Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Kasım '07

 
Kategori
Eğitim
 

İnsanlık saygısı, memleket sevgisi, bağımsızlık onuru

İnsanlık saygısı, memleket sevgisi, bağımsızlık onuru
 


Her şeyi kontrol etmemiz elbette mümkün değildir. Ancak temel kavramlarda ve temel amaçlarda aynı duyguyu, düşünceyi, idealleri, heyecanı ve sosyal bilinci bir bütün olarak taşıyabilmeli ve kemikleşmiş bir yapıya ulaştırmış olmamız gereklidir. Bunu başarabildiğimiz oranda toplumumuz daha güçlü ve mutlu olacaktır. Önümüzü görebilmenin yolu, ileriyi görebilmekten geçer, nereye bakıyorsak oraya gideriz.

Tercihlerimizin kaynağı yukarıda sözü edilen, temel yapı olduğunda toplum olarak karşılaşacağımız sorunları daha kolaylıkla aşabiliriz. Çünkü yalnız olmadığımızı bildiğimizde sorunlarla baş edebilme becerisi geliştirebilir ve dayanışmayı gerçek anlamda sağlayabiliriz. Temel kavram ve amaçlarda edineceğimiz ortak bakışı geliştirebilmenin ilk yolu ulusal eğitim ilkelerinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasıdır. Atatürk’ ün “Okul, genç beyinlere insanlığa saygıyı, millet ve ülkeye sevgiyi, bağımsızlık onurunu öğretir” sözü dikkate alınarak eğitim sistemimizde bu söze uygun yapılanmayı bir an evvel gerçekleştirmeliyiz, zira kaybedecek zamanımız kalmamıştır. Eğitim ve öğretim sistemimiz bireyi Atatürk’ ün bu sözü bağlamında ortak sosyal bilinçle donatmalıdır. Bu gerçekleştiğinde ve yaygınlaştığında birey, aile ve toplum hangi sorunla karşılaşırsa karşılaşsın üstesinden gelebilecek gücü her koşulda bulacaktır.

Eğitim sisteminde yapılan tercihler, bugün genç beyinlere insanlığa saygıyı, millet ve ülkeye sevgiyi, bağımsızlık onurunu yeterince öğretemiyorsa bunun olumsuz sonuçlarıyla karşılaşır ve sosyal yara almaya başlarız. Çocuk ve gençlik problemleri beraberinde aile yaşamında huzursuzluklara, dağılma ve parçalanmalara neden olur. Toplumsal boyutlarda ise iyi yetiştirilmemiş bireyler toplumun bir üyesi olarak yaptıkları tercihlerle içindeki bulundukları toplumu etkileyerek şekillendirirler.

Eğer; Ülkemizi güzelleştirmek, geliştirmek ve düzeltmek istiyorsak, bölgeleri-yöreleri güzelleştirmeli, geliştirmeli ve düzeltmeliyiz. Bölgeleri-yöreleri güzelleştirmek istiyorsak, illerimizi ve ilçelerimizi güzelleştirmeli, geliştirmeli ve düzeltmeliyiz. İllerimizi ve ilçelerimizi güzelleştirmek istiyorsak, mahallelerimizi, beldelerimizi ve köylerimizi güzelleştirmeliyiz. Mahallelerimizi, beldelerimizi ve köylerimizi güzelleştirmek istiyorsak, ailelerimizi güzelleştirmeli, geliştirmeli ve düzeltmeliyiz. Ailelerimizi güzelleştirmek istiyorsak bireyleri geliştirmeliyiz. Ancak böylelikle gelişmiş, mutlu, güvenli ve sağlıklı ideal bir toplum yapısına sahip olabiliriz. Bunun yolu bilim ve eğitimdir. Tercihlerimizi ortak bilincimize yönelik bu bilimsel toplumsal yaklaşım içinde belirlemeliyiz. ALİ SONGÜL

 
Toplam blog
: 59
: 2276
Kayıt tarihi
: 31.10.07
 
 

1997 Hacettepe Üniversitesi mezunu sosyal hizmet uzmanıyım. Pozitif Psikoterapi, Aile ve Evlilik ..