Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Kasım '15

 
Kategori
İnançlar
 

İnsanlık dinin kontrolünde mi olmalı yoksa din insanlığın kontrolünde mi?

İnsanlık dinin kontrolünde mi olmalı yoksa din insanlığın kontrolünde mi?
 

Dinin düşüncesi dünya hâkimiyeti, biliyoruz. Bu her şeyi Allah’ın yaratmış olması (Allah kâinatın sahibi) nedeniyle böyle. Görünüşe göre de haklı.

Ancak mevcut dinlerden hiçbiri Tanrı’yı tek başına yansıtmıyor, dahası tek başına dünyaya hâkim değil. Hangi dinin gerçek olduğunu bilmiyoruz. Hıristiyan diyor ki din benim. Musevi diyor ki din benim. Müslüman diyor ki din benim. Diğerleri diyor ki din benim. Ateist diyor ki din yok.

E şimdi bu durumda insanlığı kimin (hangi dinin) hâkimiyetine sokacaksınız. Hâkim olamamış bir dinin emrine siz kendiniz girebilirsiniz ama insanlığı sokamazsınız.

Dinlerin yeryüzünde hâkim olma savaşları da bizi din hiç olmasaydı daha iyi olurdu durumuna getirdi. Sonuçta hâkim değiller ve böyle parça bölük inandırabildikleri kadar mensupla ve biz bir kısmımız yaratan konusunda da tereddütlü, hangisinin gerçek din olduğunu bilmeden bir kabul sistemi içerisindeyiz.

Her ne kadar dinlerin kendi uleması kendi inanç formatlarına göre “Allah’ın dediği olur” dese de bu olacak her neyse dünyada yapılacak kısmını yine biz insanlar yapmak durumundayız. Yani her dinin ülkesi, ülkesinin inananlarına o dinin yürütülmesi için gerekli düzenleri kurmak ve uygulamak zorunda.

Bu durum bizim dine hâkim olduğumuz anlamına gelmez; yani din bizim istediğimiz gibi olacak değil, din yine inananları üzerinde hâkim. Ama işte bizler kuralları belli, inananları belli dinin iş ve işlemlerini yapan aracıyız. Din kuralları bize de hâkim,  uygulama konusuna dokunamıyoruz; ama uygulama yöntemi bize ait. Yani ezanı ezan olarak okuyacak ama nerede nasıl okuyacağını biz belirleyeceğiz.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..