Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Mayıs '09

 
Kategori
Kent Yaşamı
 

İnsu ve Kocahamzalı köylerinin 2040 yılına kadar içme suyu problemi olmayacak

İnsu ve Kocahamzalı köylerinin 2040 yılına kadar içme suyu problemi olmayacak
 

Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi arı gibi çalışıyor.


MESKİ Genel Müdürlüğü sadece şehir merkezine değil, sorumluluk alanı içerisinde bulunan tüm köylere olduğu gibi Kocahamzalı ve İnsu köylerine de altyapı hizmetleri götürüyor.

MESKİ kent merkezinde gerçekleştirdiği hizmetlerin yanı sıra köylere kazandırdığı hizmetlerle de takdir ediliyor.

Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) tarafından, belirlenen program dahilinde, köylerde yaşayan halkımıza altyapı hizmeti ulaştırma mutluluğunun yaşandığını belirten MESKİ Teknik İşler Genel Müdür Yardımcısı Kamil ÜLGEN, yapılan çalışmalarla MESKİ’nin sorumluluğu dahilindeki yerleşim yerlerinin içme suyuna kavuşturulmasına devam edileceğini belirterek, ‘’ Coğrafi konumu itibariyle kentimizin en güzel köylerinden olan Kocahamzalı ve İnsunun, içme ve kullanma suyu ihtiyacının yıllardır çözümlenememiş olmasına rağmen, bugün MESKİ tarafından çözümlenmiştir.’’ dedi

Kamil ÜLGEN "Mevcut durumda 18 km. mesafedeki Karaçoban mevkiinden temin edilen kısıtlı miktardaki su ile ihtiyaç giderilmeye çalışılmakta, ancak özellikle yaz aylarında köy nüfusunun artışı sebebiyle temin edilen su, ihtiyacı karşılayamamaktadır. Genel Müdürlüğümüz geçtiğimiz yıllarda bu köylere tankerlerle su taşıyarak katkı sağlarken artık 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununa göre İnsu ve Kocahamzalı köylerinin Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisine dahil olması üzerine Genel Müdürlüğümüzce bu köylerimiz için de hizmet seferberliği başlatılmıştır.Geniş kapsamlı kaynak arayışlarına paralel olarak çok sayıda yeraltı suyu arama çalışması yapılmış, jeolojik ve jeofizik etüt çalışmaları doğrultusunda umut görülen noktalarda yapılan sondaj çalışmalarında yeraltı suyuna rastlanamadığı Genel Müdürlüğümüz çalışmaları sonucu tespit edilmiştir." dedi.

ÜLGEN; "Bu olumsuz sonuçlanan çalışmalar sonrasında Emirler köyüne su temin edilen Hamzabeyli kaptajının geliştirilerek İnsu ve Kocahamzalı köyleri içinde kullanılması düşünülmüştür" diyerek sözlerine şöyle devam etti; "Yapılan arazi ölçümleri ve proje çalışmaları sonucunda söz konusu köylerin su ihtiyacının bu karar doğrultusunda en ekonomik şekilde çözümlenebileceğinin tespit edildiğini, tanzim edilen proje kapsamında 776 metre yükseklikteki su deposuna mevcut Emirler köyü isale hattından faydalanmak suretiyle su basılabilmesi amacıyla 1 adet 200 m³ kapasitedeki su deposu, 3 adet terfi merkezi inşaatları ile yüksek basınca dayanıklı 2100 metre çelik boru ve 2500 metre HDPE boru ile terfi hatları döşenmesi gerektiğine karar verildiğini" belirtti.

Çalışmaların son aşaması ile ilgili de Kamil ÜLGEN şu bilgileri aktardı. "26.02.2009 tarihinde yapılan ihalemize 10 istekli firma katılmıştır ve ihale komisyonumuz en ekonomik teklifi belirlemiştir. Bu doğrultuda 698.000, 00 TL bedelle en düşük teklifi veren firma ile anahtar teslim götürü bedel sözleşme yapılarak 17.04.2009 tarihinde işe başlanmıştır. Sözleşmeye göre iş bitim tarihi 14.07.2009 olan söz konusu yatırım belirlenen iş programına uygun olarak yürütülmektedir. Yapılan su tüketim hesaplarına göre proje tamamlandığında İnsu ve Kocahamzalı köylerinin 2040 yılına kadar içme suyu problemi çözülmüş olacaktır." dedi.

Kamil ÜLGEN ayrıca, ’’ yapımı süren tesisler ileriki yıllarda yeraltı suyu debisinde sorun yaşanması halinde D2 terfi deposundan beslenebilecek şekilde projelendirildiğini ifade eden Kamil ÜLGEN, MESKİ’nin sorumluluk alanında bulunan köylere yönelik çalışmaların, sorunlar bitene kadar süreceğini belirterek, “ Kent merkezimizde yaşayan insanlarımız için yaptığımız hizmetlere verdiğimiz önem kadar, köylerimize de önem veriyoruz. Çalışma programımız çerçevesinde tüm köylerimizin sorunlarını çözmeyi hedefliyoruz. MESKİ Genel Müdürlüğü olarak çalışmalarımıza verdiği katkıdan dolayı Belediye Başkanımız Sn Macit ÖZCAN’a teşekkür ediyoruz" şeklinde konuştu.

 
Toplam blog
: 775
: 835
Kayıt tarihi
: 20.06.08
 
 

1958 doğumluyum. Uzun yıllardır Mersin'de Gazeteci-Yazar olarak görev yapmaktayım. 1999 seçimleri..