de düşünülebilir.

Kambriyen jeolojik dönemine, kambriyen patlaması da denilmektedir. Yeryüzünde ilk yaşamın ortaya çıkışından yaklaşık üç milyar yıl sonra bu olay olmuş ve bu dönemde yalnızca  25 milyon yıl içinde bilinen hayvan yaşam biçimi şubelerinin neredeyse hepsi ortaya çıkmıştır. Bundan önce ortaya çıkmış olan gelişmeler çok yavaş olmuş ve ilk hücre benzerinin, ilk hücrenin ve bir ve çok hücreli alglerin(deniz yosunlarının)ortaya çıkışı üç milyar yıl sürmüştür.

Görüldüğü gibi; kuarkların evrimleşmesi ile ilk yaşam türlü(canlı denilen)varlıkların ortaya çıkması hiç de kolay ve kısa zamanda olmamıştır.

İşte, bu patlamadan sonra ortaya çıkan dinozorlar; yeryüzündeki devasa boyutlu bitkilerle beslenip çoğalmışlardır ve hayvan yaşam türü içinde “başat tür”olarak ortaya çıkmışlardır.Dinozorlar döneminde dev bitkiler(karadaki ve sulardaki)dev dinozorlar yanında dev kuşların da olduğuna dair buluntular ve bilgiler vardır.

Dinozorlar, yerkürede egemenliklerini 158 milyon yıl kadar sürdürmüşlerdir. Bu süreye bakarak, kişioğlunun kişioğlu olma tarihinin (beş bin yıllık bir tarih)ne denli kısa bir süre olduğu anlaşılabilir.Biz kişioğullarının önünde egemen olacakları daha milyonlarca yıllık dönemler bulunmaktadır.

Dinazorlar tüm yerkürede egemen olmuşlardır. Çünkü

-Çevreye uyum sağlamışlardır.

-Pullu ve su geçirmez derileri sayesinde doğal koşullardan korunmuşlardır.

-Sert kabuklu yumurtaları sayesinde, pek çok yavruları yaşama şansı bulmuşlardır ve nufusları artmıştır.

-Daha kolay yürüdüklerinden kolay yiyecek bulmuşlardır ve düşmanlarından kaçmışlardır.

-Bazıları et, bazıları ot yediklerinden yiyecek sıkıntısı çekmemişlerdir.

-Çağlarının en güçlüleri oldukları için, diğer türler onlarla karışamamışlardır.

Yeryüzünde yaklaşık 850 dolayında dinozor türü olduğu  kalıntılarından anlaşılmıştır. Etçil dinozorların tıpkı kişioğulları gibi arka iki ayakları üzerinde yürüdüklerine dair belirtiler gözlenmiştir.

Dinozorlar birden, durduk yerde yok olmuş olup neden yok olduklarına dair biçok sav ileri sürülmüştür. Yanardağ patlamalarından, yerküredeki ani iklim değişikliklerine kadar değişik görüşler vardır. Louis Alvarez ve oğlu; dinozorları bir göktaşının ortadan kaldırdığını ileri sürmüşlerdir.

Buna göre; 65 milyon yıl once yaklaşık 10 kilometre çapında bir göktaşı yerküreye çarpmıştır. Bu çarpışma sonucu; canlı türlerinin % 70 i yok olmuştur. Çarpma sonucu oluşan toz tabakası atmosferi kaplamıştır. Yerküre, aylar boyunca karanlıkta kalmıştır. Sular donmuş ve asit yağmurları olmuştur.

Aylarca süren bu karanlık ve soğuk dönemde bitkilerin fotosentez yapamaması, besin zincirini yıkmıştır. Yerküre hiç güneş görmeyince yeni bir buzul dönemi oluşmuş ve çoğunluğu otçul olan dinozorlar, topluca yok olmuşlardır. Şüphesiz, etçil dinozorlar  bir süre daha yaşamışlar ve sonra onların da besinleri bitince onlar da yok olmuştur.

Yine bu dönemde, büyük bir olasılıkla atmosfer koşullarından dolayı  fotosentez yapamayan bitkilerin bazıları; beslenmek için sinekleri, böcekleri, balıkları yakalamağa ve yemeğe başlamışlardır.

Bu gelişmeden,günümüzde de rastlanan etçil bitkiler ortaya çıkmıştır.Buna, doğal bir mutasyon olarak bakılabilir. Yine bu olay üzerinde derinlemesine düşünüldüğünde, mutasyon denilen köklü değişimlerin de şans işi olmadığı, varlıkların özgür iradeleri le gerçekleştirildiklerini düşünmek olasıdır.

Böylece; ilk akıllı varlıklar ( yaratıklar) oldukları,  aralarında iletişim kurdukları, bir uygarlık kurdukları bile ileri sürülen  dinozorlar çağı da bitmiş ve kişioğullarının ortaya çıkması ve yerküreye ve giderek tüm evrene egemen olmasının yolu açılmıştır. 

 
Toplam blog
: 142
: 578
Kayıt tarihi
: 04.09.13
 
 

1940 yılında İzmir'de doğdum İzmir Atatürk Lisesi'ni bitirdim 1961 yılında Mülkiye(Siyasa..