Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Neslihan ERDOĞDU Serbest

http://blog.milliyet.com.tr/kariyerkoc

21 Eylül '12

 
Kategori
Eğitim
 

İntegral düşünce

İntegral düşünce
 

HAYATIN TÜM RENKLERİ GÜZELDİR.


İntegral kelime anlamı “tümlenik”tir.Yani daha kolay anlaşılır biçimde ifade edersek bütünsel demektir. Ayrılamaz parçalardan oluşmuş bir bütün; bölünemez bütün; içselleştirilmiş ve elzem ünitelerden oluşmuş bir bütün…

İntegral düşünce insan ve evreni anlamak için bilimsel ve ruhsal bakış açılarını biraraya getiren yeni ve gelişen bir harekettir. En ünlü sözcülerinden biri filozof ve psikolog Ken Wilber olan İntegral düşünce integral "beden, zihin, kalp ve ruh ile ilişkili olan" anlamına gelmektedir.

İntegral düşünce temsilcileri rasyonalizm ve materyalizmin ötesine geçerek ve ruhsallığı/maneviyatı reddetmeden veya ona kayıtsız kalmadan daha evrensel ve holistik perspektif  ile insanı anlama çabası olarak açıklanabilir.

İntegral düşünürler mistik deneyimin gerçekliğini reddetmemekte, tarihin her döneminde ve her kültürde insanların tecrübe ettiği bu tip deneyimleri patolojik değil değerli, evren ve insanı anlamakta üzerinde durulması ve araştırılması gereken bir alan olarak kabul etmektedirler.

Aslında insanlık, tarihi boyunca yarattığı değerleri ve yararlı olan tüm seçenekleri ve bilgileri sentezleyen ve tüm bunlardan yararlanmak isteyen bir anlayış olarak kuşatıcı ve kucaklatıcı bir felsefe olan integral felsefe yaşamın her alanında kullanılabilecek bir bakış açısı olabilir.

Bugüne kadar hangi görüş ve değer yargısı  din, ideoloji ya da herhangi bir inanışa sahip olursak olalım her şey çok değerli ve insanı bugüne getiren kollektif bir değer yaratan bütünün parçalarından biridir.

Bütün parçaların toplamından farklı, büyük ve değişik olduğuna göre tek bir bilgi ya da değere indirgenemeyecek kadar bütünsel bir şeyden bahsediliyor..

İntegral düşünce bilimsel ve ruhsal bakış açılarını bir araya getiren ve sentezleyen bir anlayıştır ki bir düşünceyi red etmeden ya  da ötekileştirmeden  kabul eden ve yararlı taraflarını insanlık için kullanan bir bakış açısıdır. Bu bakış açısında doğunu mistisizmi de yer bulur budizmi de,batının rasyonalist yaklaşımı da işe yarar bilimsel sonuçları da..

Bu evrensel holistik bakış açısı insanlık tarihinde deneyimlenen her şeyi değerli kabul eder ve önemser.

Mevlanın sunduğu hoşgörü ve kabul duygusunun beslendiği kaynak da bu bakış açısı olmalı ki

“Ne olursan ol gel “diyebilmiş…

İşte bu bakış açısın günümüzde İntegral yaklaşım ve felsefi  görüş olarak  karşımıza çıkmakta.. Kaynağı ne olursa olsun bu bakış açısı dünyadaki her türlü sorunun çözümü ve çıkış noktası için büyük bir araçtır.

http://www.iddanismanlik.net/idblog/integral-dusunce/

 
Toplam blog
: 157
: 876
Kayıt tarihi
: 10.09.07
 
 

HAYAT YÜZ ÇİZGİLERİ YÖNÜNDE İLERLER.. ..