Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Şubat '09

 
Kategori
Güncel
 

İnsanlık yarattığı değerin tutsağı oldu

Bizlere, “Üretmeyen toplum kalkınamaz “diye öğretildi. TV haberlerinde, üretimini durduran ve kapanan fabrikaların, milyon dolar değerindeki donanımlarını görünce öfkelenmemek elde değil. Ağlıyordu fabrikası kapanan işçi. Biri, “Evime ekmek götüremediğim için utanıyorum çocuklarımdan” diyordu. “Bakkalın önünden geçemiyorum, vereselerden dolayı” diyordu bir başkası.”Üç aydır kira ödeyemedim” diyordu, yaşlıca olanı.. Bu ve buna benzer haykırışlar, kulaklarımızda inliyor her gün. Herkes yarınından korkuyor. Kiracısı, ev sahibi, işçisi, memuru, esnafı soruyor bizlere ne oldu diye?

Tüketen topluluklar olmasaydı, üretilen malın değeri olabilir miydi? Bazılarınız arz talep meselesi diyeceksiniz. Amacım bu konuları tartışmak değil. Bir yıldır süren küresel kriz karşısında, insanoğlunun düştüğü dramatik duruma dikkatleri çekmektir..

Yasaları kim yapmaktadır? İnsanoğlu. Ekonomik kuramları kim önermiştir? İnsanoğlu. Parayı kim yaratmıştır? İnsanoğlu. Krizin nedenleri nedir? İnsanoğlunun, ekonomik kurallara işlerlik kazandırmak için, yarattığı türev değerlerdeki denetimsizliği ve sorumsuzca hareketleri.

Para kavramı o kadar büyütüldü ki, insanlığa eziyet edilme aşamasına gelindi. Para, üzerine renkli figür ve resim basılmış, çeşitli büyüklükte ki kağıt parçası ve ya her hangi bir maden değil mi? İnsanoğlu, ihtiyaçlarını karşılarken aracı olma rolünü verdiği için değerli olmuştur. Mal ikamesinin zorluğunu kolaylaştırmak için bulunan bir yöntemdir. Bu nedenle, her devlet bu değişim aracına ad vermiştir.

Sorun, insanoğlunun kendisinin yarattığı bu aracı, yönetirken sistemini bozmasıdır. Ekonomik kurallar, değiştirilemez kutsal emirler değildir. Bilimsel çalışmalar sonucu ortaya konulan sistemler, kurallar kuşkusuz ki çok önemlidir. Tartışılması gereken konu, bir yılı aşkın bir süredir hazırlanan çözüm paketlerinin, sorunları çözmede yeterli olmamasıdır.. Dip göründü görünecek derken, her gün daha karmaşık sorunlar ortaya çıkmaktadır.

Sonuç, insanoğlunun kendi yarattığı değerlerle çıkmaza girerek, sorunlarla boğuşma durumunda olmasıdır. Dünyanın her yerinden yükselen feryatlar bunu göstermektedir. Dev şirketlerin iflaslarını, üretimlerini durdurmalarını, insanların yoksullaşmalarını, nasıl yorumlayabiliriz?

İnsanoğlu, sistemin iyi denetlenememesi sonucunda yaratılan bu krizden çıkma yolunu mutlaka bulacaktır. Gözlerini para hırsı bürüyen bazı grupların, aşırı ihtiraslarının rolü de dikkate alınmalıdır. Bu güne kadar ortaya konulan kurallar gözden geçirilerek, çözüm yolları geliştirilmelidir. Para kavramına yeni değerler yüklenerek, yeni organizasyonlar gidilmesinin gerekliliği ortadadır.

Yeni sistemler ve çözüm yoları aranırken de, şu görüş kapitalizme aykırıdır. Bu görüş sosyalizmdir. Devletçiliğe karşıyız gibi geçmişte tartışılan değerler bir tarafa bırakılmalıdır. Ulaşılan bilgi ve teknoloji, tartışmaların yersizliğini ortaya koymaktadır. İnsanlık, yarattığı bilgi ve teknoloji ile dünya ötesi coğrafyalarda incelemeler yapma becerisini göstermiştir. .

Uzuvlarını, laboratuar ortamında yaratmayı gerçekleştiren insanoğlunun, refahı için her şey yapılmalıdır. Tüketim olmayınca, tüm yatırımların atıl kaldığı görülmüştür. Bu nedenle üretim ve tüketim süreçleri iyi değerlendirilmelidir. Büyük ozan Aşık Veysel ne güzel söylemiş .” Güzelliğin on para etmez şu bendeki aşk olmasa.”

Bankacılık ve finans sistemine işlevsellik kazandırmak için yapılan çalışmalar da görülen aksaklıklar ortadadır. Globalleşme sürecinde, sermayenin ülkesi olmadığı görülmüştür. Kuramsal tartışmalar bir tarafa bırakılıp, yeni sentezlere gidilmelidir.

Bir veya birkaç ülkede meydana gelen olumsuzluğun, tüm dünyayı nasıl etkilediği yaşanarak öğrenilmiştir. Çözüm üretmek, ekonomistlerin ve ülkeleri yöneten yöneticilerin görevleridir. İnsanlık kendi yarattığı değerlerin tutsağı olmamalıdır. Milyonlarca kişinin yaşadığı drama yazık değil mi?

 
Toplam blog
: 97
: 463
Kayıt tarihi
: 07.02.09
 
 

1944 yılında Arapgir'de doğmuştur. İlk ve orta öğretimini Arapgir'de, lise öğrenimini Ankara Gazi Li..