Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Ekim '10

 
Kategori
Kent Tarihi
 

İntepe'nin Hektor'u

İntepe'nin Hektor'u
 

Foto:Ş.ODABAŞI -Hektor Heykeli.


Hektor.

Yunan Mitolojisinde bir kahramanın adı.

Troialı.

Troia krallarından Priam ile Hecuba’nın oğludur. Paris’in ağabeyidir. Dardanus’un torunudur. Çanakkale’de bir sahil köyünün adı da “Dardanos’tur.”

İda Dağları’nda yaşamıştır. Yani şimdiki adıyla, Kazdağları’nda. Benim gibi Kazdağlı’dır kısacası.

Anadolu’da, Çanakkale sınırları içinde yaşanmış olan Troia’nın bir prensiydi.

Homeros’un “İlyada Destanı’nda” adı geçer.

Teke tek savaştığı yarı tanrı olarak bilinen Akhilleus’a (Aşil) tarafından öldürülmüştür. Kimsenin savaşmaya cesaret edemediği Aşil’e karşı gelebilmiş tek kahramandır.

Troia savaşlarında ordulara komuta etmiş, on yıl Troia’yı savunmuştur. Aşil tarafından öldürülen Hektor’ün cesedi, şehrin etrafında Aşil tarafından sürüklenerek halkın morali bozulmaya çalışılmıştır.

Daha sonra Troialalılara verilen Hektor’ün şanına yaraşır bir cenaze töreni yapmışlar. Aşil ise, yarı tanrı olmasına rağmen, Hektor’e yaptığı saygısızlıktan dolayı ölmüştür ya da öldürülmüştür.

Olayın ayrıntıları uzundur.

Hektor, bir Anadolu kahramanıdır. Ancak, Aşil’den korkup kaçan bir kahraman.

Hektor’ün gömüldüğü yerin, şimdiki İntepe Beldesi sınırları içinde olduğu iddia edilmektedir. “Hektor Koruluğu” denilen bir yerde.

İntepe Belediye Başkanlığı Hektor’e sahip çıkmaktadır.

*

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay bir açıklamasında ”Çanakkale’ye bir Hektor Anıtı” dikeceğiz gibi bir laf etmiştir.

İntepe Belediye Başkanı Alaattin Özkurnaz, bakanla Çanakkale’ye gelişinde görüşmüş ve anıtla ilgili söz almıştır.

Bakanın ''Anadolu topraklarında da Troia Savaşları'nı simgeleyen bir Hektor anıtı hayalim var'' sözünün üstünden çok zaman geçmeden İntepe Belediye Başkanı bir Hektör heykeli yaptırmıştır.

*

Özkurnaz, İntepe'nin antik çağdaki adının ''Ofrenion'' olduğunu, bunun da ''Boğazın Alnı'' anlamına geldiğini ifade ederek, ''anıtın dikilmesinin planlandığı bölge, denizden 143 metre yüksekliğinde. Buraya 20-25 metre yüksekliğinde bir anıt yapılırsa, Ege Denizi'nden Çanakkale Boğazı'na giren gemiler ile kara yoluyla İzmir yönünden gelecek herkes bu anıtı rahatlıkla görebilecek'' diye açıklamalarda bulunmuş, basın mensuplarına.

Hektor'un Troia Savaşları kahramanlarından birisi ve Anadolulu olmasının, onu daha da cazip hale getirdiğine işaret eden Özkurnaz, Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethinden sonra, Troia bölgesine gelip ''Hektor'un intikamını aldık'', yine Mustafa Kemal Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı'ndan sonra ''Hektor'un intikamını aldık'' cümlelerini kullanmalarının önemli olduğunu da vurgulamış.

Özkurnaz, Hektor anıtının dikilmesinin ülke açısından da yararlı olacağına inandığını belirterek, ''Anadolu yakasında Hektor, Avrupa yakasında Şehitler anıtı, kente gelecek ziyaretçiler için büyük bir anlam ifade edecektir. Diye devam etmiş.

Heykeli yapar düşüncesiyle;

“Ertuğrul Günay'ın bu olayda karar vermesinden dolayı onu kutluyorum. İntepe halkı adına kendisine teşekkür ediyorum. Böyle bir anıtın kurulmasında elimizden gelen her türlü desteği veririz'' diye de yağ çekmiş.

Bu konuda, kendilerinin daha önce hazırladığı projeler bulunduğunu, yıllar önce ilk düşüncesinin kafes tellerle bir Hektor anıtı yapmak olduğunu anlatan Özkurnaz, ancak ekonomik sıkıntılar nedeniyle başarılı olamadıklarını, şimdi ise devletin bu desteği vermesini beklediklerini kaydetmiş.

Sonuç;

Bir gelişme yok.

*

Çanakkale İl Kültür turizm müdürü Şinasi Haznedar ile İntepe Belediye Başkanı Alaattin Özkurnaz, “Hektor Anıtı” yüzünden bir tartışma içine girmişler. Yeni bir Truva Savaşı başlatıvermişler.

Alaattin Bey’in bakanlıktan önce hareket etmesini eleştiren Haznedar, heykelin küçük kaldığını iddia etmesine karşılık belediye başkanı atağa geçmiş.

“Burada basın yoluyla yapılan heykel çalışmasına tepki göstermek yerine Haznedar, sanata ve kültüre saygısını ispatlamalıdır. Biz kendisinin, heykeli yapan heykeltıraşa, yerinde bir kolay gelsin demesini beklerdik.” Diye söylenmiş.

Birde İl Kültür Turizm Müdürü’ne; “Zaten karayolcu bir kültür müdüründen bir şey beklemiyorum” demesi yok mu?

Olmaz. Bu belden aşağı vurmaktır.

Bak ben, Şinasi Bey’i tanımıyorum. Ben hiçbir insanın mesleğini küçümsemem. Karayolcuysa karayolcu. Yol yapmak önemli değil mi?

Köfteciyse köfteci. Herkes köfte yapabilir mi?

Karayolcudan kültür müdürü olurda, bir öğretmenden olmayabilir.

Sizden de marangoz olmaz, sayın başkan.

Olsaydı, görev yaptığın köyde yaptırdığın kayığı yüzdürürdün.

Bu şekildeki sözler, şık değil.

Böyle, “çözümsüz tartışmalarla” yol alınamaz.

*

Sert yanıtlarla, karşılıklı atışmalarla olacak bir şey yok.

Olursa da yeni bir “Truva Savaşı” olur.

“Aşil ve Hektor” kavganın sonunda belli olur mu?

Bence olmaz.

*

Özkurnaz’ın yaptığı en güzel açıklama şöyle;

“ Picasso bir gün çizme resmi yapmaya karar verir. Çizme satan bir dükkâna gider. Orada teknik bilgiler alacaktır. Dükkân sahibi Picasso’nun dükkâna gelmesiyle havaya girer ve akıl vermeye başlar. Daha sonra Picasso dükkân sahibinin havaya girdiğini görür ve çizmeyi aşma diye onu uyarır.“

Valla kimse çizmeyi aşmasın.

Hiç kimse bulunduğu makama da güvenmesin.

Ben söylüyorum şimdi.

“Alaattin Bey, kolay gelsin.”

*

Bir hata var.

Gerçekten acele edilmiş.

Bakanın sözü varsa, beklemek gerekirdi. Yapılan iş şık olmamış.

Bu ne acele böyle?

Hektor’ü siz etkinliklerle anmaya devam edin.

Heykel yapmakta ne bu acele?

Korkmayın, kimse alıp gitmez Hektor’ü.

Hele Yunanlılar hiç almaz. Alamazlar. Hektor, Yunanlıları sevmez. Yunanlılar, “baklava ve lokum” peşinde. Birde şarkılarımızı çalıyorlar.(hırsızlık anlamında, dinlemek değil.)

*

“4. İntepe Kültür Etkinlikleri Festivali” Kapsamında, Troia Savaşları Kahramanı Hektor'un Cenaze Töreni ve Ayini internetten izledim.

İntepe Belediye Başkanı CHP'li Alaattin Özkurnaz, ''Hektor, dünya ve Çanakkale için önemli bir değer. Hektor'a sahip çıkmalıyız ve bunu görev edinmeliyiz' diye konuşmuş. Doğru.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tiyatro Topluluğu öğrencileri rol almış yapılan ayinde. Canlandırma güzeldi.
*

İntepe’ye gittim.

Heykeli görmeye.

İntepe, Çanakkale Boğazı’nı gören bir tepenin üstünde. Manzarası güzel. İzmir yönüne doğru giderseniz, İzmir yolu, İntepe’nin altından geçiyor. Yolda yoğun bir trafik var. Keskin ve dar virajların içinden, İntepe yoluna sapıyorsunuz.

İntepe’nin girişi ile alt tarafta kalan İzmir yolu arasındaki dar bir şerit içinde yer alıyor, “Hektor Anıtı.” Anıttaki “Hektor” yüzünü denize dönmüş. Daha yüzü yok. Heykelin yüzünü döndüğü yön uçurum. Birisi heykelin yanında tökezlese, İzmir asfaltına yapışır kalır.

Gelelim heykele.

Baştan belirteyim.

“Hektor” heykelini beğenmedim.

Bu “Hektor” savaşamaz. Kalçaları çok büyük. Hareket edemez. Heykel bitmemiş olsa bile çok hantal.

Heykeltıraş Tülay Çelikel.

Anıtın yapıldığı yere de heykeltıraşın adı verilmiş. “Heykeltıraş Tülay Çelikel Parkı.”

Parkın olduğu yere, birde Ahşap kütük ev yapılmakta.

Devam edelim, heykeli anlatmaya.

Değirmen taşı gibi yuvarlak dört taş birbirine eklenerek bir kaide oluşturulmuş. Hektor’de değirmen kayalarının üstüne oturtulmuş. Ayakları yok. Kolları yok. Yüzü yok. Heykeltıraş daha çalışacak gibi görünüyor. Görünüyor da. Belki de bitmiştir heykel. Heykeltıraş gerisini bizim hayal dünyamıza bırakmıştır.

Kaidenin üstündeki heykel, ön tarafa eğilmiş gibi bir durumda kalmış. Bulunduğu çevre ile uyumu çok kötü. Sanki İzmir yoluna atlayacakmış gibi.

Heykelin konduğu yerde çalışmalar devam ediyor. Çalışmalarda özen ve itina yok. Heykelin alt kısmındaki uçuruma bir duvar yapılmış. Duvar aşağı doğru kaymış, çökmüş. Duvar ileriki günlerde, çok yağmur yağarsa, İzmir yoluna inebilir. “Hektor” arkasından bakar kalır duvarın.

İzmir yoluna indim. Bir tesisin önünden baktım. Heykelin görüntüsü beni memnun etmedi.

Her zaman söylerim. “Bazı şeyleri yapmamak, yapmaktan daha iyidir.”

“Hektor Anıtı” 200 bin liraya olacaksa yapma kardeşim.

10 liraya yapmaya çalışma.

Kültür Bakanlığı “yapacağım” diyorsa yapar. Bir gün mutlaka yapar.

Sen Festivalini yap.

Ayağını yorganına göre uzat.

Ben şahsen böyle heykel istemem.

*

Ben aslında ne isterim.

İstanbul’da ki “Panorama 1453” gibi bir “PanoramaTroia” isterim.

Üç boyutlu olarak, Hektör ile Aşil’in kapışmasını izlemek isterim.

Milyon dolarlara gerçekleşecek böyle projeler, bir yılda kendisini amorti ediyor.

Bu böyle biline.

“PanoramaÇanakkale1915”

Bu projede müthiş bir şey olur.

Bunların peşine düşelim.

*

Hektor’ü rahat bırakın.

Tartışacaksanız doğru ve seviyeli tartışın.

Belediyeler bulundukları yerleri “Pet şişelerden” bir temizlesinler.

Sonra…

“Hektor” kendiliğinden mezarından çıkar gelir.

 
Toplam blog
: 420
: 1641
Kayıt tarihi
: 19.12.08
 
 

1957 Çanakkale/Yenice doğumluyum. Öykü ,deneme, şiir yazarım. Yazdığım bir çok şiirin bestesini d..