Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Ocak '08

 
Kategori
Dünya
 

İnsanlığın yaşamadığı yer: Afrika

İnsanlığın yaşamadığı yer: Afrika
 

Bu çocuk soruyor: ''Dünya bizim ölmemize neden göz yumuyor?''


Son günlerde dikkatimizi ne kadar çekti bilinmez; Afrika'da kanlı olaylar yaşanıyor. Bu kanlı olayların birisi Sudan'da, diğeri ise komşusu Kenya'da yaşanıyor. Gazetelerimiz ''Kenya'da insanlar ölüyor.'' ve ''Sudan'da Amerikan yetkilisi öldürüldü.'' derken olayların nedenleri açıklanmıyor, yazılmıyor.

Kenya'daki olaylardan başlayalım. Kenya'da 27 Aralık 2007'de seçimler düzenlendi. 2002'de ilk dönem için başkan seçilen Mwai Kibaki ikinci kez seçildi. Muhalefet lideri Raila Odinga ise seçim sonuçlarını reddetti. Kenya'da bu olaylar sonucunda bugüne kadar 300'den fazla kişi öldü. Kenya'da bu olaylar niye yaşanıyor? Başkan Kibaki halkı böldüğü için, kabinesini belirlerken kendi kabilesinden insanlara öncelik verdiği için. Odinga'ya göre ''Kibaki olaylardan açıkça sorumlu.'' Kibaki'yi tek sorumlu olarak göstermek yanlış olacaktır. Olaylardan Kibaki sorumludur, Odinga sorumludur; liderleri ikna edemeyen, olayların çıkmasını önleyemeyen, olayları bitirmek niyetinde olmayan bütün dünya liderleri sorumludur. Kenya'nın kaynakları sömürülürken, Başkan Kibaki Batılılılar tarafından destekleniyor ve Kibaki'nin başkan olarak kalmasını isteyenlerin bu olaylar sonucunda ölen insanlardan dolayı çok mutsuz olmadığını görüyoruz.

Kenya'da açıkça görüyoruz ki; orada insanlık yaşamıyor. Kenya'da hayvanca niyetler yaşıyor, insanlar diri diri yanarak ölüyor; kimse sesini çıkarmıyor.

Sudan'dan daha doğrusu Darfur'dan bahsedelim. Darfur'un ismini en çok nerede duyuyoruz? Dünyanın en yaşanılmayacak, en insanlık dışı olaylarının yaşandığı, dünyanın en fakir bölgesi olarak duyuyoruz Darfur'un adını. Darfur'un adını çoğumuz bilsek bile haritadaki yerini bilmediğimize eminim. Darfur, Afrika'nın doğu kıyılarına yakın bir bölgede yer alıyor. 2003'te başlayan savaşın beş yıldır devam etmesi çok ilginç; insan ''Irak'tan mı bahsediyoruz?'' diye soruyor. Darfur'da hükümetin desteklediği milisler ile Arap kabileleri arasında başlayan savaş etnik bir temizliğe dönüşmüş durumda. 2 Ocak 2008 günü yaşanan olay ise bölgede görevli ABD'li diplomatın aracının bombalanması idi. Saldırı Birleşmiş Milletler'in bölgede görevi almasından bir gün sonra gerçekleşti.

Birleşmiş Milletler'in bölgede yetkiyi almasından daha önemlisi ise Amerika Birleşik Devletleri'nin önceki gün bölgeye sağladığı ekonomik desteği kesmesiydi. Anlaşılır gibi değil; dünyanın en fakir bölgesine yapılan destek neden birden bire kesilir? Darfur başının çaresine bakacak duruma mı geldi? Darfur'da savaş bitti mi? Darfur, Avrupa Birliği'ne mi girdi, rejim mi değişti? Batı dünyası bölgede savaşın devam etmesine göz yumarken ve ekonomik destek vermezken Darfur'da Amerikan yetkilisinin aracının bombalanması çok mu garip?

Afrika, 2008'e çok sorunlu girdi. Ortadoğu'ya 2008'de huzurun gelmeyeceğini öngörüyorduk ama Afrika'nın ortasında bu acıların yaşanması, insanlığın bunlara seyirci kalması beklediğimiz bir gelişme idi. Umarız, sorunlar çabucak çözülür. Ne, çok mu iyimserim?

 
Toplam blog
: 641
: 316
Kayıt tarihi
: 16.12.07
 
 

Bir uluslararası ilişkiler öğrencisinin gözünden dünya ve bonusu olarak da futbol... ..