Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ocak '10

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

İnsansız meslekler çok yakında...

İnsansız meslekler çok yakında...
 

İnternetten özel bir yazılımla toplanarak "el değmeden" hazırlanan sayısal grafiklerle düzenlenen haberleri takip etmeye az bir zaman kaldı. Televizyonların haber spikerleri hala kendilerine yeni bir iş veya meslek aramıyorlarsa, birilerinin onların yerlerini doldurmak için çalıştıklarından haberleri yok demektir. ABD Illinois eyaletindeki NorthWestern Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesinin "Akıllı Haber Laboratuvarı"nda yaklaşık üç yıldır "7 Haberleri" isminde bir TV haber programı sunuluyor. Özel olarak hazırlanan bir programla öğrenciler, robot sesli grafik çizimli sunucular tarafından sunulan "sanal bir televizyon haber programı" tasarlıyor. İnternet üzerinde haber sitelerini ve blogları tarayarak özel bir konu üzerinde haber toplayan bu program, konuyla ilgili görüntü ve filmleri eleyerek birleştiriyor ve ortaya bir haber metni hazırlıyor. İnternet kullanıcıları önerilen çok sayıdaki grafik arasından istedikleri sunucuyu seçebildikleri veya ilgilerini çeken konularda bir haber programı tercih edebildikleri programın yapıldığı araştırma laboratuvarı direktörü olan bilgisayar ve elektrik mühendisliği profesörü Kristian Hammond, programın birkaç küçük hata dışında gayet iyi çalıştığını ifade ediyor. "Şimdilik haber toplama süreci sorunsuz, sunum işlemi otomatik seslerde birtakım problemler olduğunu bununda aşılacağını söylüyor.

Buna karşılık, spor makalelerinden haber toplayan programın en ileri aşamada. Gazetecilik Fakültesi ile ortak geliştirilen "Stats Monkey" adlı istatistik programı bir beyzbol maçının içeriğini ve yorumunu yazabiliyor. Maçın önemli anlarını, geçmişteki istatistiksel verileri toplayabilen program, haberin flaş bölümünü hazırlıyor ve bir de fotoğraf eklemeyi ihmal etmiyor. Maçın en önemli anının veya flaşa çıkarılacak başlığın hangisi olduğuna karar vermek ve başlıca oyuncuları seçmek için bir istatistik modeli kullanan program, son aşamada birkaç saniye içinde yarım sayfalık bir makale hazırlıyor ve "Makine" diye imzasını da atıyor. "Makine"nin hazırladığı makalenin, usta gazetecilerin aceleyle hazırladıklarından daha iyi sonuçlar verdiğinide belirtiyor programın hazırlayıcıları.

"Stats Monkey" programı, maçta yer alan oyuncu ve antrenörlerin açıklamalarını da toplayabiliyor. Amaçlarının bir yüzme yarışı veya şirket verilerinin yer aldığı ekonomik aktüalite haberlerini verebilen bir program geliştirmek olduğunu belirten Hammond, bu programla birçok basın kuruluşunun ilgilendiğini söyledi.
Hatırlanacağı gibi bir zamanlar özellikle GOOGLE'nin de aktardığı bilgiler sayesinde doktorların yerini alabileceği özellikle ilaç kullanımları konusunda faydalı bilgiler sunan bir site olduğu savunulmuştu. Doktorluk, eczacılık, haber spikerliği derken, bakalım daha nelere sıra gelecek...

 
Toplam blog
: 91
: 3105
Kayıt tarihi
: 16.02.09
 
 

Yıllardır yazmadım... Şimdi yine devam.. Haftanın belirli günleri... Çünkü eskisi kadar vaktim yo..